Pressemeddelelse fra Escalate ApS
Sådan lyder budskabet fra det lille hyperlokale tøjbrand
, der snart lancerer deres egen fortolkning af den ikoniske, danske sømandssweater. Og designet er både dansk-inspireret, men med stærk inspiration fra andre maritime sweatre.“Vi har længe ville lave vores egen udgave af det, som mange kender som sømandssweateren. Altså en i 100 procent uld med boblestrik. Vi er dog også meget inspirerede af, at et hvert fiskersamfund havde sin egen sømandssweater i gamle dage og tilhørsforholdet fremgik af mønsteret,” siger
, der er den ene halvdel af LYNÆS denmark.Sweateren er strikket og syet i Sunds nord for Herning på det lille, hæderkronede og familieejede strikkeri Elkjær Strik. Det er nemlig vigtigt for LYNÆS, at sømandssweateren er strikket OG syet i Danmark. For en sweaters klimaaftryk afgøres i lige så høj grad af transport som af produktionsmetode.
“Det er meget lidt tøj, der produceres i Danmark i forhold til, hvor knaldhamrende dygtige vi er til det. Det er synd, fordi der er mange fordele ved at have produktionen tæt på kunderne. Det gælder ikke mindst set i forhold til bæredygtighed,” siger
, der er anden halvdel af det lokale tøjmærke.Han tilføjer, at bæredygtighed inden for tøjproduktion også handler om overproduktion – eller rettere at undgå det. Med en kort forsyningsled bliver produktionen agil, og man kan nemmere bestille flere til hurtig levering. På den måde undgår man nemmere at bestille for meget eller at ‘brænde inde’ med for mange i forhold til efterspørgsel.
Danskproduceret er ofte ‘Elastik i metermål’
Mange danske tøjmærker producerer i andre lande, men til det danske marked. Og nogle strikker i Danmark, men sender så til Baltikum eller Portugal for at få syet varerne – for så at sende dem retur til DK igen.
“Det er klart, at det er ‘elastik i metermål’, når store danske tøjmærker skriver Strikket i Danmark i deres sømandssweatre. For de er jo strikket her, men ikke syet, og dermed blegner det danske islæt jo en smule,” siger Kristian Westfall og fortsætter: “Det er lidt som hjemmebagte klejner fra Karen Volf. Det holder ikke helt.”
Forsyning under en coronatid
Som en helt tredje fordel ved at producere dansk, er der forsyningssikkerheden. Corona-epidemien gør det nemlig ikke nemmere at få varer fra den ene ende af kloden til den anden.
“Det er åbenlyst, at coronaen har ændret den måde vi tænker verden på. Det nære får større relevans og værdi, når vi ikke kan tage bevægeligheden verden rundt som en selvfølge. Det gælder også produktion af tøj, og vi kan trods alt stadig tage et smut til Sunds og henter ekstra sweatre til julesalget,” slutter Christian Taasti.
Sweateren fra LYNÆS denmark er strikket i 100 procent
, og den kommer til salg i midten af november i Lynæs.Selvfølgelig.
Kontakt:
Kristian Westfall
kristian@westfallkom.dk
+45 29 88 49 43
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/lynaes-strikker-og-syr-somandssweater-i-danmark?releaseId=13603996
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **