PRM / En grønnere kost kan gøre os mere modstandsdygtige over for Covid-19

    Pressemeddelelse fra Dansk Vegetarisk Forening

    En plantebaseret kost med flere grøntsager, flere proteiner fra planter og færre animalske fødevarer lader til at kunne mindske risikoen for at blive alvorligt syg af Covid-19.

    Flere og flere studier peger nu på, at en grøn kost kan spille en rolle i forhold til at beskytte mod svære sygdomsforløb under coronapandemien, og Dansk Vegetarisk Forening beder derfor indtrængende de danske myndigheder om at sætte fokus på, at en sundere og grønnere kost kan gøre landets befolkning mindre sårbar og mere modstandsdygtig over for sygdomme som Covid-19.

    Senest har et studie offentliggjort i BMJ Nutrition, Prevention & Health foretaget blandt 2.884 sundhedsfaglige medarbejdere fra seks vestlige lande vist, at de personer, som i undersøgelsen har angivet, at de følger “en plantebaseret kost” har hele 73 pct. lavere risiko for at få alvorlige corona-forløb end de personer, som ikke spiser plantebaseret. Ligeledes viser studiet, at også pescetarer har en lavere risiko – 59 pct. – for at blive alvorligt syge af Covid-19. I alt 568 deltagere i studiet blev testet positive for virussen. Forskerne har i deres resultater renset for andre faktorer som BMI og underliggende sygdomme, der kan påvirke sygdomsforløbet.

    Det nye studie er allerede blevet omtalt af flere internationale medier. Det er baseret på et mindre antal smittede, men bekræfter en tendens, som andre studier også har peget på. To studier fra Holland og Danmark har ligeledes antydet en sammenhæng mellem alvorlige Covid-19-forløb og mangel på K-vitamin, som især findes i grønne grøntsager.

    En undersøgelse publiceret i Journal of Geriatric Cardiology tyder på, at vegetarisk kost har betydning for tilstanden af de såkaldte endothelceller på indersiden af blodkarrene, mens et senere studie publiceret i The Lancet har peget på, at Covid-19 angriber netop dysfunktionelle endothelceller.

    “Vi ved jo, at en vegetarisk kost sænker risikoen for flere af de sygdomme, som øger risikoen for et alvorligt forløb med Covid-19. Så jeg er ikke overrasket over de nye fund. Det virker oplagt, at en plantebaseret kost kan styrke befolkningens modstandskraft mod alvorlige forløb med Covid-19”, siger Katrine Ejlerskov, der er ph.d. i human ernæring fra KU og centerleder i Plantebaseret Videnscenter under Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening.

    Også en indisk undersøgelse har antydet en sammenhæng mellem vegetarisk kost og mindre risiko for Covid-19, og forskerne bag studierne har klart udtrykt, at denne mulige sammenhæng bør undersøges nærmere.

    Dansk Vegetarisk Forening har i foråret 2020 forgæves rettet henvendelse til både Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut for at få dem til at sætte fokus på, at sundere kostvaner formentlig ville være gavnlige under den aktuelle pandemi. Ikke mindst, fordi forhøjet blodtryk, diabetes og hjertesygdomme er centrale risikofaktorer for et alvorligt Covid-19-forløb.

    “Vi forstår simpelthen ikke, hvorfor regeringen og myndighederne i nu mere end et år ikke har villet sætte fokus på vigtigheden af at spise grønnere. Hvis man allerede sidste forår havde sat fokus på motion og kost, der forebygger forhøjet blodtryk og blodpropper, havde vi måske kunnet mindske befolkningens sårbarhed. Det er velkendt, at blot få uger på en plantebaseret kost kan sænke blodtrykket,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

    Den svenske professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling ved Sahlgrenska universitetssygehus, Magnus Gisslén, har læst det nyeste studie og siger til SVT, at det er “et interessant fund og værd at bygge videre på i kommende studier” for at finde ud af, hvilken rolle kosten spiller.

    “Vi ved, at kosten – i særdeleshed det at spise mere vegetarisk og med færre animalske produkter – er gavnligt for sundheden,” siger han.

    Undersøgelser fra Coop har vist, at over halvdelen af danskerne overvejer at spise endnu mere grønt, end de gør nu, for eksempel ved at spise fleksitarisk, men at forbrugerne mangler inspiration til at lave kødfri mad med eksempelvis grøntsager og bælgfrugter.

    Kontakt:

    Katrine Ejlerskov, ph.d.
    Centerleder
    Projektkoordinator for økologi: Fødevarevirksomheder og foodservice
    kte (at) videnscenter.dk / Tlf 81 11 92 43

    Rune-Christoffer Dragsdahl
    Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
    rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/en-gronnere-kost-kan-gore-os-mere-modstandsdygtige-over-for-covid-19?releaseId=13624277

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **