PRM / Nyt forskningsprojekt: Din chef kan booste din karriere

  Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS

  I et storstilet forskningsprojekt ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet anført af professor Anders Frederiksen ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi har man undersøgt, hvordan performance management-systemeranvendes i praksis.

  Her står det klart, at performance management under de rette omstændigheder har en tydelig effekt på virksomheden og den ansattes individuelle lønindkomst.

  Performance management er en tilgang, som særligt bruges i større virksomheder, hvor en leder har en årlig medarbejdersamtale med en ansat, der modtager en vurdering for sin præstation det forløbne år.

  Forskningsprojektets resultaterviser, at en ansat, som får gode vurderinger af sin chef, kan få øget sin livsindkomst med op mod 12 pct. Samtidig er de chefer, der generelt giver høje vurderinger, også dem, der gennem motivation og god ledelse driver den del af organ- isationen, som klarer sig bedst.

  "Det betyder, at performance management-tilgangen er fornuftig og virker efter hensigten. De gode ledere påvirker medarbejdernes præstation, og hvis det går godt, er der belønning til såvel lederne som deres medarbejdere," siger Anders Frederiksen.

  Virksomheder mangler viden

  Forskningsprojektet kommer i en tid, hvor stadig flere danske virksomheder er begyndt at bruge performancemålinger.

  Dog mangler mange virksomheder ifølge tal fra Dansk Industri bevis for, at målingerne bidrager til bedre præstationer og skaber tilstrækkeligt med værdi i forhold til de ressourcer, der bruges på at gennemføre dem.

  Resultaterne af forskningen er dermed højst relevant for det danske erhvervsliv.

  Forskningsprojektet har særligt kigget på, hvordan ledernes subjektive vurdering af en medarbejder anvendes i praksis, og hvor meget medarbejdernes præstationer indvirker på resultaterne i forhold til de mere objektive data, der kan måles direkte, f.eks. i økonomiske nøgletal.

  Den nye forskning viser bl.a., at en medarbejder, der i blot ét år har en såkaldt 'high-rater'-chef, kan øge sin livsindkomst i virksomheden, med hvad der svarer til 6-12 procent af den årlige indkomst.

  Forskningsprojektet er baseret på et omfattende datamateriale fra en stor skandinavisk servicevirksomhed med mere end 13.000 medarbejdere, der er blevet indsamlet og analyseret over en tiårig periode.

  Datamaterialet indeholder ud over en række økonomiske nøgletal alt fra individuelle lønninger, bonus, anciennitet og skift mellem afdelinger til de vurderinger, som chefer på forskellige niveauer giver deres medarbejdere i de årlige medarbejdervurderinger som led i virksomhedens performance management-system.

  "Det er virkelig unikke data, vi har haft adgang til. Både i art og i omfang," siger Anders Frederiksen, der forskningsmæssigt især er optaget af, hvad der skaber produktivitet i virksomhederne.

  Kontakt:

  Anders Frederiksen,
  professor og institutleder,
  Institut for Forretningsudvikling og Teknologi, Aarhus BSS (Aarhus Universitet)
  Mail: afr@btech.au.dk
  Mobil: 61620207

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nyt-forskningsprojekt-din-chef-kan-booste-din-karriere?releaseId=13613522

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **