Pressemeddelelse fra Aabenraa Kommune
13. juni besøger H.M. Dronningen flere historiske steder i hele Sønderjylland i forbindelse med 100-året for Genforeningen. Et af stederne bliver Folkehjem i Aabenraa med en festligholdelse i Genforeningsparken ved Folkehjem, hvor Dannebrog vil veje.
– Det er med stor glæde, at vi endelig får lov til at markere og fejre sammen med H.M. Dronningen, at vi nu i 101 år har været genforenet med resten af Danmark. Derfor ser jeg også frem til at præsentere den nye, flotte Genforeningspark, som indeholder mange vigtige historiske referencer til Genforeningens historie. Det er vores fyrtårnsprojekt i forbindelse med markeringen af 100-året for Genforeningen, siger borgmester og præsidieformand Thomas Andresen.
H.M. Dronningen ankommer til Genforeningsparken klokken 12.00, hvor Thea Hanssen, 13 år, der er tipoldebarn af H. P. Hanssen, overrækker blomster, hvorefter borgmester Thomas Andresen under en rundtur vil præsentere Genforeningsparken for H.M. Dronningen med følge og følgende indbudte gæster:
- Formand for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla
- Direktør for A.P. Møller Fonden, Mads Lebech
- Administrerende direktør for Bitten & Mads Clausen Fonden, Per Have
- Kulturdirektør for Danmarks Radio, Henrik Bo Nielsen
- Kommunaldirektør i Aabenraa Kommune, Tom Ahmt
- Projektleder for Genforeningen 2020, Simon Faber
Rundvisning i Genforeningsparken
Borgmester Thomas Andresen vil præsentere følgende historiske elementer for H.M. Dronningen og indbudte gæster:
- Tidslinjen, som afspejler de væsentligste ændringer af Hertugdømmernes tilhørsforhold til Danmark.
- Fodsporene, hvor hundredvis af unavngivne fodspor er nedfræset i parkens fliser til minde om de cirka 3.000 sønderjyder, der hørte H.P. Hanssens tale 17. november 1918.
- Mindepladen, som ved den fælles hovedindgang til Aabenraa Bibliotek og Folkehjem er nedsat med teksten: Til minde om H.M. Dronningens besøg i Genforeningsparken den 13. juni 2021.
- Sønnen, der er en skulptur, som blev bestilt af Regeringen Stauning i 1937 til minde om H.P. Hanssen og den sønderjyske sag og blev indviet i 1947.
På det sidste punkt ved rundvisningen genskabes det ikoniske genforeningsfoto fra Kongefamiliens besøg på Folkehjem i forbindelse med Genforeningen i 1920. Her indtager H. M. Dronningen sin bedstefar, Christian 10.’s, plads på et billede foran Folkehjem. I fotograferingen deltager også 10 korsangere fra Sct. Jørgens Kirkes pigekor samt folkeskoleeleverne Anna Holm Hostrup og Lasse Abrahamsen fra Kongehøjskolen i Aabenraa, da de har malet Aabenraa Kommunes gave til H. M. Dronningens 80 års fødselsdag.
Herefter vil H.M. Dronningen se Folkehjem indefra, hvorefter Hendes Majestæt lidt tid senere træder ud på balkonen over den udsmykkede gamle indgang på Folkehjem, hvor borgmester Thomas Andresen vil udråbe et nifoldigt leve, og de fremmødte vil få mulighed for at vinke til H. M. Dronningen.
Balkonen er den samme, hvorfra H.P. Hanssen i 1918 holdt sin historiske tale, og hvorfra Christian 10. modtog folkets hyldest 10. juli 1920. Besøget afsluttes med en privat frokost i Kongesalen for særlige nøglepersoner i forbindelse med Genforeningsparken og Genforeningen. Til frokosten vil borgmesteren overrække H.M. Dronningen en gave i form af en særlig udgave af det julehjertesmykke, der sidste år blev designet af guldsmed Nikolai Bach-Andersen og 11 elever fra Jørgensby Skolen i Flensborg, og hvor overskuddet gik til Et Hjerte for Alle, der arrangerer den årlige Julehjerteby i Aabenraa.
Muligheder for at overvære H.M. Dronningens besøg
Når H.M. Dronningen tidligere har besøgt Aabenraa Kommune, har mange borgere ønsket at se og hylde Hendes Majestæt. Denne gang gør Covid-19 restriktionerne dog, at selve Genforeningsparken bliver afspærret, og at der er begrænset plads på Haderslevvej til at følge H.M. Dronningens besøg. Vi opfordrer alle, der vælger at lægge vejen forbi, til at holde god afstand, overholde Covid-19 retningslinjerne og følge politiets anvisninger.
Det vil heldigvis også være gode muligheder for at følge med i besøget “live” hjemmefra, da Aabenraa Kommune sender live fra H.M. Dronningens besøg via kommunens facebookside. Som en del af livesendingen, vil der også være kommentatorer, der beskriver besøget og stedets historie.
Der opfordres desuden til, at alle flager 13. juni, så Aabenraa tager sig festligt ud under besøget.
Der vil inden besøget også blive udsendt informationer om, hvor og hvornår der bliver afspærret for kørsel på Haderslevvej med dertilhørende omkørselsrute, samt hvor der vil blive opsat skilte med standsningsforbud og informationer til cyklister.
Fakta
Folkehjem i Aabenraa kaldes i folkemunde Sønderjyllands Forsamlingshus og er grundlagt i 1900. Formålet var at skabe et samlingssted for dansksindede sønderjyder med et dansksproget bibliotek, foredragssale og restauration. Stedet fik symbolsk betydning for den danske bevægelse i Nordslesvig i tiden frem mod Genforeningen. Her blev Aabenraa-resolutionen vedtaget 17. november 1918 og oplæst fra Folkehjems balkon af H.P. Hanssen for cirka 3.000 fremmødte sønderjyder. Resolutionen markerede muligheden for Sønderjyllands genforening med Danmark.
Genforeningsparken er Aabenraa Kommunes nye folkepark ved Folkehjem, som blev taget i brug i 2020. Som kommunalt fyrtårnsprojekt i markeringen af 100-året for Genforeningen favner Genforeningsparken den historiske og symbolske fortælling om kampen for danskheden i Sønderjylland. Parken skal fungere som fristed for kommunens borgere med plads til leg og fest. Anlægget af parken er blevet støttet med midler fra A.P. Møller Fonden samt Bitten og Mads Clausen Fonden. Parken indeholder følgende:
- Grænsestenene, som stod oprindeligt ved den gamle Kongeågrænse, er blevet skænket til Folkehjem efter Genforeningen. Stenene står som en slags dørstolper ved Genforeningsparkens indgange. På den ene side er der indhugget indskriften Kr. Pr. (Königreich Preussen) og på den anden Kr. Dm. (Kongeriget Danmark).
- Skulpturen med titlen Læsende Kvinde er opsat i 1973. En læsende kvinde var et oplagt motiv til placeringen uden for Det Sønderjyske Landsbibliotek, som blev oprettet i 1973, og i dag er Aabenraa Bibliotek. Skulpturen er udført i bronze af kunstneren Ulf Rasmussen (1913-1997).
- Vandkunstskulpturen bestående af glat granitsøjle med top af stiliserede strandskaller i forskellige stenarter. På det lille kar ses de gamle tegn for ugedagene, og på det større kar er de 12 stjernetegn afbilledet. Værket var oprindeligt placeret på Storetorv, hvor den gamle bybrønd stod. Vandkunstsskulpturen er udført i granit af kunstner Erik Warming (f. 1942).
- Tidslinjen har en række punkter, som afspejler, at de væsentligste ændringer af Hertugdømmernes tilhørsforhold til Danmark blev afgjort på Slagmarken. Danmark tabte hertugdømmerne efter nederlaget i 1864, og det tyske nederlag i 1. Verdenskrig i 1918 er forudsætningen for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920. H.P. Hanssen skabte med oprettelsen af nationale foreninger i løbet af 1880 den folkelige forudsætning for Genforeningen. Derfor fremgår dette også af tidslinjen.
- Ved den fælles hovedindgang til Aabenraa Bibliotek og Folkehjem nedsættes en mindeplade med teksten: Til minde om H.M. Dronningens besøg i Genforeningsparken den 13. juni 2021.
- Hundredvis af unavngivne fodspor er nedfræset i parkens fliser til minde om de cirka 3.000 sønderjyder, der hørte H.P. Hanssens tale 17. november 1918, og i samarbejde med Museum Sønderjylland og med bidrag fra sønderjyske borgere, har Aabenraa Kommune indsamlet 34 fortællinger om mennesker, der stod på pladsen i 1918. Ti af disse personer mindes i særlige fodspor rundt om i parken, hvor deres navne er nedfræset i fliserne. De ti personer mindes også i ti fortællinger, der kan findes på .
- Parken er bygget op med forsamlingspladsen som omdrejningspunkt. I midten af pladsen er der vandfontæner, der inviterer til liv og leg på pladsen. Om aftenen er fontænerne og pladsen oplyst af LED-lys, der skaber stemning og intimitet.
- Parkens bænke er dekoreret med historiske citater, uddrag af sangtekster, taler og artikler skrevet eller brugt af centrale personer tilknyttet Genforeningen. Eksempelvis findes der uddrag fra H.P. Hanssens tale på Folkehjem og citat fra tidligere statsminister Niels Neergaard.
- Skulpturen Sønnen blev bestilt af Regeringen Stauning i 1937 til minde om H.P. Hanssen og den sønderjyske sag og blev indviet i 1947. Skulpturen er skabt af billedhuggeren Axel Poulsen (1887-1972) og udført i bornholmsk granit. Værket forestiller en stærk ung mand og dennes svagelige mor, der støtter sig til ham. H.P. Hanssen mindes ved en portrætmedaljon på soklen. Skulpturen blev i foråret 2020 flyttet fra Genforeningshaven til sin nuværende placering i Genforeningsparken som symbol på H.P. Hanssens tilknytning til Folkehjem.
- Mindesten for Frederik Fischer er rejst af Frederiksklubben og Sprogforeningen i 1930 til minde om urmager og avisredaktør Frederik Fischer (1809-1871), der som medgrundlægger af Frederiksklubben (Frederiksklubben er en af landets ældste foreninger, der oprindeligt var et samlingssted for dansksindede og et modtræk mod det stigende pres fra Slesvig-Holsten-bevægelsen) og redaktør for “Kongelig privilegerede Ugeblad for Aabenraa”, senere “Freja”, tidligt gik til kamp for det danske sprog og den danske sag i Slesvig-Holsten.
Kongesalen er Folkehjems største forsamlingssal. Det var i Kongesalen, at en af de første afstemningsfester blev afholdt 10. februar 1920, og her Danmarks kongefamilie blev beværtet 10. juli 1920. I salen hænger et Dannebrogsflag, som menes at være det, der vejede over Folkehjem under Christian 10.’s besøg 10. juli 1920.
Kontakt:
Borgmester Aabenraa Kommune, Thomas Andresen, tlf.: 40 15 45 50; e-mail: tand@aabenraa.dk
Kommunikationskonsulent, Claus Bøge Jensen, tlf.: 24 91 79 28; e-mail: cbje@aabenraa.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hm-dronningen-besoger-aabenraa-13-juni?releaseId=13623618
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **