PRM / Sunde måltider om natten skal være med til at mindske ulighed i sundhed

    Pressemeddelelse fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

    Undersøgelser viser, at indtagelse af sunde måltider kan reducere nogle af de gener, som følger med natarbejde. Dermed kan bevillingen til den sunde natmad være med til at mindske social ulighed i sundhed, og det er en mærkesag for SF og for sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

    “Vores madvaner har stor betydning for vores sundhed og vores livskvalitet. Mange medarbejdere, som arbejder i dagtimerne, har bedre adgang til god mad sammenlignet med for eksempel social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere og sygeplejersker, som arbejder om natten. Samtidig bliver kroppen belastet hårdere af natarbejde, så vores medarbejdere i nattevagt bliver ramt dobbelt, og det kan vi ikke være bekendt. Derfor er jeg glad for, at det nu er lykkedes os at skaffe penge til sund natmad, for det kan være med til at mindske den sociale ulighed i sundhed”, siger hun.

    Sunde måltider til 300 nattevagter

    Natarbejde er dårligt for helbredet. Det forhøjer risikoen for overvægt, mave-tarm-problemer og type-2-diabetes. Det gælder også for de medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, som tager nattevagten på byens plejehjem og i hjemmeplejen. Men det skal et sundt måltid nu være med til at ændre på:

    “Der er næsten 300 medarbejdere på arbejde hver eneste nat på de københavnske plejehjem og i hjemmeplejen. De har ønsket sig et sundt og nærende måltid mad, og det kan jeg godt forstå – det synes jeg sådan set, at de har krav på, og det får de nu”, siger Sisse Marie Welling.

    Udover at maden skal være ernæringsmæssigt tilpasset natarbejde, tilstræbes det også, at maden kan produceres og leveres miljømæssigt bæredygtigt og balanceret i forhold til CO2-aftryk, økologi, madspild og miljørigtig emballage.

    Der er i første omgang bevilget penge til en forsøgsordning, men der er i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en forventning om, at de sunde måltider får en positiv effekt på nattevagternes generelle sundhed, trivsel og arbejdsglæde. Derfor bliver ordningen evalueret ved udgangen af 2020 med henblik på at blive forlænget.

    Fakta

    • Arbejdsmiljø København (www.amk.kk.dk) præsenterede i april 2019 undersøgelsen “Et godt arbejdsmiljø – også om natten”. Af undersøgelsen fremgår det blandt andet, at der blandt nattevagterne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er et ønske om at have adgang til en sund madordning om natten.

    • Madordningen vil blive tilbudt til alle knapt 300 medarbejdere, der arbejder fast i nattevagt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Det er frivilligt for medarbejderne, om de vil deltage i madordningen.

    • Der er i første omgang afsat midler til en forsøgsordning. Det forventes, at der er en evaluering klar ultimo 2020, så madordningen kan videreføres i overførselssagen 2020-2021 med henblik på at finde en varig løsning i forbindelse med forhandlingerne om kommunens Budget 2022. Der har ikke tidligere været afsat midler til en lignende indsats.

    • Medarbejdernes egenbetaling for et måltid forventes at blive 20 kr.

    • Overførselssagen er i praksis budgetforhandlinger del II. Det er her, man fordeler de penge, som er til overs fra sidste budgetår, og det er derfor også typisk budgetpartierne, der også indgår aftale om overførselssagen.

    Kontakt:

    Pressekonsulent Katrine Kirch Kirkegaard tlf.: 21273273 email: lh6p@kk.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sunde-maltider-om-natten-skal-vaere-med-til-at-mindske-ulighed-i-sundhed?releaseId=13593475

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **