PRM / Ensomhed og stress har ramt de studerende hårdt

  Pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA

  Hjemsendelse fra den ene dag til den anden har præget de studerende, der under nedlukningen af Danmark er blevet hårdt ramt. En øget følelse af stress og ensomhed har sat sig dybt blandt de studerende på landets STEM-uddannelser, viser en ny undersøgelse blandt over 2.000 studerende fra Ingeniørforeningen, IDA.

  I undersøgelsen svarer 46 procent, at de har følt en øget grad af ensomhed, og når det drejer sig om øget stress, er andelen oppe på 47 procent. I forvejen er begge fænomener desværre langt fra ukendte blandt studerende, og derfor er tallene foruroligende, mener Mathias Botoft Hansen talsperson for STEM Students, der er sammenslutningen af studiemedlemmerne i IDA.

  "Det er frygteligt, at ensomhedsfølelsen har ramt så mange studerende. Det tyder på, at vi som studerende har brug for fysisk interaktion både fagligt og socialt. Under nedlukningen var der meget snak om problemerne i forhold til undervisning og eksamener, mens vores trivsel er blevet lidt overset. Som gruppe oplevede vi i særlig grad at tæppet blev revet væk under os. Når man er flyttet hjemmefra, og ikke har en partner eller familie, og både studie, studiejob, fritidsaktiviteter og fester bliver fjernet i et hug, så gør det ondt," siger han.

  Ifølge Mathias Botoft Hansen har politikerne over en bred kam snakket om vigtigheden af trivsel blandt studerende, men han er alligevel spændt på, hvad Kontoret for Unges Trivsel under Uddannelses- og Forskningsministeriet vil gøre ved problemet.

  "Når corona har bidraget til en markant øget stressfølelse blandt de studerende, kommer det ikke bare til at gå væk igen af sig selv. Opgaven med at rette op på de studerendes mentale trivsel, vil blive en stor byrde, og kan ikke nødvendigvis løses af de enkelte uddannelsesinstitutioner alene. Jeg tror ikke, at vi kan vende tilbage til et normalt studieliv, som det vi havde før corona og bare forvente mistrivselsproblemet bliver løst. Der vil være en ekstra byrde for de ramte studerende, som der skal tages hånd, og derfor håber jeg, at der fra politisk hold bliver afsat midler til at løse opgaven," siger han.

  Har corona-situationen påvirket din følelse af ensomhed? Coronasituationen har...

  Mænd

  Kvinder

  I alt

  Antal

  Procent

  ... øget min følelse af ensomhed

  44 %

  48 %

  1.014

  46 %

  ... ikke påvirket min følelse af ensomhed

  45 %

  41 %

  953

  43 %

  ... reduceret min følelse af ensomhed

  4 %

  5 %

  106

  5 %

  Ved ikke / ønsker ikke at svare

  6 %

  7 %

  142

  6 %

  Total

  100 %

  100 %

  2.215

  100 %

  Kilde: IDA Studentersurvey 2020. 2.215 studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser har svaret på spørgsmålet.


  Hvordan har corona-situationen overordnet påvirket din følelse af stress? Coronasituationen har...

  Mænd

  Kvinder

  Alle

  Antal

  Procent

  ... øget min følelse af stress

  43 %

  52 %

  1.072

  47 %

  ... ikke påvirket min følelse af stress

  38 %

  25 %

  721

  32 %

  ... reduceret min følelse af stress

  13 %

  16 %

  330

  15 %

  ... ved ikke / ønsker ikke at svare

  5 %

  7 %

  137

  6 %

  Total

  100 %

  100 %

  2.260

  100%

  IDA Studentersurvey 2020. 2.260 studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser har svaret på spørgsmålet.

  Kontakt:

  Ulrik Frandsen 23 65 09 69

  Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ensomhed-og-stress-har-ramt-de-studerende-hardt?releaseId=13603466

  ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **