Pressemeddelelse fra Patent- og Varemærkestyrelsen
For første gang i et årti har “digital kommunikation” indtaget førstepladsen inden for patentansøgninger til Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) med en stigning på 19,6 procent i 2019. Netop i denne kategori hører teknologier hjemme, der er nødvendige for implementeringen af 5G-trådløst netværk.
Antallet af patentansøgninger inden for computerteknologi er steget med 10,2 procent og placerer sig ligeledes i toppen af teknologiområder, der har oplevet stor stigning i patentansøgninger, og som relaterer sig til kunstig intelligens.
“Den store stigning i patentansøgninger indenfor digital teknologi er ikke overraskende. Stigningen vidner om, at der hersker en stærk global konkurrence på området, og at de digitale industrier generelt ser patenter som et vigtigt instrument i sine bestræbelser for at være konkurrencedygtige,” siger Mogens Baltsen, sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen.
USA og Kina kigger mod det europæiske marked
Med en stigning på 65 procent i patentansøgninger inden for digital kommunikation, herunder 5G, har de kinesiske virksomheder været den største vækstmotor på dette område. I forhold til den samlede mængde patentansøgninger på området står Kina, USA og Europa nu for hver en fjerdedel af alle ansøgninger.
I det generelle billede markerer Kina sig også i toppen. Med mere end 3.000 ansøgninger er den kinesiske televirksomhed Huawei den virksomhed, der har sendt flest patentansøgninger til Europa i 2019.
Inden for computerteknologi, herunder kunstig intelligens, ser det noget anderledes ud. Her står de amerikanske virksomheder for næsten 40 procent af alle patentansøgninger til Europa, mens Kina står for 11 procent og Europa for næsten 30 procent. De største amerikanske ansøgere tæller her virksomheder som Alphabet (Google), Microsoft, Intel og Apple, mens Asien er repræsenteret med Samsung, Huawei, Sony og Alibaba og Europa med Siemens og Philips.
Kunstig intelligens – stadig et komplekst område
Kunstig intelligens er spået til at være den teknologi, der fremover kommer til at skabe nogle af de største ændringer i vores liv. Teknologien har potentiale til at transformere forretningsmodeller, virksomheder og brancher, hvilket vil stille nye krav til de virksomheder, hvis forretning er afhængig af den nye teknologi.
“Globalt er der stort fokus på nye digitale og computerbårne teknologier. Virksomheder opfinder masser af nye ting indenfor dette område, og udviklingen løber hurtigt. Det er med andre ord et vigtigt område, som fortsat er relativt nyt og komplekst, når det kommer til patentbeskyttelse. Et patent vil unægtelig stille en udviklende virksomhed stærkere i den internationale konkurrence, som vi altså kan se tager til. Megen udvikling indenfor det digitale område sker i et globaliseret samarbejde, og i et sådant samarbejde skal man have noget at handle med. Virksomheder uden patenter bliver derfor mere sårbare i det teknologiske kapløb,” siger Mogens Baltsen.
For at sætte fokus på de mest presserende spørgsmål i forbindelse med udbredelsen af kunstig intelligens har World Intellectual Property Organization (WIPO) senest i starten af 2020 gennemført
.Top 10 teknologiområder i 2019
det seneste patent-indeks fra Den Europæiske Patentmyndighed.
Kontakt:
Kommunikationschef Tine Heide Thomsen tlf.: 20 76 92 08 email: tiht@dkpto.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/teknologiomraderne-5g-og-kunstig-intelligens-vokser-massivt?releaseId=13590206
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **