PRM / Gladsaxe vil udvikle miljøvenligt kunstgræs

    Pressemeddelelse fra Gladsaxe Kommune

    Gladsaxe Kommune ønsker at udfase sine traditionelle kunstgræsbaner, der har risiko for at sprede forurenende mikroplast. Derfor arbejdes der lige nu på højtryk for at finde et miljøvenligt alternativ, og her spiller brugerne en afgørende rolle.

    Brugerne får stor indflydelse

    Det nyeste og mest miljøvenlige kunstgræs er stadig et sjældent fænomen i Danmark. Men der er flere forskellige fabrikanter og typer af de såkaldte 4G-baner, som står for 4. generations kunstgræs. Derfor bliver brugerne af banerne inddraget og får stor indflydelse på, hvilke krav Gladsaxe Kommune stiller til leverandørerne.

    – Vi startede med at placere seks små prøver med forskelligt kunstgræs på Gladsaxe Stadion. Dem opfordrede vi de lokale fodboldklubber til at teste og bagefter pege på de fire bedste. Henover sommeren vil vi så lave fire testbaner, som brugerne kan afprøve og evaluere grundigt. Og det hele sker naturligvis inden for sundhedsmyndighedernes retningslinjer, siger Gladsaxes idrætschef Holger Kortbek.

    Firstmover på kvalitet

    Brugerne skal blandt andet udfylde spørgeskemaer, som er udviklet sammen med DBU, så man kan lave en samlet gennemgang af brugernes vurderinger. Det betyder samtidig, at man lægger større vægt på kvaliteten af banerne.

    – Man kan godt sige, at Gladsaxe bliver firstmover på kvalitet. Dels sker der en hurtig udvikling inden for 4G-baner, og dels er de produkter, som vi tester, i den bedste klasse i forhold til de, som findes andre steder i Danmark lige nu. Vi er sikre på, at det giver den mest bæredygtige løsning. Når man så lægger til, at brugernes oplevelse bliver taget i betragtning på en helt ny måde, så kan vi for alvor hæve kvalitetsniveauet. På den måde får Gladsaxe en langsigtet løsning, der både gavner miljø, natur og idrætsliv, siger Gladsaxes idrætschef Holger Kortbek.

    I tråd med Gladsaxestrategien

    Hele projektet er i fin tråd med Gladsaxes strategi om at arbejde for en bæredygtig omstilling.

    – Vi har stort fokus på grøn og bæredygtig udvikling. Derfor er jeg rigtig stolt over, at vi nu finder et alternativ til den forurenende mikroplast, som stadig er det, man bruger til at renovere gamle kunstgræsbaner. Samtidig glæder jeg mig over, at vi har fået involveret vores brugere så tæt i processen, da det jo er dem, som skal bruge banerne til hverdag. På den måde sikrer vi, at miljø- og brugerhensyn går hånd i hånd, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

    I alt skal Gladsaxe Kommune udskifte godt 27.000 m² kunstgræs. Nedbrydningen af det gamle kunstgræs bliver foretaget med EU-verificeret miljøteknologi, så det kan genanvendes.

    Hele processen sker i samarbejde med Orbicon | WSP, som er en rådgivervirksomhed i spændingsfeltet mellem klima, miljø, byggeri og infrastruktur. Derudover har DBU, Lokale- og Anlægsfonden, IFFD og de forskellige kunstgræsleverandører været vigtige aktører.

    Kontakt:

    Ulla Baden
    Kommunikationschef
    22765622
    ulla.baden@gladsaxe.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/gladsaxe-vil-udvikle-miljovenligt-kunstgraes?releaseId=13593348

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **