Pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA
Hvis du er arbejdsgiver og gerne vil holde på dine allermest erfarne medarbejdere, når de står mellem valget at gå på pension eller fortsætte med at bidrage, så skal du læse med her.
IDA har spurgt 1.355 medlemmer i aldersgruppen 55-75 år, som fortsat arbejder, hvad der kan få dem til at udskyde deres tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, og her peger signifikant flertal på særligt tre ting: Fleksible arbejdstider, nedsat eller gradvis nedsat tid samt større indflydelse på de arbejdsopgaver, de skal løse.
“Det er kort og godt de bærende søjler i en senioraftale, der får højt efterspurgte vidensarbejdere inden for it, teknologi og naturvidenskab til at blive på arbejdsmarkedet. Det bør arbejdsgiverne skrive sig bag øret. Vi ved, at det er manglen på deres kompetencer, der spænder ben for mange virksomheders muligheder for at udvikle sig. Derfor kan vi kun opfordre flere arbejdsgivere til at indføre seniorordninger, så man ikke bare bevidstløst sender folk på pension men i stedet forsøger at imødegå manglen på relevant arbejdskraft og satser på at fastholde de seniormedarbejdere, der både kan og vil fortsætte på arbejdsmarkedet,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.
I dag er det blot 9 pct. af IDA’s privatansatte medlemmer over 55 år, der har en seniorordning eller en aftale med deres arbejdsgiver om at få en. Det viser IDA’s seneste lønstatistik. Men langt flere ønsker at få en sådan ordning. Seks ud af ti medlemmer, der er over 55 år og ikke har en seniorordning, er sikre på eller regner med, at de gerne vil lave en aftale, når de bliver ældre. Men flere end hver femte svarer i samme ombæring, at den mulighed ikke eksisterer på deres nuværende arbejdsplads.
Og det hul skal lukkes, mener Morten Thiessen. For fastholdelse af de seniorer, som både kan og vil, er en af måderne at imødegå manglen på vidensarbejdere herhjemme. Den seneste prognose fra Engineer the Future viser, at Danmark vil mangle 10.000 højtuddannede med STEM-kompetencer i 2025.
“Langt de fleste er enige om, at seniorordninger er et godt og vigtigt værktøj til at fastholde erfarne kræfter. Men vi ser også, at kærligheden fra arbejdergiverside er størst i opgangstider. I nedgangstider, hvor der er lidt længere mellem ordrerne, er entusiasmen til at overse. Det er en kortsigtet tilgang til et arbejdsmarked for vidensarbejdere, der er præget af flaskehalse og vil være det i mange år fremover. Derfor vil vi opfordre alle arbejdsgivere til at geare sig til fremtiden og anerkende seniorer som den ressource, de er og gøre mere for at fastholde dem. For budskabet er ikke til at misforstå. Seniorordninger er den medicin, der får vidensarbejdere til at blive på arbejdsmarkedet,” siger Morten Thiessen.
Kontakt:
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, t: 51851764 / e: slr@ida.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/seniorordninger-far-ingeniorer-til-at-udskyde-pensionistlivet?releaseId=13578987