PRM / Har du undret dig over, hvorfor to ikoniske skulpturer i Odense har fået blå plastre på?

  Pressemeddelelse fra UNICEF Danmark

  Pandemien er først ovre, når hele verden får vaccinen. Vi har i Danmark prioriteret at vaccinere vores frontpersonale i sundhedsvæsnet som nogle af de første, så de trygt og effektivt har kunnet tage hånd om de syge. I lande som Indien, Nepal og Sri Lanka er frontpersonale endnu ikke vaccineret - og de ved heller ikke nødvendigvis, hvornår de kan blive det. Men for blot 25 kroner kan danskerne være med til at hele vores sårede verden.

  Sammen heler vi en såret verden
  Et UNICEF-blåt plaster skal være med til at markere, at helingen af verden er i gang. Med den globale vaccinationsalliance COVAX, som ledes af WHO sammen med UNICEF, arbejdes der på højtryk for at indsamle midler til indsatsen, men der er lang vej endnu:

  "Behovet for COVID-19-vacciner til frontpersonale i hele verden er stadig stort og akut - og det har alvorlige konsekvenser. Derfor arbejder vi aktivt for at vaccinere voksne i de fattigste lande, så de igen kan tage sig af børnene. Men vi kan ikke gøre det alene," fortæller Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF.

  UNICEF har derfor søsat en kampagne, hvis symbol er et blåt plaster, der skal fange danskernes opmærksomhed midt i sommer, sol og restaurantbesøg. Stærke støtter som for eksempel DSB, det danske fodboldlandshold, Mads Steffensen, Lykke Friis og mange flere kendte danskere, virksomheder og endda seværdigheder vil i den kommende tid bære et lyseblåt plaster, der markerer støtte til UNICEFs kampagne for COVAX.

  Mød kampagnen i Odense
  På Flakhaven i Odense C pryder bronzeskulpturen Oceania af kunstneren Svend Wiig Hansen pladsen. Denne har Odense Kommune nu gavmildt stillet til rådighed, for at skabe opmærksomhed om den vigtige indsats. Det samme har kunstner Jens Galschiøt, som er kunstneren bag skulpturen H.C. Andersen på bænken. Jens Galschiøt er selv bosat i Odense og fortæller:

  "Jeg mener, det er en god idé at bruge de offentlige skulpturer til forskellige manifestationer. Jeg synes, det er fedt, at de bliver brugt til at skabe opmærksomhed og debat, derfor stiller jeg den gerne til rådighed til formålet," siger kunstner Jens Galschiøt.

  Også Odense Kommune, Venligboerne Odense og fotograf Morten Bejlegård List har hjulpet med stort og småt for at få initiativet til at lykkes.

  Danskerne kan i løbet af sommeren desuden møde kampagnen hos DSB og på armen af kendte danskere samt på kendte seværdigheder i hele Danmark. I Region Syddanmark kan plastret opleves i Odense samt Haderslev, hvor Andreas Welins gavlmaleri også har fået plaster på.

  Oceania overtager stafetten fra et andet af Svend Wiig Hansens kunstværker - nemlig Mennesket ved Havet i Esbjerg, som i en begrænset periode også bar plastrene.

  Ligeledes kan plastrene ses på et andet kunstværk af Jens Gaschiøt i Danmark: I Aarhus bærer skulpturgruppen "Historiske Spor" ved DOKK1 nemlig også blå plastre.

  Danskerne kan hjælpe
  Danskerne kan hjælpe dem, der står bagerst i køen. For 25 kroner kan danskerne støtte indsatsen og være med til at sikre, at sygeplejersker, jordemødre, læger og andet sundhedspersonale kan få deres stik og i sikkerhed blive ved med at tage kærligt hånd om de syge og udsatte i verdens fattigste lande.

  De blå plastre kan købes hos shop.unicef.dk. Ligeledes kan danskerne donere direkte til indsatsen - enten via UNICEFs hjemmeside eller hos 7-Eleven som donationsgaver.

  FAKTABOKS

  Hvad er COVAX?
  En global vaccinealliance, hvis mål er at vaccinere frontpersonale over hele verden.

  Hvem står bag COVAX?
  Sammen med WHO er UNICEF én af de bærende kræfter bag vaccinealliancen.

  Hvor mange vacciner har COVAX nået?
  Mere end 88 millioner vacciner i 131 lande.

  Kontakt:

  Morten Bredal, UNICEF, MBredal@unicef.dk & +45 21 48 18 83

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/har-du-undret-dig-over-hvorfor-to-ikoniske-skulpturer-i-odense-har-faet-bla-plastre-pa?releaseId=13624772

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **