Pressemeddelelse fra If Skadeforsikring
Da hundrede tusindvis af medarbejdere sidste forår pakkede pc og headset ned og omstillede sig til et arbejdsliv fra distancen, var der få, der bekymrede sig om, hvad det ville betyde i tilfælde af tilskadekomst under hjemmearbejdet.
En nylig Yougov-undersøgelse viser, at kun godt hver tredje hjemmearbejdende ved, om de er dækket af arbejdsgiverens forsikring, hvis de kommer til skade under hjemmearbejdet. 27 procent mener slet ikke at være omfattet af arbejdsgiverens forsikring under hjemmearbejde.
Samme usikkerhed oplever forsikringsselskabet If hos ledelserne i de store virksomheder.
If var i april 2020 hurtigt ude med en midlertidig udvidelse af arbejdsskadeforsikringen, som hjalp medarbejdere med behandling, hvis de kom til skade under hjemmearbejde. I øjeblikket er forsikringsselskabet i kontakt med store virksomhedskunder for at drøfte permanente forsikringsløsninger til et fremtidigt arbejdsliv, som mange steder både vil favne over hjemmearbejde og fysisk fremmøde på arbejdspladsen. Og tendensen er tydelig: Virksomhederne er overraskede over, at der findes gråzoner i forsikringsdækningen i forbindelse med hjemmearbejde, og ønsker enhver usikkerhed om erstatning eller behandlingshjælp ryddet af vejen.
Gråzoner overrasker, men ingen tøven
– Der er ikke tale om skadetyper, der fylder nævneværdigt i vores opgørelser, men der er faktisk mange situationer, som kategoriseres som gråzoner, og hvor der mangler afgørelser for, hvordan arbejdsskade-loven stiller den ramte forsikringsmæssigt. Det kan være et fald ned af trappen på vej til toilettet hjemme i privaten – er her tale om en arbejdsrelateret skade eller ej, hvis ulykken sker i arbejdstiden, forklarer Frank Kjær Christensen, der er Senior Underwriter med speciale i Employee Benefits hos If Forsikring.
Andre eksempler på gråzonesager er faldulykker på grund af ting på gulvet eller løse ledninger uden relation til arbejdsstationen, glatte gulve og en skrå væg over pc’en, man støder hovedet op i.
– Virksomhederne, vi taler med, ønsker at sikre deres medarbejdere fuldstændigt som hvis et uheld sker på arbejdspladsen. Det betyder bl.a., at den hjemmearbejdende sikres erstatning for erhvervsevnetab, varige mén, behandlingsudgifter, hvis man kommer slemt til skade, fortæller Frank Kjær Christensen.
Ifølge If er ansatte under langt størstedelen af distancearbejdstiden omfattet af arbejdsskade-forsikringen. Men med den nye tilføjelse for distancearbejde er også skader, der sker i forbindelse med udførelse af almindelige, private ærinder under distancearbejde omfattet, som fx frokost, kaffepauser, toiletbesøg og øvrige ting, man også normalt foretager sig, når man er på sin arbejdsplads. Ulykker, der ikke har noget med arbejdssituationen at gøre, som havearbejde, reparationer på huset, motion eller lignende, er ikke omfattet.
Holdningsændring til hjemmearbejde
Yougov-undersøgelsen fra marts 2021, der er foretaget for If blandt 2.000 danskere, heraf 1.063 som har arbejdet hjemmefra under coronatiden, viser samtidig en holdningsændring overfor hjemme-arbejde. 24 procent oplyser, at de i dag er mere positive overfor hjemmearbejde end de var i starten. Samlet set ønsker 53 procent at arbejde mere hjemmefra i fremtiden. Tallet fordeler sig på 36 procent, der ønsker lidt mere hjemmearbejde, og 17 procent, der ønsker meget mere hjemmearbejde.
Kontakt:
Kommunikationschef Birgitte Ringbæk tlf.: 6120 5009 email: birgitte.ringbaek@if.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/virksomheder-vil-daekke-medarbejdere-under-distancearbejde?releaseId=13623610
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **