Pressemeddelelse fra Den Jyske Opera
Ikke en historiebog
Kong Frederik d. 8. af Danmark forlader d. 14. maj i 1912 sit hotel i Hamborg og bliver 45 minutter senere fundet døende på gaden nær byens bordelkvarter. Der findes en del materiale i politiarkivet i Hamborg, som dækker den sidste dag i kongens liv. Alt er bevaret – lige indtil dét øjeblik, hvor kongen forlader hotellet. Der findes intet materiale om, hvad der skete mellem kl. 19.30 og 21.15. Dokumentationen begynder først igen efter fundet af kongens lig. Ingen ved, hvad der i virkeligheden skete, så i Inkognito Royal stilles der spørgsmål til den historiske overlevering, rygterne og “fake news”, som altid har eksisteret.
“Selvom Inkognito Royal afspejler et glemt kapitel i dansk historie, skal kunst aldrig konkurrere med historiebøgerne. Da ingen kender den virkelige sandhed bag skandalen, har vi valgt at se igennem et knust spejl. På den måde kan vi holde alt fleksibelt og udfordre vores egen tilgang til både handling og genrer – og give næring til vores overbevisning om, at kunst altid bør bevæge, underholde og give stof til eftertanke,” siger operachef Philipp Kochheim, som har fået idéen til Inkognito Royal, har skrevet teksten og instruerer selv forestillingen.
Komponisten ude af sin komfortzone
Den Jyske Opera genopfinder operettegenren for et nutidigt publikum ved at blande genren med opera, musical og mange andre genrer. Komponist Karsten Fundal arbejder inden for mange forskellige stilarter, genrer og instrumentkombinationer. Alligevel beskriver han følelsen af at være ude af sin komfortzone, da han skulle skrive musikken til Inkognito Royal. “I Inkognito Royal er der en humoristisk distance til alting. Den distance måtte jeg fralægge mig, da jeg skrev musikken, for selv i de mest absurde situationer, skal jeg som komponist have sympati for karaktererne og gå med karaktererne,” siger Karsten Fundal. Både operette- og musicalgenren er ny for Karsten Fundal, som dog oplever det som et plus at skulle forlade sin komfortzone, og som glædeligt arbejder med nye genrer: “Jeg bruger alle former for genrer, når jeg vil, og hvor jeg vil – og jeg mixer det præcis, som jeg vil.”
Stort internationalt cast
Inkognito Royal består af et stort internationalt cast med 25 solister. Tyske Andreas Daum har sit første engagement på Den Jyske Opera i rollen som Kong Frederik d. 8. og hans dronning spilles af én af Danmarks store operastjerner, Susanne Elmark. Hun vender tilbage til Den Jyske Opera, når hun skal synge rollen som Dronning Lovisa. Hun har en stor international karriere og har sunget i de største koncerthuse verden over i flere klassiske roller og nye værker. På rollelisten er også amerikanske sanger og musicalperformer Randy Diamond, der skal spille og synge rollen som den djævelske konferencier. Randy Diamond kan i øvrigt allerede opleves som solist til udendørskoncerten Opera i Parken d. 12. juni.
Øvrige medvirkende: Den Jyske Operas Kor, unge sangere fra Den Jyske Operas talenthold TalentU samt Aarhus Symfoniorkester. Forestillingen spiller kun fire dage i august i Musikhuset Aarhus og kommer ikke på Danmarksturné, som Den Jyske Operas øvrige forestillinger fra sæson 21-22, Aida og Greven af Luxembourg.
.
Den 4. opera i Den Danske Serie
Inkognito Royal bliver den 4. opera i rækken i Den Danske Serie, hvor der lukkes op for den danske musikhistories rigdom med glemte operaskatte og nu også et nyskrevet værk om et glemt kapitel i dansk historie. Den Danske Serie genskaber viden om dansk kulturarv, hylder den danske musiktradition og giver med Inkognito Royal nyt liv til en kongelig skandale fra 1912.
Den Danske Serie er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens fond og Augustinus Fonden, og tæller titler som Klenaus Michael Kohlhaas, Ennas Kleopatra samt Schierbecks Fête galante.
Danmarks Radios P2 sender forestillingen
Hvis ikke man har mulighed for at opleve operaen live på Store Scene i Musikhuset Aarhus d. 18., 19., 21. eller 22. august kan man lytte med, når forestillingen sendes på DR P2 d. 21. august 2021.
HOLDET BAG
Komponist: Karsten Fundal
Den danske komponist Karsten Fundal har komponeret adskillige orkesterværker og kammermusikalske værker til symfoniorkestre og ensembler i Danmark. Hans musik spilles ikke kun i symfoniske sale, men også på dansegulve og festivaler. Han har komponeret musik til flere filmsucceser såsom Flammen og Citronen (2008) og The Act of Killing (2012). Han blev nomineret til Nordisk Råds musikpris 2020 for orkesterværket Symphony No. II for Sampler and Chamber Orchestra i samarbejde med sample- og komponistduoen Den Sorte Skole.
Librettist og instruktør: Philipp Kochheim
Philipp Kochheim er født og opvokset i Hamborg, og bosat i hjertet af Aarhus siden hans tiltrædelse som operachef på Den Jyske Opera tilbage i maj 2017. Han har arbejdet som operainstruktør siden år 2000, og er kendt for at blande nyt med gammelt og finde glemte eller oversete værker frem blandt opera, skuespil og musicals. Hans første forestilling på Den Jyske Opera, holocaust-operaen Passageren, blev blev nomineret til en Reumert i katagorien Årets Opera 2019. For nyligt blev hans ekkokammeropera I går og i morgen kåret som Årets Begivenhed til DR’s P2 Prisen.
Dirigent: Christopher Lichtenstein
Christopher Lichtenstein er født i Bayern, nu bosat i Aarhus. Han er uddannet ved Hochschule für Musik i Wurzburg og fik sin debut som dirigent i 2014 med Elskovsdrikken på Staatstheater Braunschweig, som han efterfølgende var fast tilknyttet som 1. kapelmester. Udover sit arbejde med klassiske operaer og operetter (Tosca, Rigoletto, Aida m.fl.) har han været engageret til flere urpremierer. Han tiltrådte i september 2020 som musikchef på Den Jyske Opera.
Scenograf: Emily Bates
Britiske Emily Bates er uddannet på Royal Welsh College of Music & Drama. Hun har arbejdet i kostumeafdelingen hos bl.a. BBC Scotland. Hendes første engagement som scenograf hos Den Jyske Opera var i 2020 på operaen Bortførelsen fra seraillet.
Kostumedesigner: Mathilde Grebot
Franske Mathilde Grebot er uddannet ved kunsthåndværkerskolen La Martiniere Diderot i Lyon. Hun har tidligere arbejdet sammen med Philipp Kochheim på opera og musicals, – på Den Jyske Opera Michael Kohlhaas og Bortførelsen fra seraillet.
Lysdesigner: Anders Poll
Danske Anders Poll har bl.a. designet lys til flere internationale scener og flere balletter på Det Kgl. Teater. Han har siden sin tiltrædelse som teknisk chef på Den Jyske Opera sideløbende designet lys til en række forestillinger, bl.a. Michael Kohlhaas.
Kontakt:
Marketing- og kommunikationschef Anne Visby Larsen tlf.: 2980 4273 email: avl@jyske-opera.dk
For yderligere oplysninger eller interview kontakt venligst Anne Visby Larsen, mobil 29 80 42 73, mail avl@jyske-opera.dk.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/verdenspremiere-pa-en-kongelig-skandale?releaseId=13623434
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **