Pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen
Big Data. Business Intelligence (BI). Kunstig intelligens. Maskinlæring. Deep Learning.
Disse begreber er mange små og mellemstore virksomheder stødt på i de senere år, og mange virksomheder har oplevet, at konkurrenterne er begyndt at bruge data i deres forretning eller som et strategisk værktøj og fundament for forretningen.
Ofte ved virksomhederne ikke helt, hvad de skal gøre for selv at udnytte de nye muligheder, og det var nøjagtig dér, Kristian Birch Pedersen var med sit rådgivende ingeniørfirma Exigo for tre år siden.
Han ledte efter ekspertise, der kunne koble virksomhedens avancerede software sammen med data, som skulle bruges til datavisualisering i byggeprojekter.
Løsningen fandt han i et innovationssamarbejde under regionalfondsprojektet “Innovativ brug af Big Data” på Alexandra Instituttet i Aarhus, der gav ham og kollegerne konkret viden og værktøjer i hånden.
EU-projekt løftede fra 20 til 60 procent
“Projektet ændrede mange af vores planer. Vi troede, at vi skulle have lavet en hurtig løsning, men det blev meget større, end vi havde regnet med – og fik langt større effekt. Det var ikke “bare lige” at arbejde med BI. Vi lærte blandt andet, at man ikke kan lave “one-size-fits-all”, men at løsninger skal konfigureres til den enkelte kunde,” forklarer Kristian Birch Pedersen om samarbejdet med projektets eksperter i big data, kunstig intelligens, maskinlæring og deep learning.
Han vurderer, at Exigo i dag er nået næsten 90 procent af vejen i virksomhedens dataprojekt. Men det var deltagelsen i EU-projektet, der løftede hans firma fra “20 til 60 procent” og gjorde en afgørende forskel. “Uden støtte fra “Innovativ brug af Big Data” havde projektet bare været et hul i jorden,” fastslår direktøren fra Aarhus-virksomheden, der beskæftiger 27 ansatte.
Eksemplet er blot et af mange innovationssamarbejder, hvor regionalfondsprojektet har koblet to til fire SMV’er sammen med relevante forskere fra videninstitutionerne. “Innovativ brug af Big Data” er netop afsluttet efter fire års arbejde, og det blev til 9 innovationssamarbejder med i alt 27 virksomheder i Region Midtjylland inden for mere end 10 forskellige brancher.
Samarbejder skaber innovative virksomheder
To innovative virksomheder har på nuværende tidspunkt som følge af projektet sendt produkter på markedet, mens yderligere ni innovative virksomheder har udviklet koncepter til markedet.
“Vi regner på langt sigt med, at der kommer i alt 18 innovative virksomheder ud af projektforløbet,” siger Peter Andersen, projektleder i “Innovativ brug af Big Data”.
“Det giver gevinst, når man sætter en virksomhed sammen med Danmarks stærkeste dataknusere. SMV’erne har udelukkende skullet investere tid og vilje til at løfte virksomheden til næste dataniveau. De skulle ikke have en krone op af lommen.”
Kristian Birch Pedersen supplerer:
“Det havde stor betydning, at vi ikke skulle løbe en økonomisk risiko ved at være med i projektet. Vi havde allerede fundet arbejdstimerne til udviklingsprojektet, som er vores bidrag til finansieringen, og gennem projektet blev vi koblet sammen med Alexandra-instituttets eksperter.”
Alle innovationssamarbejder er skruet sammen med tanke på at skabe viden og prototyper på løsninger, som efter projektet vil kunne færdigudvikles og kommercialiseres. Det overordnede mål er at sikre, at flere midtjyske virksomheder bliver mere datadrevne og får styrket deres globale konkurrencedygtighed.
I Exigo har projektet haft stor betydning for virksomhedens vækst og arbejdspladser.
“Vi fik professionel hjælp til at finde ud af, hvad vi ville, og vi fik løftet projektet, så det kunne gå direkte ind i vores forretningsmodel: at levere konsulentydelser til bygherrer og entreprenører. Vi fik udviklet en prototype, og vi fandt også en testcase på et sygehusprojekt,” siger Kristian Birch Pedersen.
Da forløbet i “Innovativ brug af Big Data” sluttede med en prototype i 2018, fik virksomheden støtte fra Innovationsfonden til at fortsætte udviklingen. Kristian Birch Pedersen siger:
“I dag arbejder fem mand udelukkende med projektet, og prototypen er lavet om til et salgbart produkt. Desuden har forløbet givet os modet til at kaste os ud i at udvikle vores egen robot-software, og det havde vi ikke i vores vildeste fantasi forestillet os for bare et år siden.”
Exigos forvandling afspejler den forandring, som arbejdet med data har været igennem i projektets fireårige levetid, siger projektleder Peter Andersen:
“Begrebet machine learning er helt anderledes i dag, og i dag foretrækker vi ikke at kalde det “big data”, men datadrevet innovation, fordi den slags innovation faktisk ikke forudsætter enorme mængder af data, men viden om, hvilke data man har til rådighed og har brug for.”
FAKTA om “Innovativ brug af Big Data”
Projektet forløb mellem maj 2016 og februar 2020. Projektet er støttet med 4,5 mio. kr. af EU’s Regionalfond. Projektet er et samarbejde mellem Alexandra Instituttet (operatør), Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og IT Forum, der alle har erfaring med forretningsudvikling inden for it, digitalisering og brugen af big data.
FAKTA Om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerer EU’s Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierer EU’s Regionalfond projekter, der skal:
- Styrke virksomhedernes innovationsevne
- Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
- Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
Kontakt:
Hvis du vil vide mere om Big Data-projektet, kan du kontakt projektleder Peter Andersen, Alexandra Instituttet, på 23 38 24 79 og peter.andersen@alexandra.dk
Hvis du vil vide mere om Exigo, kan du kontakt Kristian Birch Pedersen, adm. direktør, på 53 55 59 19 og kbp@exigo.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kristians-virksomhed-fik-big-data-ambitioner-med-eus-hjaelp-flere-i-arbejde-og-prototypen-er-pa-markedet?releaseId=13596150
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **