PRM / Kommuner ser velfærdsteknologi som løsningen på manglende varme hænder

    Pressemeddelelse fra Teknologisk Institut

    Der mangler hænder ude i kommunerne – og dét problem bliver ikke mindre de kommende år.

    Sådan lyder det næsten enstemmigt fra kommunerne rundt omkring i Danmark.

    Langt størstedelen af de danske kommuner oplever problemer med at rekruttere personale til omsorgsfagene – som for eksempel sosu-assistenter. Det drejer som om hele 92 procent, der oplever, at deres kommune har vanskeligt ved at finde hænder nok til opgaverne.

    Det viser en ny rundspørge blandt landets kommuner – som Teknologisk Institut har udarbejdet i samarbejde med CareNet og Danish.Care.

    Hele 94 procent af kommunerne mener, at de i fremtiden vil mangle varme hænder. Næsten ligeså mange er enige om, at implementering af velfærdsteknologi er en nødvendighed for at kunne fastholde velfærdsniveauet i de danske kommuner.

    – Ud fra undersøgelsen kan vi se, at kommunerne ser velfærdsteknologi som et vigtigt indsatsområde, der bidrager til at øge borgernes livskvalitet, skabe økonomiske besparelser, men som i lige så høj grad kan være med til at sikre et godt arbejdsmiljø og komme manglen på de varme hænder i forkøbet, siger Morten Rasmussen, der er direktør i Danish.Care.

    Velfærdsteknologi kan for eksempel være intelligente senge, der forebygger liggesår, medicinrobotter til udlevering af medicin eller tablets til konsultationer med sundhedspersonale.

    Faktisk har antallet af kommuner, der kigger i retningen af velfærdsteknologi som supplement til de varme hænder, ikke været højere, end det er lige nu.

    Undersøgelsen har kigget nærmere på kommunernes anvendelse af velfærdsteknologi i 2021, og hvilke oplevelser og erfaringer brugen af teknologien har givet.

    Udnyttelse af teknologiens hjælpende ‘hænder
    Ifølge undersøgelsen er der stadig et stykke vej, før velfærdsteknologien har indfriet sit potentiale i kommunerne.

    – Der ligger endnu et stort og uudnyttet potentiale i kommunerne, når det kommer til anvendelse af velfærdsteknologi som supplement til social- og sundhedsansatte, fortæller Birgitte Østergård Sørensen, der er forretningsleder ved Teknologisk Institut.

    – For at indfri potentialet er det dog nødvendigt at sætte fokus på den opgave, der ligger i at implementere både eksisterende og fremtidige løsninger i praksis – og i den forbindelse, hvordan vi uddanner fremtidens sundhedsprofessionelle i velfærdsteknologi og teknologiforståelse, tilføjer hun.

    Flere at tage sig af
    Befolkningsprognoserne viser, at der med fremtidens befolkningssammensætning vil være flere ældre, som har brug for velfærdsydelser. Danmarks Statistik vurderer, at andelen af befolkningen, som er over 80 år, vil stige fra godt 272.300 i 2020 til godt 433.500 i 2030 – det svarer til en forøgelse på mere end 59 procent.

    Derimod forventes antallet af 18-64-årige at falde.

    – Og det er lige netop dér, at implementering af velfærdsteknologi kan være en nødvendighed, fordi der simpelthen ikke er hænder nok til at varetage de plejeopgaver, det stigende antal af ældre medfører, fortæller konsulent Daniel Juul Rosengreen Christensen, Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune.

    – Der skal ske noget for, at vi bliver klar til arbejdet, der tydeligvis ligger foran os, tilføjer han.

    Undersøgelsen foretaget af Teknologisk Institut, CareNet og Danish.Care viser også, at kommunerne specielt ser et stigende behov for at anvende velfærdsteknologi til at aflaste personalet i hjemmeplejen.

    Undersøgelsen “Velfærdsteknologi i de danske kommuner” er baseret på besvarelser fra 71 ud af landets 98 kommuner. Undersøgelsen er foretaget ved, at én velfærdsansvarlig person pr. kommune er kommet med besvarelser.

    Undersøgelsen fremlægges på konferencen Velfærdsteknologi anno 2021 den 14. september i Odense Congress Center (OCC).

    Om konferencen Velfærdsteknologi anno 2021
    Årets velfærdsteknologiske konference den 14. september 2021 i Odense Congress Center (OCC).

    Der er oplæg om ‘best practice’, nye tendenser og redskaber til at overvinde implementeringen af velfærdsteknologiens udfordringer. Der er mulighed for at opleve state-of-the-art inden for velfærdsteknologi og hjælpemidler, når branchen udstiller deres mest innovative løsninger.

    Bag Velfærdsteknologi anno 2021 står DanishCare, CareNet og Teknologisk Institut.

    Mere Information og tilmelding: https://www.teknologisk.dk/ydelser/velfaerdsteknologi-anno-2021-faerre-haender-mere-omsorg/40567

    Kontakt:

    Forretningsleder Birgitte Østergård Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1525, mail: bso@teknologisk.dk
    Direktør Morten Rasmussen, Danish.Care, mobil: 2738 7832, mail: mr@danish.care
    Netværksleder Anders Lyck Fogh-Schultz, CareNet, mobil: 2299 3244, mail: alfs@danish.care
    Konsulent Daniel Juul Rosengreen Christensen, Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune, mobil: 2520 1428, mail: djrc-aeh@aalborg.dk

    Pressekontakt: Kommunikationskonsulent Mette Rønn Outzen, Teknologisk Institut, mobil: 1041, mail metr@teknologisk.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kommuner-ser-velfaerdsteknologi-som-losningen-pa-manglende-varme-haender?releaseId=13630340

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **