Pressemeddelelse fra Forsikring & Pension
Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen en lang række danskere, der har forsikringsrelaterede spørgsmål eller brug for hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser vi får, samler vi hver måned en brevkasse, som landets redaktioner frit kan benytte ved angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen. Landets redaktioner er også velkomne til at anvende pressebilledet ved angivelse af fotograf.
Ønsker du at modtage den månedlige brevkasse direkte i din mailindbakke, kan du skrive en mail med besked herom til Anja Lintrup Sørensen,
.Fakta om Forsikringsoplysningen:
Forsikringsoplysningen har i mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 tirsdag til torsdag mellem kl. 9-13, på vores hjemmeside eller på vores Facebook-side
Brevkasse for maj:
Spørgsmål: Hvorfor dækker min egen ulykkesforsikring ikke, når jeg hjælper en ven med havearbejde?
Hej
I påsken hjalp jeg en kammerat med at fælde nogle træer og sætte et nyt plankeværk op i hans have.
Motorsaven smuttede for mig, og jeg kom slemt til skade med min finger. Mit eget forsikringsselskab har afvist mig med det samme, fordi jeg har en fritidsulykkesforsikring. Og de mener ikke, at det er sket i min fritid. Men jeg var jo heller ikke på arbejde.
Er det rigtigt, og hvad gør jeg?
Venlig hilsen
Havemanden
Svar:
Hej havemand
Når man hjælper eller udfører en tjeneste for andre, kan man være omfattet af arbejdsskadeloven. Det gælder også, selvom du ikke har fået penge for det udførte arbejde, og din ven ikke har købt en arbejdsskadeforsikring. Det kaldes vennetjenester.
Hvis man har en fritidsulykkesforsikring, som dig, dækker den ikke i situationer, hvor du er omfattet af arbejdsskadeloven. Selv om din ven ikke har pligt til at forsikre privat medhjælp, som arbejder mindre end 400 timer om året, har han stadig pligt til at anmelde uheld, som sker under arbejdet, til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).
Det er altid en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, om en vennetjeneste er omfattet af loven. Denne vurdering foretages af AES ud fra en række kriterier, fx om arbejdet blev udført i en anden persons interesse, om din hjælp var nødvendig og af et vist omfang. Du kan læse mere om vennetjenester og dine erstatningsmuligheder på deres hjemmeside
.Grunden til at du er blevet afvist på din ulykkesforsikring er altså, at dit selskab antager, at AES dækker. Hvis AES skulle nå frem til, at din fingerskade ikke er omfattet af lovens dækning, må du kontakte dit eget forsikringsselskab igen. For i den situation er du i stedet dækket af din egen fritidsulykkesforsikring.
Bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål – Hvem skal dække vandtab efter en skjult rørskade?
Kære Forsikringsoplysning,
Jeg er usikker på, om man kan skrive til jer og få svar på alle spørgsmål. Men nu giver jeg det et forsøg.
Min mor på 91 år bor alene i sit lille hus. Hun får en påmindelse om at aflæse vand. Det får hun hjælp til, og vi opdager, at hun har et helt ekstremt højt forbrug.
Vi får tilkaldt en VVS’er, som konstaterer, at der siver vand direkte ud i kloakken fra et hul i en stikledning. Nu er skaden udbedret, men forsyningsselskabet fastholder, at min gamle mor skal betale for et vandforbrug på ca. 180.000 kr., fordi det er forbrugerens eget ansvar at følge med i sit forbrug. Taksatoren fra forsikringsselskabet er lidt vævende og siger, at det ikke er noget, hendes forsikring dækker.
Er det en sag, vi skal gå videre med? For mig lyder det helt vanvittigt, at hun selv må betale. Og man kan ikke søge refusion for afgifter, da vandet jo er løbet i kloakken.
På forhånd mange tak, hvis I har et svar.
Sønnen
Svar:
Hej søn
En almindelig husforsikring dækker udgifterne til at udbedre den utæthed, der er i stikledningen. Men den dækker ikke tab af vand og dermed ikke merforbruget i forbindelse med en utæthed.
I nogle forsikringsselskaber kan man købe en udvidet vandskadedækning, som bl.a. kan dække et øget vandforbrug i forbindelse med skjulte rør-/stikskader. Hvis din mor har en sådan udvidelse, kan forsikringen erstatte vandtabet. Men har hun ikke en udvidet dækning, er der desværre ingen andre til at betale regningen end din mor.
Jeg vil forslå, at I undersøger med forsyningsselskabet, om der kan etableres en afdragsordning, når beløbet er så højt. For det kan naturligvis være svært for en pensionist at betale på én gang.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål – Hvornår er en ting forlagt/glemt?
Til rette vedkommende
Jeg vil gerne vide, hvornår en genstand er forlagt, og hvornår der er tale om tyveri i relation til ens forsikring?
Min datter har lige fået en ny mobiltelefon i konfirmationsgave. Da det, pga. corona, ikke er muligt at holde en helt almindelig “blå mandag” i øjeblikket, havde et par af pigerne i klassen besluttet at tage en tur til København og shoppe og hygge sig.
Situationen er den, at de har været inde i en butik og prøve noget tøj. Da de går videre fra butikken, kommer hun pludselig i tanke om, at hendes bæltetaske stadig ligger i prøverummet. Hun skynder sig tilbage, men tasken og telefonen er desværre allerede væk.
Vi melder det til vores forsikring, som ikke vil betale erstatning, fordi hun har glemt tasken. Det virker helt uretfærdigt, da der højst går fem minutter fra hun er gået, til hun opdager det. Min datter er helt ulykkelig, og tasken er jo blevet stjålet.
Kan vi med rette klage over forsikringsselskabets afgørelse?
Mvh.
Mor til den ulykkelige konfirmand
Svar:
Hej mor til den ulykkelige konfirmand
Det vil altid være de konkrete omstændigheder, som afgør, om der er tale om tyveri eller bortkomst af/ulovlig omgang med forlagte ting.
En indboforsikring dækker tyveri, fx hvis man sidder på en café og får stjålet sin taske, som hænger på en stol. Den dækker derimod ikke, hvis man har glemt tasken på caféen, og den efterfølgende bliver stjålet eller på anden vis forsvinder, inden man når tilbage til caféen. Det samme gælder i udgangspunktet for din datters situation med prøverummet.
Forsikringen dækker altså generelt ikke tyveri eller bortkomst af ting, som man enten glemmer eller efterlader bevidst/ubevidst. Hos
kan du finde konkrete afgørelser i relation til glemte/forlagte ting.Hvis du er uenig i forsikringsselskabets afgørelse, har du altid mulighed for at klage – i første omgang til forsikringsselskabets klageansvarlige og herefter til Ankenævnet for Forsikring mod et mindre gebyr, men jeg vurderer, at jeres forsikringsselskab har handlet helt efter praksis, og jeg tror desværre ikke, I kan få erstatning for tasken og telefonen.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/brevkasse-uvildige-radgivere-fra-forsikringsoplysningen-gor-dine-laesere-klogere-pa-forsikring?releaseId=13621762
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **