PRM / Danmark lancerer kandidatur som vært for filosofisk verdenskongres på UNESCOs verdensfilosofidag 19. november

    Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet: Arts

    Der bliver ikke sparet på kræfterne for at trække store internationale begivenheder til Danmark, men hvorfor nøjes med EM i fodbold og Tour de France? Aarhus Universitet og Dansk Filosofisk Selskab vil nu byde ind på værtskabet for den filosofiske verdenskongres i 2028 – med Aarhus som værtsby og Aarhus Universitet som venue.

    “Ikke blot kan vi forvente at få besøg af op mod 2600 filosoffer fra alverdens lande, den uge kongressen varer. Den internationale opmærksomhed vil følge med. Og ikke blot vil gæsterne lægge penge i Danmark. Kongressen vil også tilføre os intellektuel og åndelig kapital som et land, der tager kultur, dannelse og videnskab alvorligt”, siger Asger Sørensen, lektor ved DPU, Aarhus Universitet og formand for Dansk Filosofisk Selskab.

    Kendte danskere skal hjælpe kongressen i gang

    En støttekomite af kendte danskere inden for politik, erhverv, kunst og kultur, der har det til fælles, at de tillægger filosofi stor betydning, skal hjælpe med at realisere projektet. For at projektet kan realiseres økonomisk, skal der bl.a. indgås partnerskaber med fonde, virksomheder, myndigheder og organisationer. Verdensfilosofikongressen afholdes hvert femte år, og målet er at opnå værtskabet for kongressen i 2028 i forbindelse med den næste kongres, der afholdes 2023 i Melbourne.

    Kulturjournalist Maria Månson fra DR er med i støttekomiteen. Hun siger:

    “Som jeg ser det, er filosofi og nysgerrig, kritisk tænkning selve grunden til, at vi har en civilisation. Vores søgen efter svar driver os fremad, ikke altid mod det gode, men dog en bevægelse. Nogle finder svar hos en Gud, nogle i videnskaben, i kunst, i kærlighed eller krig. Jeg har aldrig selv fundet endegyldige svar på spørgsmålene, og det er jeg glad for. Jeg har en idé om, at det er et kontinuerligt mentalt arbejde at fungere og udvikle sig som menneske.”

    Også forfatteren Pia Tafdrup er med i støttekomiteen. Hendes digt ‘Ånd’ antyder filosofiens betydning, og en af stroferne lyder:

    “ånd er forbundet med min bevidsthed, men ikke mindst
    større end den, ånd kan nå alles bevidsthed,
    den findes mellem os, vi taler sammen,”

    Du kan læse både Maria Månsons tekst ‘Et lille forvirret kompas’ og Pia Tafdrups digt ‘Ånd’ på projektets hjemmeside, hvor du bl.a. også kan læse filosof, forfatter og professor ved Aarhus Universitet Dorthe Jørgensens tekst: “Filosofi eller barbari”, samt finde information om Verdensfilosofikongressen.

    Besøg hjemmesiden, der går i luften torsdag 19. november kl. 8.00:

    Markering af 100 år som universitetsby

    Aarhus Universitet kan i 2028 fejre sine første 100 år som universitetsby.

    “Da Aarhus Universitet blev indviet i 1928, skete det med en forelæsning af universitetets første professor Kort K. Kortsen med titlen “Hvad er filosofi?”. Hvad er derfor mere oplagt end at fejre det som vært for den 26. filosofiske verdenskongres? Som vært for kongressen vil Aarhus Universitet på smukkeste vis lade filosofien indramme et århundredes forskning og uddannelse, der har gjort Aarhus Universitet internationalt kendt og respekteret. I 2017 var Aarhus europæisk kulturby, og som værtsby for den 26. filosofiske verdenskongres vil ambitionerne om globalt udsyn få nyt liv,” siger Johnny Laursen, dekan ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet.

    Kontakt:

    Asger Sørensen
    Lektor ved DPU, Aarhus Universitet, og formand for Dansk Filosofisk Selskab

    E: aso@edu.au.dk  
    T: +45 87 16 39 74
    M: +45 51 32 81 45

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danmark-lancerer-kandidatur-som-vaert-for-filosofisk-verdenskongres-pa-unescos-verdensfilosofidag-19-november?releaseId=13604584

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **