PRM / Guldborgsund Kommune: Gode takter i regeringens udspil

    Pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune

    Regeringen skal have ros for at tage fat i flere af de fejl, som det eksisterende udligningssystem ikke håndterer. Ikke mindst er det positivt, at regeringen nu vil tage førtidspensionister med i beregningerne, ligesom det glæder Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder, at de socioøkonomiske kriterier skal fylde mere.

    “Jeg kan konstatere, at Guldborgsund Kommune står til i kroner og ører at få mest ud af regeringens forslag, og det må jeg sige, at jeg da er rigtig godt tilfreds med. Men først og fremmest og fremmest er det vigtigt for mig, at kriterierne for, hvordan vi omfordeler pengene, er de rigtige. Det handler jo om, at vi kan give vores borgere mulighed for at få den samme service, som man kan i andre kommuner,” siger borgmester John Brædder, der dog understreger, at regnemaskinen nu skal i gang for at se præcist, hvad det betyder for Guldborgsund Kommune.

    Regeringen rykker blandt andet på vægtningen, så de socioøkonomiske kriterier kommer til at fylde mere.

    “Det er en meget vigtig ændring, der sker her. Vi har et socioøkonomisk indeks på 131, og det er ikke nogen hemmelighed, at vi har store sociale udfordringer. Så vi betragter udligningsreformen som en form for investering, der vil betyde, at vi i Guldborgsund Kommune kan udføre vores velfærdsopgave over for borgerne. Den mulighed bliver forhåbentlig bedre med regeringens udspil, men nu skal vi lige se de konkrete konsekvenser,” siger borgmester John Brædder.

    Regeringens udspil viser, at der samlet set vil blive omfordelt omkring 20 milliarder kroner mellem kommunerne i den generelle udligning. Desuden lægger regeringen op, at Guldborgsund Kommune er blandt de 30 yderkommuner, der får tilført 950 millioner ekstra til deling.

    I Guldborgsund Kommune er næsten ti procent af arbejdsstyrken på førtidspension, hvilket er næsten det dobbelte af landsgennemsnittet. Derfor glæder det John Brædder, at førtidspensionen er blevet en del af udligningen.

    “Det er rigtig positivt at se, at regeringen har lyttet til kommuner som Guldborgsund, der har påpeget det paradoksale i, at førtidspensionister ikke hidtil har talt med i udligningen. De har jo fået førtidspension, fordi de af den ene eller anden grund ikke kan arbejde på grund af deres helbred, og så er det helt skævt, at det ikke er et udligningskriterium. Jeg tror, at alle kan være enige om, at førtidspensionister ikke ligefrem hører til i gruppen af velhavende borgere uden udfordringer. De har ikke ret mange penge at gøre med, og de har samtidig eksempelvis et større forbrug af sundhedsydelser,” siger John Brædder.

    Også lejeboligkriteriet tager udspillet fat i. Det har været et af Guldborgsund Kommunes kritikpunkter, at private lejeboliger ikke udløser udligning. En ny flyttemønsteranalyse i Guldborgsund Kommune har netop vist, at 71 procent af de tilflyttede borgere på socialhjælpsydelser flytter ind i en billig privat lejebolig.

    “I landkommunerne har vi mange private udlejere af huse, og i modsætning til i de store byer er det sådan, at private udlejningsejendomme i yderkommunerne ofte er de billigste at bo i, og derfor bliver de udlejet til borgere med få midler, som flytter vores kommune. Så det er rigtig godt, at regeringen tager fat på at løse den udfordring,” siger John Brædder.

    Kontakt:

    Borgmester John Brædder tlf.: 25180390

    Kommunikationskonsulent Hanne Gaard Guldager tlf.: Tlf. 2518 0129 email: Mail: hgg@guldborgsund.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/guldborgsund-kommune-gode-takter-i-regeringens-udspil?releaseId=13587232