PRM / Nyd solen med omtanke – og afstand

    Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

    Efter Danmark lukkede ned i midten af marts for at stoppe spredningen af coronavirus, har vejret herhjemme vist sig fra sin gode side. Det har givet masser af solskinstimer, hvilket kan hjælpe lidt på humøret i en svær tid. Heldigvis kan vi godt nyde det gode vejr fra altanen, i haven og på gåture – så længe vi holder god afstand til vores medmennesker.

    Tid til at huske solrådene igen

    I marts var solen endnu ikke så stærk, at vi skulle bekymre os om solbeskyttelse. Men nu, hvor kalenderen viser april, er uv-indekset kommet op over 3, og derfor er det en god ide at tænke solbeskyttelse ind i hverdagen igen – også selvom hverdagen ser anderledes ud end normalt på denne tid af året.

    – Mange er blevet sendt hjem fra arbejde, skoler og daginstitutioner, men vi må heldigvis godt være udendørs, hvis vi føler os raske og husker at holde afstand. Når uv-indekset er 3 og derover er det en god ide at huske skygge, solhat og solcreme, hvis man skal være ude i længere tid midt på dagen. Så undgår vi solskoldninger, der er smertefulde på kort sigt, og øger risikoen for hud- og modermærkekræft på længere sigt, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

    Selvom Solkampagnens solråd er velkendte er det for mange en hel vinter siden, de har været aktuelle. De tre ‘S’er kan ses her:

    Skygge: Søg skygge, så din hud ikke udsættes for direkte sollys

    Solhat: Brug en solhat med bred skygge og tøj, der dækker overarme og lår

    Solcreme: Brug rigeligt med solcreme der, hvor tøjet ikke dækker. Solkampagnen anbefaler mindst faktor 15 i Danmark.

    Solkampagnen anbefaler, at solrådene bruges i kombination med hinanden.

    Hold øje med uv-indekset

    Uv-indekset viser, hvor stærk uv-strålingen fra solen er. Når uv-indekset er 3 eller derover, bør du solbeskytte dig. Med appen ‘UV-INDEKS’ har du altid mulighed for at tjekke uv-indekset lige der, hvor du er, så du kan finde ud af, om solbeskyttelse er nødvendig.

    – Det er hverken temperaturen eller hvorvidt solen skinner fra en skyfri himmel, der afgør om solbeskyttelse er nødvendig. Uv-indekset kan nemlig godt være højt, selvom det er køligt eller der er skyer på himlen. Derfor er det bedre at tjekke uv-indekset end at kigge ud ad vinduet, når du skal vurdere, om det er tid til solbeskyttelse, siger Jette Jul Bruun, der er underdirektør i TrygFonden.

    Appen ‘UV-INDEKS’ giver dig en prognose for uv-indekset både med og uden skyer.


    ———————-

    Din hudtype har også betydning

    Det er også en god ide at kende sin hudtype, da den sammen uv-indekset afgør, hvor længe du kan være ude i solen, før du risikerer en solskoldning. Hvis du har en sart hudtype, skal du nemlig finde solrådene om skygge, solhat og solcreme endnu hurtigere frem end hvis du har en hudtype, der godt kan tåle lidt sol.

    Du kan tjekke både din hudtype og det aktuelle uv-indeks i ‘UV-INDEKS’-appen, der kan downloades gratis i App Store og Google Play.

    Lær dit barn om solbeskyttelse med appen ‘Solsmart’

    Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har udviklet en gratis app, der ved hjælp af leg og spil lærer de mindste, hvordan man beskytter sig mod solens stråler.

    Appen er primært tiltænkt de 5-10-årige og er oplagt underholdning, når hele familien er meget hjemme for tiden.

    I spillet ‘Klar. Parat. Solsmart!’ kan man gå på skyggejagt, smøre spillets solvenner ind i solcreme, give dem solbeskyttende tøj på og kæmpe mod uv-stråler som en ægte ninja. På den måde bliver det måske lidt sjovere for de små selv at få solcreme og solhat på.

    Appen kan hentes gratis i App Store eller Google Play.

    Kontakt:

    projektchef for sol- og alkoholkampagner Peter Dalum tlf.: 35 25 75 70 / 30 38 15 02 email: pd@cancer.dk

    Lise Bondesen
    Presse- og kommunikationsrådgiver
    35 25 74 00

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nyd-solen-med-omtanke—og-afstand?releaseId=13591377

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **