Pressemeddelelse fra Codan Forsikring A/S
Forstuvede du foden på fodboldbanen sidste forår? Eller forstrakte du en rygmuskel, da hækken skulle klippes? I så fald er du ikke alene. Faktisk steg andelen af sports- og fritidsskader med 16 pct. i maj sidste år sammenlignet med tallene fra marts og april under Danmarks første nedlukning. Tendensen fortsatte hen over sommeren, indtil der igen blev indført nye restriktioner i september, oktober og især december. I gennemsnit skete der 25 pct. flere sports- og fritidsskader i forårs- og sommermånederne, hvor restriktionerne var få, og samfundet åbent.
Det viser en analyse fra forsikringsselskabet Codan. Det tyder på en decideret corona-effekt, som vi med al sandsynlighed vil opleve igen inden længe, mener Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan.
“Det er desværre ikke svært at forestille sig, at vi kommer til at se en stigning i antallet af forstuvede ankler og brækkede ben hen over de kommende måneder, når forårskådhed og genåbning får danskerne til at trække i fodboldstøvlerne eller i byggecenteret,” siger han.
Danskerne vender tilbage til træningsrutinen
De seneste måneder har der igen været sat en effektiv stopper for aktiviteter i fitnesscentre og foreninger over hele landet. Derfor vil mange danskere opdage, at den fysiske form ikke er i top – og det bør man have in mente, når aktiviteterne genoptages.
“I mere end et år har COVID-19- restriktioner betydet, at danskerne ikke har haft de samme muligheder for at dyrke lige så meget sport, som de plejer. Så når der nu åbnes op for diverse sportsaktiviteter, må vi forvente at træningen og formen ikke er helt så velholdt, som den plejer at være ved sæsonstart. Derfor er det en god idé, at man passer på sig selv, starter stille ud og sænker intensiteten her fra begyndelsen. Uanset om det er på stien, landevejen eller grønsværen,” siger Henrik Bundgaard.
Havearbejdet er ikke en harmløs affære
Det er ikke kun de ambitiøse træningstyper og sportsentusiaster, der bør være varsomme, mener Henrik Bundgaard. Mens cyklen har stået stille i garagen, fordi dagen er gået på hjemmekontoret, og de tunge indkøbsposer er blevet leveret direkte til døren, er danskernes generelle fysiske form nemlig blevet svækket.
Vil man undgå en tur på skadestuen, bør man derfor passe ekstra på – blandt andet hvis man, ligesom mange andre danskere, trykker på gør-det-selv-speederen i forårsmånederne, varsler skadedirektøren.
“Lige nu går vi ind i en tid, hvor mange danskere går i haven med diverse projekter. Og historisk ved vi desværre, at det fører til øget risiko for uheld, da de fleste af os ikke beskæftiger os med den slags arbejde særligt ofte. Dén risiko er ikke mindre i år, hvor den fysiske inaktivitet udgør en ekstra stor risikofaktor. Det kan både være arbejdsstillinger, der er uvante for ryggen, eller redskaber, man er ukendt med,” siger Henrik Bundgaard.
De bedste råd fra Codan
Vil man passe godt på sin krop og minimere risikoen for fritidsskader, bør man følge tre gode råd for henholdsvis sportsaktiviteter og havearbejde.
Sportsaktiviteter
Havearbejde
Kilde: Falck Healthcare
Fakta om analysen
Analysen er foretaget af Codan og viser, at:
- Antallet af skader og ulykker i fritiden steg med 16 procent i maj 2020 sammenlignet med marts og april 2020
- I gennemsnit var antallet af skader og ulykker 25 procent højere i forårs- og sommermånederne (maj, juni, juli og august) end i månederne præget af mere omfattende restriktioner og nedlukninger (marts, april, september, oktober, november og december)
Kontakt:
Presse- & kommunikationsspecialist Anders Lorenzen tlf.: 30378803 email: afl@codan.dk
Kommunikationschef Jesper Bjerrehuus tlf.: 30378317 email: qbq@codan.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/codan-forudser-boom-i-sports–og-fritidsskader-her-er-6-gode-rad-til-at-undga-skader-efter-genabningen?releaseId=13620075
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **