Pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening
Med udspillet til landbrugsaftalen kan vi ikke se, at regeringen har forstået alvoren. Landbruget kan ikke fortsætte som i dag, hvis vi skal nå i mål med Paris-aftalen og 70% reduktion af CO2 til 2030. Regeringen misser at igangsætte en nødvendig omstilling i landbruget med mere vægt på det plantebaserede og en balanceret, bæredygtig produktion af animalske produkter. Det indeholder en farlig teknologisk sovepude.
- Udspillet ligner en beskyttelse af et erhverv, som det ser ud i dag, jeg kan ikke se, at regeringen ser udfordringen i øjnene og vil den reelle grønne omstilling, siger Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening og supplerer:
- Der er et fint fordoblingsmål for økologi, men med en fastholdelse og beskyttelse af landbruget, som det ser ud i dag, så bliver det kun sværere og sværere at lægge om til økologi
- Vi er alle interesserede i en bred politisk aftale, så den også holder til et regeringsskifte, men vi er nødt til at igangsætte en reel grøn omstilling af landbruget her og nu, siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening
En god og fremtidssikret aftale skal sikre rammerne for omstilling helt ned på bedriftsniveau. Økologisk Landsforening lægger vægt på, at landbrugsstøtten får en helt ny arkitektur, så den understøtter en markedsdrevet grøn omstilling. Vi beder ikke om en særbehandling af økologien. Målet er, at vi får et bæredygtigt landbrug, hvor vi passer på vores klode og alle os, der lever på den – insekter, fugle, planter, mennesker osv., og så bevæger vi os helt naturligt over i økologien. Økologi er startet for at vise en anden og bæredygtig vej for landbruget, siger Sybille Kyed.
Yderligere info:
Marendine Ladegaard, pressemedarbejder, 2016 4434
BAGGRUND
DET VIL ØKOLOGISK LANDSFORENING:
Indretning af EU’s landbrugsstøtte,
Økologisk Landsforening mener, at den danske udformning af landbrugsstøtten skal indeholde en betaling til klima- og naturresultater på grundlag af henholdsvis et klimaregnskab og et mark-naturregnskab, og vi skal gradvis afvikle den alm. arealstøtte. Læs mere her PRIS PÅ BÆREDYGTIGHED:
Økologisk Landsforening og SEGES er godt på vej med et klimaregnskab. Nu skal der også udvikles et marknaturregnskab, som kan være klar til anvendelse i 2024.
Investering i økologi frem mod 2030.
Aftalen bør sikre investering i økologi som et miljøpolitisk redskab, der skal bidrage til opfyldelsen af 70% klimamålsætningen samt det økologiske fordoblingsmål.
Der er ligeledes behov for at sikre nødvendige ressourcer til styrelserne til at understøtte udvikling i det økologiske regelsæt mm. og mere økologi i storkøkkenerne via spisemærker.
Investering i en økologisk plantebaseret erhvervsfremtid for det danske landbrug.
Økologisk Landsforening foreslår, at mindst halvdelen af de midler, der måtte afsættes til investering i projekter til udvikling af plantebaserede fødevarer det være sig i forskning, forædling, faglig udvikling i primærproduktionen, forarbejdning til færdigprodukter og markedsfremme skal bruges på økologiske projekter. Der er et meget stort sammenfald i efterspørgslen på økologi og det plantebaserede
Analyse af de samfunds- og erhvervsøkonomiske konsekvenser og effekter på klima, natur mm.
Økologisk Landsforening mener, der er behov for en analyse af de samfunds- og erhvervsøkonomiske konsekvenser og effekter på klima, natur mm. hvis der laves en grundlæggende omstilling i det danske landbrug med afsæt i de økologiske mål og principper og dermed større vægt på at producere plantebaserede fødevarer, da usikkerhed om effekten af omstilling ikke må hindre, at vi sætter den i gang.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kommentar-landbrugsudspillet-er-en-misforstaelse—freder-landbruget?releaseId=13620943
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **