PRM / Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler

    Pressemeddelelse fra HK Privat

    Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020.

    Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme aldersgruppe fået spørgsmålet om planer om børn, og kun 11 % om familiesituation.

    Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat, ryster på hovedet over den store forskel:

    – Når man kigger på tallene, så kan man få den mistanke, at når arbejdsgiverne gerne vil lære en mandlig jobansøger at kende, så spørger man ind til fritidsinteresser og bedste tid ved seneste iron man. Når man gerne vil lære en kvindelig kandidat at kende, så spørger man til hendes familieforhold. Det er decideret altmodisch.

    Ud over den forskelsbehandling, der sker i forhold til, hvilke spørgsmål man stiller kandidaterne, så ser Anja C. Jensen også en klar udfordring i, at man ved samtalen bruger tid på at tale om ting, der bør være irrelevante for den faglige vurdering af jobansøgeren:

    – Ved at stille disse spørgsmål, så gør man kvindens privatliv og personlige valg til et emne ved samtalen på lige fod med spørgsmål om fx faglige kvalifikationer, tidligere erfaring og analyse af virksomhedens udfordringer. Og når man alligevel ikke må lægge vægt på svarene i sin endelige vurdering, så er det unfair at spilde ansøgerens tid på dette, siger Anja C. Jensen.

    Spørgsmålene er et udtryk for sexisme
    Næstformanden understreger, at når spørgsmål om familie og børn fylder så meget ved kvinders jobsamtaler, så er der tale om sexisme. Uanset om det foregår bevidst eller ubevidst.

    – Vi kan tydeligvis komme igennem langt størstedelen af mandlige ansøgeres samtaler uden at berøre emnet, så må det også være muligt at undgå at stille spørgsmål om børn og logistik på hjemmefronten til kvindelige ansøgere.

    Spørgsmål om planer om familieforøgelse er ikke i sig selv ulovlige, men arbejdsgiveren må ikke lægge vægt på svarene i sin vurdering af kandidaten. Man må nemlig ikke forskelsbehandle på baggrund af køn, graviditet eller barsel ifølge Ligebehandlingsloven.

    HK fraråder derfor kraftigt arbejdsgivere at stille spørgsmålet. Det kan nemlig være svært at bevise, at man ikke har lagt vægt på svaret, når man har vurderet, at det var et relevant spørgsmål at stille.

    Nøgletal:

    40 % har oplevet sexisme på arbejdet. Sexisme kan fx være spørgsmål om børn ved jobsamtale, forbigåelse ved lønforhandling eller forfremmelse pga. køn/børn, nedsættende sprogbrug og jokes om køn etc.

    18 % kvinder mellem 18-49 år er blevet spurgt til planer om børn ved en jobsamtale

    23 % kvinder mellem 18-49 år er blevet spurgt til familiesituation/børn ved en jobsamtale

    5 % mænd mellem 18-49 år er blevet spurgt til planer om børn ved en jobsamtale

    11 % mænd mellem 18-49 år er blevet spurgt til familiesituation/børn ved en jobsamtale

    Undersøgelsen er udarbejdet af Epinion for HK Privat i oktober 2020 med 995 respondenter.

    Kontakt:

    Næstformand Anja C. Jensen tlf.: 60183331 email: anja.c.jensen@hk.dk

    Presseansvarlig Tina Mellergaard Jensen tlf.: 42722378 email: tina.mellergaard@hk.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hver-5-kvinde-bliver-spurgt-til-borneplaner-ved-jobsamtaler?releaseId=13615764

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **