Pressemeddelelse fra Region Hovedstaden
De unge skal ikke vente på, at der dumper en passion eller en interesse ned fra himlen, før de skal vælge uddannelse. Tværtimod skal de ud at prøve flere interesser af og måske tage springet ud i noget helt ukendt.
Sådan lyder et af budskaberne i den nye podcastserie ‘Samtaler om uddannelse’, der er produceret af forældreindsatsen Ditbarnsfremtid og nu er tilgængelig i den app, du normalt bruger til podcasts.
“De unge skal ud at opdage verden. Et uddannelsesvalg kan være meget modsætningsfyldt, og det er ikke noget, som klares på en måned eller to dage. Det er en længere proces, hvor både lærere, vejledere og forældre skal bruge tid på at undersøge uddannelser sammen med de unge, give dem mulighed for at reflektere sammen og lære sig selv og verden bedre at kende,” siger professor i karrierevejledning Rie Thomsen, der medvirker i podcastserien.
I løbet af podcastseriens seks episoder deler elever, branchefolk, vejledere og forskere ud af deres erfaringer og tips til forældre, fagfolk og de unge, der snart skal vælge uddannelse.
“Forældrene har rigtig stor betydning, når det kommer til de unges valg af uddannelse. Podcastserien skal være med til at give forældre nogle redskaber og en viden på området, så samtalerne om uddannelse med deres børn kan glide så godt som muligt,” forklarer uddannelsesvejleder og formand for Danmarks Vejlederforening Karina Meinecke, der også er blandt de medvirkende.
Hun peger på, at nogle unge er ret afklarede og reflekterede i forhold til deres uddannelsesvalg, mens det for andre er et mere vanskeligt valg, der kan give anledning til stor tvivl og bekymring.
“De unge tackler det at skulle vælge uddannelse meget forskelligt, og der er stor forskel på, hvad de har behov for. Derfor er det en god idé, at man som forælder inviterer til snakken om, hvordan man kan være en støtte – hvad enten det handler om at tage med til åbent hus-arrangementer eller bare være en god samtalepartner og et lyttende øre,” forklarer Karina Meinecke.
“Som forælder skal man prøve at finde en gylden middelvej, så man ikke presser for meget på, men samtidig er interesseret, anerkendende og nysgerrig,” tilføjer hun.
Klare roller
Selv om man som forælder har stor betydning for sit barns uddannelsesvalg, er det vigtigt, at man ikke tager for meget ansvar på sig. Derfor er det vigtigt, at man er bevidst om, hvilken rolle man har, mener Rita Buhl, lektor og master i vejledning på VIA University College, som også er med i podcastserien.
“Jeg vil gerne være med til at tage lidt af byrden af forældrenes skuldre. Der har i de seneste år været en tendens til i stigende grad at se forældrene som en slags assistenter for vejlederne. Men det ser jeg som en vildfarelse,” siger Rita Buhl og tilføjer:
“Man skal passe på med ikke at blande rollerne sammen. Forældrene skal ikke være professionelle vejledere. Det bør være op til de professionelle at styre selve vejledningsprocessen, mens forældrene skal fokusere på at drage omsorg for deres unge og hjælpe dem som familie.”
Hun fremhæver, at man som forælder bør omfavne sit barns nysgerrighed og være klar til at hjælpe med at afsøge nyt terræn.
“Forældrene må selvfølgelig gerne trække på deres egne erfaringer. Men samtidig er det vigtigt, at de er villige til at være nysgerrige sammen med deres børn frem for bare at køre på en normrepeterende landevej uden blik for det, de ikke umiddelbart selv kender så meget til,” siger hun.
Ungdomsuddannelsernes grønne potentiale
Podcastserien fokuserer også på, hvordan ungdomsuddannelserne kan geares til den grønne omstilling, og hvordan man med en erhvervsuddannelse kan gøre en konkret forskel på klimafronten. Mads Okking, der er faglig konsulent hos Dansk Håndværk, er blandt andet med for at dele sine tanker om byggebranchens store grønne potentiale.
“Mange unge er virkelig optagede af den grønne omstilling, og de har rigtig gode muligheder for at gøre en forskel for klimaet, hvis de vælger en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet,” siger Mads Okking, der selv tidligere har arbejdet som blandt andet murer og stenhugger.
“Mange af de materialer, man har brugt til traditionelt bygningshåndværk, er bæredygtige og taler lige ind i klimadebatten, og det vil jeg gerne slå på tromme for,” tilføjer han.
Mads Okking håber desuden, at han med sin deltagelse i podcastserien kan være med til at kaste mere lys på erhvervsuddannelserne og aflive nogle fordomme om byggebranchen.
“Vi har brug for gode, innovative mennesker i byggebranchen. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der virkelig mangler hænder,” siger han.
FAKTA – SAMTALER OM UDDANNELSE
– ‘Samtaler om uddannelse’ er en podcastserie som har fokus på uddannelsesvalg – og alt det som kommer før. Der er seks afsnit, der er produceret af forældreindsatsen Ditbarnsfremtid
– Du kan lytte til Samtaler om uddannelse i den app, du normalt bruger til podcasts – eller fra din browser på hjemmesiden
– Podcastserien henvender sig især til forældre til unge, der skal til at vælge uddannelse, men også til fagfolk og de unge, der står midt i et uddannelsesvalg.
– Og læs mere på
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-podcast-de-unge-skal-ikke-vente-pa-at-der-dumper-en-passion-ned-fra-himlen?releaseId=13585580