PRM / Arkiver og museer vil dokumentere den historiske corona-krise

    Pressemeddelelse fra Frederikshavn Kommune

    – Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at en begivenhed i sådan grad har vendt op og ned på vores hverdag. Lige nu sker der en kæmpe indgriben i vores individuelle frihed og fortælling, og det skal vi huske at dokumentere, fortæller Anders Lykke Widt, der er historiker og arkivar hos Frederikshavn Stadsarkiv.

    Han og kollegaerne i Frederikshavn er gået sammen med arkiver og museer på tværs af landet i kampen om at sikre, at der bliver indsamlet historisk dokumentation af corona-tiden gennem borgerens billeder.

    – Vi kunne se, at næsten alle arkiver og museer havde sat gang i indsamlingen af billeder, men vi kunne også se, at ingen havde overvejet samarbejde. Så det har vi kastet os over. Vi tog sammen med Bente Jensen fra Aalborg Stadsarkiv kontakt til flere kollegaer landet over for at sikre, at vi strukturerer hele processen. Det er et historisk øjeblik, som arkiverne og museer kan hjælpe med at dokumentere fra et lokalt perspektiv – det er vores eksistensberettigelse, siger Karen Margrethe Olesen, også historiker og arkivar hos Frederikshavn Stadsarkiv.

    De sociale medier er et problem – og en del af løsningen
    Sammen forsøger arkiver og museer således landet rundt at indsamle billeder og fortællinger fra privatpersoner. Men der er udfordringer, man nu forsøger at løse i fællesskab.

    – Et billede er ikke en sjældenhed mere. Hvis vi kigger tilbage i tiden, så var et fotografi forbundet med større omkostninger. De kom også i fysisk form. Derfor har man haft et mere nært forhold til sine billeder og har været mere tilbøjelige til at give dem til bevaring hos et arkiv. I dag tager folk mange billeder, men de når ikke meget længere end til telefonen og de sociale medier, fortæller Anders Lykke Widt.

    Dermed er en af de udfordringer, som man forsøger at løse, at befolkningen i langt højere grad bruger de sociale medier som albums – og yderst sjældent indsender fotos til stadsarkiverne.

    – Vi bruger selv de sociale medier nu. Både til at opfordre folk til at indsende billeder og for at gøre opmærksom på vores arbejde. De billeder, som folk tager nu, er simpelthen for vigtige til, at de må forsvinde, den dag sociale medier og telefonen gør, understreger Karen Margrethe Olesen.

    Send dine billeder ind
    Tanken bag det nationale samarbejde er at vidensdele og at hjælpe hinanden i indsamlingen, så man bedst muligt kan dokumentere denne del af Danmarkshistorien. Derfor vil arkivarerne og museerne også gerne opfordre offentligt til, at borgerne sender billeder ind af deres hverdagsøjeblikke med coronavirussen.

    – Vi vil gerne have alt – fra stort til småt. Om det så er et billede af den tomme gade, den lille luge til takeaway, der er opstået ved den lokale restaurant eller måske et lukket rådhus med en enlig frugtkasse uden for. Et billede siger mere end tusind ord, og vi har brug for dem, når vi skal skrive corona ind i historiebøgerne, forklarer Karen Margrethe Olesen

    Derfor håber de, at borgerne har lyst til at dele deres billeder – helst med en lille tekst til. Man kan tage kontakt til sit lokale stadsarkiv, hvor man kan indsende billeder både elektronisk og manuelt.

    – Den situation, vi står i nu, er ikke set før – og det er ikke sikkert, at vi nogensinde vil opleve den igen. Derfor håber vi, at landets borgere vil hjælpe ved sende os billeder af det stykke af Danmarkshistorie, der foregår lige nu, slutter Anders Lykke Widt.

    Kontakt:

    Pressechef – Udvikling og Erhverv Hakan Jakob Kosar tlf.: 61626047 email: hkko@frederikshavn.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/arkiver-og-museer-vil-dokumentere-den-historiske-corona-krise?releaseId=13590778

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **