Pressemeddelelse fra Naturstyrelsen
Vores logrende venner får flere og flere hundeskove at boltre sig i sammen med deres ejere. Siden oktober sidste år er tre nye hundeskove poppet op på danmarkskortet, så man i dag kan besøge 249 hundeskove i de statslige naturområder.
I efteråret fik Hanstholm en ny hundeskov. I februar kunne sønderjyderne for første gang lufte hund i en spritny hundeskov i Lerskov Plantage. Og i denne uge åbnede Naturstyrelsen lågen til den nyeste hundeskov, som ligger i Rudkøbing Fredskov på Langeland. Hundeskoven er den første hegnede hundeskov på Langeland.
Flere Hundeskove på tegnebrættet
Hundeskoven ved Rudkøbing bliver ikke den sidste nye hundeskov i de statslige naturområder.
Hunde og ejere kan nemlig glæde sig til to nye hundeskove i det midtjyske, som forventes at åbne inden udgangen af 2021.
Derudover er der flere steder i landet planer om at renovere eksisterende hundeskove.
Hundeskove giver frit løb
I Naturstyrelsens hundeskove må du lade din logrende ven løbe frit uden snor under forudsætning af, at du altid kan standse og kalde den til dig.
Hundeskovene er altså et godt alternativ til hundeluftning i vores øvrige fælles natur, hvor du ifølge naturbeskyttelsesloven altid skal huske snoren.
Snoren skal være på for at vise hensyn til de vilde dyr og andre gæster i naturen.
“Der er flere gode grunde til at hundesnoren skal på, når du tager din hund med ud i naturen. Lige nu er det ynglesæson i naturen, hvor et væld af fugle og dyr lægger æg og får unger. Begge er meget sårbare overfor løse hunde. Mange af naturens fugle lægger æg i reder på jorden, blandt andet viben og lærken. Og dyr som haren og rådyret lader deres unger ligge gemt alene og forsvarsløse på jorden. Løse hunde kan både skræmme og angribe – og de kan tømme rederne på jorden,” siger Ida Friis Mikkelsen, der er forstfuldmægtig i Naturstyrelsen, og som har været med til at etablere den nye hundeskov i Rudkøbing Fredskov.
“Det er faktisk ikke kun vilde dyr, der kan blive skræmt af en løs hund. Det kan andre gæster også, måske særligt dem med små børn. I mødet med andre hunde, sikrer hundesnoren også, at du hurtigt kan adskille hundene, hvis de kommer op at slås,” fortæller Ida Friis Mikkelsen og understreger vigtigheden af hundesnoren, når du nyder naturen sammen med din hund.
Det er sundt og godt for både dig og din hund at være sammen og få den daglige motion.
Derfor er du også meget velkommen ude i naturen sammen med din hund. Men husk som udgangspunkt altid snoren, og hold dig ajour med reglerne for færdsel med hund i naturen.
Statens hundeskove sikrer dig og din hund et godt og trygt alternativ, når I skal på tur uden snor. Her kan I ofte møde andre hunde og deres ejere, og måske endda finde en legekammerat til din hund eller sjove lege- og træningsfaciliteter.
51 år med hundeskove
Det er 51 år siden Danmarks første officielle hundeskov i de statslige naturområder åbnede i Rold Skov. I dag findes der 249 hundeskove på statens arealer, og antallet stiger støt med indvielser af gennemsnitligt fem nye hundeskove om året.
Når Naturstyrelsen udvælger områder til nye hundeskove, sker det bl.a. ud fra en vurdering af, hvor der er en robust natur, hvor der ikke er tab af biodiversitet, og hvor det giver mening at give hundefolket mulighed for at lufte hunden uden snor uden gene for andre brugere af skoven.
Se et kort over alle hundeskove på
FAKTABOKS 1:
DU SKAL ALTID HAVE DIN HUND I SNOR I NATUREN, UNDTAGEN…
- I hundeskoven
Under forudsætning af, at din hund straks kommer til dig, når du standser eller kalder den til dig. - På stranden
I vinterhalvåret. Fra 1. oktober til 31. marts må du på en række danske strande slippe hundesnoren. Det gælder dog ikke alle steder, så hold øje med skiltning i områderne i perioden.
FAKTABOKS 2: 3 gode grunde til at bruge hundesnoren
3 gode grunde til at holde din bedste ven i snor i naturen
- Vilde dyr
Naturens vilde dyr tror din hund er en ulv, og vil derfor som udgangspunkt blive skræmte og flygte. Det kan være meget farligt for vores vilde dyr at blive stresset og forstyrret af løse hunde. Specielt lige nu, hvor mange vilde dyr, og de jordrugende fugle, får deres unger og har særligt brug for ro.
- Andre gæster
Vi er flere, der skal dele vores dejlige danske natur. Når du holder din hund i snor, tager du også hensyn til andre gæster, cyklister, små børn, andre hunde og dem, der måske ikke er så vilde med hunde.
- Dig og din hunds sikkerhed
Et øjebliks uopmærksomhed og din og en fremmed hund kan komme op at slås. Det er jo ikke sikkert, at en fremmed hund kan lide din og omvendt.Nogle hunde reagerer meget aggressivt over for andre dyr – også andre hunde. Derfor er det altid en god idé at lade din hund hilse på fremmede hunde med snor på, så de hurtigt kan fjernes fra hinanden igen inden der potentielt opstår kamp.
Kontakt:
Forstfuldmægtig Ida Friis Mikkelsen tlf.: 93588071 email: idvmi@nst.dk
Naturstyrelsens pressetelefon tlf.: 7254 3004
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danmark-far-flere-og-flere-hundeskove?releaseId=13619526
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **