PRM / EU gav vigtigt skub: Nu fylder virksomhed fra sønderjysk by mere på verdensmarkedet  

    Pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen

    Hvis man ser på statistik, kniber det med automatisering og digitalisering i små og mellemstore virksomheder i Syd- og Sønderjylland i forhold til resten af landet. Gode resultater i strukturfondsprojektet “AutomationsBoost” viser dog, at landsdelen er på vej til at rette op på det forhold.

    I løbet af fire succesrige år har det EU-støttede projekt opbygget 13 innovative samarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner i Syd- og Sønderjylland samt på Fyn. Projektet er netop afsluttet, og de deltagende virksomheder er kommet ud af det med høje forventninger til fremtiden: I løbet af de kommende år venter virksomhederne at skabe mindst 162 mio. kr. i øget omsætning, 66 nye arbejdspladser og en samlet mereksport på 30 mio. kr.

    “AutomationsBoost” har gjort en stor forskel for os og har virkelig øget vores muligheder for international ekspansion.”

    Henrik Raunkjær, adm. direktør i Tentoma, Broager

    Og måske vigtigst af alt: En række virksomheder meddeler, at de er blevet mere innovative og har fået mod på mere automatisering og digitalisering efter at have samarbejdet med andre virksomheder og en videninstitution om at udvikle et konkret produkt eller løsning.

    I Broager i Sønderjylland mærker administrerende direktør Henrik Raunkjær i Tentoma boost-effekten af projektet. Hans virksomhed fik i et innovationssamarbejde hjælp til at videreudvikle virksomhedens unikke og verdensmarkedsførende løsninger inden for folieindpakning af store emner, blandt andet byggematerialer.

    “Vi havde i forvejen en mindre maskine, men fik hjælp til at skalere vores løsning op i et større format, så vi kan stå endnu stærkere på verdensmarkedet og handle med store, internationale koncerner. AutomationsBoost har gjort en stor forskel for os og har virkelig øget vores muligheder for international ekspansion, og vi oplever fremgang og stor interesse fra investorer, der tror på os,” siger Henrik Raunkjær.

    I projektet fik Tentoma blandt andet kontakt til specialister fra Syddansk Universitet i Sønderborg, der hjalp med at udvikle en større version af virksomhedens fuldautomatiske pakkemaskine, RoRoStretchPack, til indpakning af større industriprodukter.

    I RoRoStretchPack-teknologien trækkes en “strømpe” af plastfolie horisontalt hen over produktet og strækkes – nærmest som en støttestrømpe, der slutter tæt ind til benet. Det reducerer plastforbruget, og kunderne sparer desuden på energien, fordi plasticfolien ikke skal opvarmes for at “krympe” omkring produktet.

    “I dag er vi de eneste i verden, der pakker ind på den måde, og der er meget at spare. Typisk mellem 20 og 60 procent af plasticforbruget i forhold til brug af en krympeovn, der opererer ved 160 grader døgnet rundt. En kunde i Finland, der producerer isoleringsmateriale, bruger fx 32 tons mindre plastic om året, så vores produkt er helt i pagt med FN’s verdensmål nummer 12 (ansvarligt forbrug og produktion, red.),” siger Henrik Raunkjær.

    Projektleder: Stort behov

    For projektlederen på “AutomationsBoost”, Peter Lind fra Erhvervshus Syd i Vojens, viser den store interesse for projektet, at automatisering og digitalisering er på dagsordenen i SMV’erne i Syddanmark. Det er blot op til projektudbyderne at finde indgangen til virksomhedernes behov.

    “For mange virksomheder fylder drift meget, og især i de mindre virksomheder er innovation ofte afhængig af nøglepersoner, som har travlt eller skifter job. Vores konsulenter har derfor fokuseret på at hjælpe med at sammensætte de helt rigtige innovationssamarbejder og derefter skabe fremdrift og nå milepæle i projekterne,” siger Peter Lind.

    “AutomationsBoost” har på næsten alle områder været et projekt, der har ramt præcist ned i sydjyske og fynske virksomheders behov. Projektets måltal (herunder) er overgået markant, og projektet blev forlænget med et år, fordi interessen for at deltage var så stor:

    Aktivitet

    Målsætning

    Realiseret

    Nye innovationssamarbejder

    9

    13

    Nye produkter og løsninger

    9

    13

    Test og brugerinddragelse af nye produkter/løsninger

    9

    11

    Test af udviklede løsningers anvendelighed, sikkerhed og markedspotentiale

    45

    54

    Nye innovative virksomheder

    5

    7

    Projektet har sat sig varige spor, når man ser på de deltagende virksomheders forventninger til de første fem år efter deltagelsen i projektet. Ud over forventninger til fremgang i omsætning, eksport og arbejdspladser har virksomhederne også i evalueringer givet udtryk for, at deres medarbejderes generelle kompetencer er blevet styrket.

    59 pct. melder om øget kompetenceudvikling, 53 pct. føler sig styrket efter innovationssamarbejdet og mener også, at virksomhedens forretningsudvikling er styrket. Endelig oplever 59 pct. et højnet innovationsniveau i virksomheden.

    Virksomheder bliver nøje bedømt

    En medvirkende årsag til de gode tilbagemeldinger er, at de deltagende virksomheder i “AutomationsBoost” i lighed med andre tilsvarende projekter med innovationssamarbejde nøje er udvalgt af et bevillingsudvalg, som går ansøgningerne efter i sømmene.

    Det skærper virksomhedernes fokus fra begyndelsen, mener Per F. Gøse, business development manager i RoboCluster i Odense, en af projektets samarbejdspartnere.

    “Virksomhederne er nødt til at reflektere over, hvad deres key selling point er, hvilket marked de vil tilgå, og ikke mindst hvilke samarbejdspartnere der bedst kan understøtte deres projekt til succes,” siger Per F. Gøse, som selv har siddet i projektets bevillingsudvalg.

    Håber på nyt projekt

    Blandt de 20 ansatte i Tentoma er der masser af planer og forventninger til fremtiden. Fra 2018 til 2019 steg omsætningen fra 14 til 20 mio. kr., og i januar fik virksomheden en større kapitaltilførsel fra nuværende og nye investorer, som tror på, at virksomhedens grønne teknologi for alvor slår igennem på eksportmarkederne.

    Og Tentomas direktør, Henrik Raunkjær, er så glad for samarbejdet med “AutomationsBoost”, at han er klar til at gå ombord i et nyt strukturfondsprojekt.

    “Vi håber at komme med i “Industri 4.0: DigitaliseringsBoost”-projektet fra Erhvervshus Fyn til et projekt, som vi har svært ved selv at allokere ressourcer til. For det er nu, vi skal udvikle vores maskiner for at komme med på eksportbølgen, og jeg håber at få mulighed for at kunne tilføre virksomheden det meste af en hel stilling til vores udviklingsprojekt.”

    FAKTA Om AutomationsBoost

    Projektet begyndte i september 2015 og sluttede i februar 2020. Operatør er Erhvervshus Sydjylland i partnerskab med Sønderborg Vækstråd, Syddansk Universitet, Blue Ocean Robotics og Teknologisk Institut (Odense). Desuden samarbejdede projektet med RoboCluster, Odense Robotics og en række lokale erhvervskontorer. Projektet er støttet af EU’s Regionalfond med 7,5 mio. kr. og har et samlet budget inkl. virksomhedernes egenfinansiering på 38,1 mio. kr.

    Projektets mål er at styrke innovationen i små og mellemstore virksomheder i Syddanmark via innovationssamarbejder mellem virksomheder med et automatiseringsbehov, leverandører af automatiseringsløsninger i Region Syddanmark og videninstitutioner. Målet er at skabe mindst ni nye generiske løsninger til automatisering og dermed bidrage til følgende effekter: 80 nye job, 200 mio. kr. i meromsætning samt 80 mio. kr. i mereksport.

    Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens produktdatabase

    Fakta om EU’s Regionalfond

    I perioden 2014-2020 investerer EU’s Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

    Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

    Derfor medfinansierer EU’s Regionalfond projekter, der skal:

    • Styrke virksomhedernes innovationsevne
    • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
    • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.

    Læs mere om EU’s strukturfondes arbejde i Danmark på Erhvervsstyrelsens site, regionalt.dk

    Kontakt:

    Peter Lind, Erhvervshus Sydjylland, projektleder “AutomationsBoost”, tlf. 31 18 50 14 og pel@ehsyd.dk
    Henrik Raunkjær, adm. direktør, Tentoma, Broager, tlf. 29 27 27 07 og hra@tentoma.dk
    Søøren Munch, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, tlf. 35 29 17 75 og SorMun@erst.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/eu-gav-vigtigt-skub-nu-fylder-virksomhed-fra-sonderjysk-by-mere-pa-verdensmarkedet-?releaseId=13597714

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **