PRM / Gladsaxe først med mindfulness-kurser mod overvægt i folkeskolen

    Pressemeddelelse fra Gladsaxe Kommune

    Det er lige så vigtigt at tælle følelser som kalorier, når børn skal tabe sig.

    Det er tankegangen bag de mindfulness-kurser, som alle folkeskoleelever med overvægt siden 2014 har fået tilbudt i Gladsaxe. På kurserne er der fokus på underliggende udfordringer såsom lavt selvværd, stress, sorg eller ensomhed, der kan være årsag til overvægt.

    Kurserne afholdes af en trivselscoach og en yogalærer, der har designet en række øvelser, som alle har til formål at anerkende børnene, så de får en følelse af at kunne lykkes med noget.

    Arbejdet med indre ro er vigtigt for børn, der oplever et øget pres af krav i hverdagen, forklarer kursets forebyggelses- og trivselscoach Heidie Graversen.

    – Børnene får en værktøjskasse til at håndtere deres følelser, når de er kede af det eller helt fyldt op af krav, stress eller tankemylder. På holdene skaber vi et frirum, hvor børnene får plads til at udvikle sig, og det gør, at børnene får styrket deres mentale trivsel, så de kan mestre hverdagen på en ny måde. Vi har et stort fokus på børnenes vejrtrækning, som øger koncentrationsevnen og selvværdet, og det har en positiv påvirkning på flere områder, blandt andet vægttab, siger hun.

    Gladsaxe knækker koden til overvægt
    Siden 2006 har Gladsaxe oprettet flere forskellige tiltag med fokus på mental sundhed, og siden da er antallet af overvægtige børn i indskolingen, mellemtrinet og udskolingen faldet med 42 procent i gennemsnit i 2019.

    Faldet har betydet, at blot 15 procent af eleverne fra 0. til 9. klasse er overvægtige, hvilket svarer til 360 ud af i alt 2400 elever. Til sammenligning var 26 procent af eleverne overvægtige i 2007.

    Landsgennemsnittet af overvægtige skolebørn fra 0. til 9. klasse er ifølge Sundhedsstyrelsens seneste tal på 16 procent, og dermed har Gladsaxe klemt sig ned under landsgennemsnittet.

    At Gladsaxe er lykkes med at komme under landsgennemsnittet skyldes ikke mindst det nye fokus på mental sundhed, forklarer Eva Falk, souschef i Gladsaxes sundhedspleje.

    – Vores tanke har hele tiden været, at børnene skal hjælpes til at få et godt forhold til deres krop. Hvis man har udfordringer med at spise, uanset om man er overvægtig eller undervægtig, så handler det grundlæggende om mental sundhed. Børnene skal få en tro på, at de er gode, og at de kan noget. Det handler om at give dem selvværd og troen på sig selv, og det har virkelig givet pote, siger hun.

    Kontakt:

    Eva Falk
    Ledende sundhedsplejerske
    Gladsaxe Kommune
    evfawi@gladsaxe.dk
    Tlf. 51 59 57 50

    Heidie Graversen
    Forebyggelses- og trivselscoach
    HG@bu-t.dk
    Tlf. 22 35 49 49

    Jesper Nicolajsen
    Kommunikationskonsulent
    Gladsaxe Kommune
    jesnic@gladsaxe.dk
    Tlf. 39 57 51 96 eller 26 85 77 82

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/gladsaxe-forst-med-mindfulness-kurser-mod-overvaegt-i-folkeskolen?releaseId=13586818