Pressemeddelelse fra Dansk Kiropraktor Forening
Overvægt og fedme blandt børn og unge er steget betydeligt i løbet af de sidste fire årtier. Faktisk så meget at WHO betragter det som en global sundhedskrise. Mere end 20% af børn og unge i højindkomstlande og ca. 13% i lav- og mellemindkomstlande er overvægtige.
At være overvægtig i ungdomsårene kan sættes i relation med hjertesygdom, diabetes og en række kræftformer såvel som med for tidlig død. Det er også tydeligt at overvægt i barndommen er en stærk risikofaktor for overvægt i voksenlivet.
Men hvor stammer overvægten fra? Det er meget komplekst, og mange faktorer spiller ind, men som noget nyt har danske forskere set på indflydelsen af rygsmerter.
– Vi fulgte 1080 normalt-vægtige børn i alderen 11-13 år over en 2-årig periode. Af de børn der i begyndelsen af perioden led af smerter i ryggen, udviklede 5,3 % overvægt, mens kun 1,6 % af de der ikke havde ondt i ryggen blev overvægtige i løbet af de to år vi fulgte børnene. Det betyder at børn med rygsmerter har ca 3½ gange større risiko for at blive overvægtige, fortæller Lise Hestbæk, kiropraktor og professor ved Syddansk Universitet.
– Undersøgelsen giver ikke svar på hvorfor børne med ondt i ryggen bliver overvægtige, men det er naturligvis nærliggende at overveje faktorer som nedsat aktivitet og afståelse fra at deltage i sport og idræt, siger Lise Hestbæk og fortsætter:
– Resultaterne af undersøgelsen giver en klar indikation af at rygsmerter hos børn ikke bare er ubehageligt, men også har stor betydning på den længere bane. Hvordan og hvorledes børnene klarer sig efterfølgende leverer undersøgelsen af gode grunde ikke noget svar på, men erfaring og andre undersøgelser viser, at er man først sluttet med sport kan det være svært at komme i gang igen, slutter Lise Hestbæk.
Se hele undersøgelsen her:
Kontakt:
Kommunikationschef Christian Ankerstjerne tlf.: 2083 8984 email: ca@danskkiropraktorforening.dk
Professor, Department of Sports Science and Clinical Biomechanics Syddansk Universitet Lise Hestbæk tlf.: 65 50 45 30 email: lhestbaek@kiroviden.sdu.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-dansk-forskning-ondt-i-ryggen-oger-risikoen-for-overvaegt-hos-skoleborn-markant?releaseId=13624533
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **