Pressemeddelelse fra Region Sjælland
Mere end 5000 mennesker i Danmark får hvert år hjertestop, og for omkring 125 af dem er det mens, de er i gang med at motionere, at hjertet svigter. At det foregår i forbindelse med sport, har stor betydning for chancen for at overleve.
Sandsynlighed for at være i live 30 dage efter hjertestoppet syvdobles nemlig, hvis det sker i forbindelse med sport. Og ved holdsport såsom fodbold, håndbold og lignende er sandsynligheden over 20 gange så stor. Det viser et igangværende studie i det Præhospitale Center i Region Sjælland, der er støttet af Tryg Fonden.
– Vi formoder, at det handler om, at sportsudøverne generelt er i bedre fysisk forfatning end andre, der rammes af hjertestop. Men det handler i høj grad også om, at vi ofte dyrker sport sammen med andre, som kan igangsætte hjertelungeredning, tage en hjertestarter i brug og ringe 1-1-2, siger læge Signe Wolthers, der er en af forskerne bag studiet.
Danskerne er gode til at redde liv
Ved at gennemgå data for alle hjertestop i Danmark uden for hospitalerne i perioden 2016-2019 har forskerne nemlig fundet ud af, at 4 ud af 5 hjertestop i forbindelse med sport overværes af en anden.
Forskerne kan også se, at omgivelserne er gode til at træde til, når der er brug for det. I 9 ud af 10 hjertestop i forbindelse med sport gives der hjerte-lunge-redning.
Signe Wolthers peger på, at der i Danmark generelt er gode vilkår for at overleve hjertestop i forbindelse med sport, da mange danskere har godt styr på, hvordan man giver hjerte-lunge-redning. Og så er det også en faktor, at der er mange hjertestartere rundt omkring i det offentlige rum.
– Generelt har vi i Danmark et stort vidensniveau omkring, hvad vi skal gøre i de situationer, hvor andres liv er i fare. Men der er ingen tvivl om, at det er vigtigt, at vi holder det ved lige og sørger for, at fremtidige generationer også har styr på, hvordan man hjælper en borger, der har brug for livreddende hjælp, siger hun.
Det er en god idé at dyrke sport
Selv om forskerne ikke har set på, om risikoen for hjertestop øges, hvis hjertet presses af sport eller andre fysiske aktiviteter, er Signe Wolthers ikke i tvivl om, at det er en god idé at holde sig i god form.
Studiet bygger på data fra dansk hjertestop register, og resultaterne ventes endelig publiceret senere i år.
Kontakt:
Signe Wolthers, tlf. 22 56 60 56
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sportsudovere-overlever-oftere-et-hjertestop?releaseId=13624561
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **