Pressemeddelelse fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Alle børn har brug for at kunne tage de første spæde skridt ud i tilværelsen i trygge rammer. Det gælder ikke mindst de mange københavnske børn, som hver dag tilbringer hovedparten af deres vågne timer i en kommunal daginstitution. Her er der behov for flere hænder til at tage sig af børnene.
Derfor er det en stor sejr for de københavnske børn og børnefamilier, at SF og S med budgetaftalen for 2021 har fået afsat 449 mio. kr. til flere pædagoger og pædagogmedhjælpere i København. Aftalen sikrer, at Københavns Kommune hæver normeringerne allerede næste år og er fuldt i mål med minimumsnormeringer i 2022. Det er tre år tidligere end med den landsdækkende aftale, der blev indgået på Christiansborg sidste år.
– Vores børn har fortjent, at der er voksne nok til at se og høre dem, når de er væk fra deres mor og far. Gode normeringer og uddannede pædagoger har afgørende betydning for vores børns sundhed, trivsel og udvikling. Flere voksne på stuerne betyder bedre børneliv, og det betyder, at vi som forældre kan gå tryggere på arbejde, siger Sisse Marie Welling (SF).
Mere støtte til udsatte børn
Den historisk store investering i de københavnske vuggestuer og børnehaver er ikke det eneste element i aftalen, der har fokus på børnene. Sundheds- og omsorgsborgmesteren fremhæver også de forskellige målrettede indsatser, der skal være med til at give særligt udsatte børn en hjælpende hånd.
– Nogle børn vokser desværre op under elendige vilkår med svigt i hjemmet og med manglende omsorg, tryghed og sikkerhed. De skal kunne stole på, at vi som by og som kommune griber dem. Og at vi ikke slipper dem, før de er kommet godt på vej videre, siger Sisse Marie Welling.
Renere luft og færre biler i byen
Det er dog langt fra kun byens børn, der kan glæde sig over den netop indgåede budgetaftale. Alle københavnere kan fx nyde godt af de initiativer, der skal gøre byen grønnere og sundere.
– En renere og grønnere hovedstad er stadig en mærkesag for SF. Derfor har vi igen i år skaffet penge til at sikre renere luft i København. Luftforurening er den største dræber i Danmark efter rygning og fysisk inaktivitet, og alene i København er luftforurening skyld i næsten hvert 8. af alle dødsfald. Det er derfor afgørende, at vi fortsætter indsatsen for at nedbringe den skadelige partikeludledning og løbende indsamler den nyeste viden på området, så vi kan handle på det, siger Sisse Marie Welling.
Sundheds- og omsorgsborgmesteren glæder sig også over, at der i aftalen er tiltag, som vil begrænse biltrafikken i bl.a. i Indre By og i Katrinedalskvarteret i Vanløse.
– Vi vil ikke leve i en by, som er ved at drukne i biler, og hvor privatbilismen bliver prioriteret højere end folkesundheden. Der er simpelthen for mange biler i København, og det skaber trængsel og luftforurening. De nye tiltag med bl.a. trafiksanering i Indre By er blot første skridt på vejen mod en by med færre biler, siger Sisse Marie Welling.
Hurtigere hjælp til stressramte
Der er også fundet penge i budgettet til andre vigtige tiltag på sundhedsområdet. Blandt andet en videreførelse af det særlige tilbud på de københavnske skoler, hvor alle elever i 6. klasse får tilbudt at blive vaccineret mod HPV-virus – en vaccine, der beskytter dem mod flere livstruende kræftsygdomme. Ligesom aftalen byder på en udvidelse af det stresstilbud, som kommunen har haft overvældende stor succes med de senere år.
– Vores stressklinikker, som åbnede som de første i landet, har været enormt populære. Faktisk er der i perioder så stor henvisning til klinikkerne, at borgerne må vente i op til fem måneder for at komme til. Det er helt uholdbart, for jo længere tid, der går, før man kan få hjælp, desto mere alvorligt kan sygdommen udvikle sig. Derfor er jeg glad for, at vi kan videreføre og udvide de eftertragtede tilbud, så flere kan få hjælp hurtigere, siger sundheds- og omsorgsborgmesteren.
Mere omsorg og tryghed til de ældre
Budgetaftalen betyder også mere omsorg og tryghed til de ældste københavnere.Det er resultatet af en ældrepakke, der samlet set afsætter cirka 85 mio. kr. over fire år. Der bliver flere ældre i København, og budgetaftalen sikrer, at pengene følger med, så vi kan sikre en værdig ældrepleje og et tilstrækkeligt antal plejeboliger – også i fremtiden. Derudover indeholder ældrepakken midler tilbl.a. faste teams på vores plejehjem, et demensfagligt rejsehold og tilbageførelse af planlagte besparelser.
– Rundt omkring på vores plejehjem bor de mennesker, der har lidt de største afsavn gennem det seneste halve års belastende – men nødvendige – corona-restriktioner. De ældre har ikke kunnet se deres nærmeste, der har ikke været så meget sjov i hverdagen, og de har samtidig skullet leve med frygten for at blive smittet. Det har været så barskt, siger sundheds- og omsorgsborgmesteren og fortsætter:
– Selvom vores plejehjemsbeboere heldigvis har fået en mere normal hverdag tilbage, så vi må vi ikke glemme, at det er et område, vi hele tiden skal prioritere. Det har bl.a. de ulykkelige scener fra sommerens meget omtalte TV2-dokumentar mindet om. Jeg har som sundheds- og omsorgsborgmester været med til at sikre mere tryghed og omsorg og højere kvalitet i arbejdet på vores plejehjem. Det skal være trygt at blive gammel i København, siger Sisse Marie Welling.
Kontakt:
Chef for Presse, Kommunikation og Kampagner Thomas Brahm tlf.: 29422549 email: f08e@kk.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sf-borgmester-vi-investerer-i-sundhed-til-kobenhavnere-i-alle-aldre-?releaseId=13599138
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **