PRM / Hjerte-kar-forskning overrasker eksperter: Fortsat effekt 12 år efter

    Pressemeddelelse fra Pharma Nord ApS

    Mindsker kosttilskud risikoen for hjerte-kar-sygdomme? Sådan lød spørgsmålet, som et forskerteam fra Sverige i 2003 ville besvare, da det påbegyndte et omfattende studie af effekten af selen og coenzym Q10 hos en gruppe ældre mennesker i alderen 70 til 82 år. De overordnede konklusioner på forskningen viste en markant lavere dødelighed blandt de forsøgspersoner, som havde taget kosttilskud med selen og Q10 gennem en femårs periode, modsat dem, der havde fået placebotabletter.

    Siden studiets endelige afslutning i 2010 er over 20 uddybende publikationer om resultaterne blevet udgivet. Opfølgende rapporter, henholdsvis fem, ti og senest 12 år efter de første deltagere afsluttede forsøget, bliver ved med at overraske forskerne bag.

    – KiSel-10-studiet viste blandt andet en reduceret risiko på hele 48 procent for hjerte-kar-sygdomme hos de personer, som fik tilskud af selen og Q10 sammenlignet med dem, der fik placebomedicin. Dette var i sig selv overraskende, men at de opfølgende studier alle viser samme tendens – nemlig at den positive effekt af kosttilskuddene fortsat kan spores hos forsøgspersonerne – er banebrydende, udtaler Urban Alehagen, professor i Kardiologi og en af ophavsmændene til KiSel-10 studiet.

    Europæisk jord giver mineralmangel

    Selen og Q10 er to af de stærkeste antioxidanter i menneskekroppen og knytter sig især til immunforsvaret og medvirker til at bevare normalt stofskifte og cellulær funktion. Jorden i Europa, og dermed afgrøder dyrket i Europa, indeholder for lidt selen, hvilket betyder at europæere generelt lider af selenmangel. På samme måde er Q10 et stof, kroppen producerer gradvist mindre af med alderen – en produktion der topper i 20-årsalderen, men som er halveret, når man runder de 80 år.

    – Kisel-10-studiet viser, hvor gavnligt det kan være at supplere sin kost med stoffer, man ikke selv har tilstrækkeligt af i kroppen. Vi udvalgte præparaterne Bio-Quinone Q10 og SelenoPrecise samt placeboprodukterne fra den danske virksomhed Pharma Nord. De var de eneste, der mødte vores krav om at være udviklet på videnskabelig baggrund og med dokumenteret virkning på stoffernes optagelse i kroppen, uddyber Urban Alehagen.

    Raske forsøgspersoner frem for syge

    Et af de punkter, hvorpå KiSel-10-studiet har skilt sig ud fra mange andre studier, er gennem udvælgelsen af forsøgspersonerne. Her blev der taget udgangspunkt i en forsøgsgruppe, som var raske. På den måde kunne forskerne holde øje med, om de blev mindre syge ved indtagelse af kosttilskud, snarere end at tage en gruppe allerede syge personer, og se om de blev raske af produkterne. På den måde kunne man holde øje med flere sygdomme samtidig.

    – De mange rapporter, KiSel-10-studiet har afstedkommet, peger alle i retning af, at et tilstrækkeligt selen og Q10-niveau i kroppen modvirker en lang række skavanker – lige fra betændelsestilstande til oxidativt stress. Alternativet er at finde andre kilder til at dække eksempelvis sit selenbehov. Det kan man blandt andet gøre ved at spise to kilo fisk om dagen, men det kan synes en smule upraktisk, griner Urban Alehagen.

    Kontakt:

    Aksel Munksgaard
    Marketingdirektør
    amunksgaard@pharmanord.com
    (+45) 75 85 74 00

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/hjerte-kar-forskning-overrasker-eksperter-fortsat-effekt-12-ar-efter?releaseId=13590119

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **