PRM / Kill Your Norms: Ny kampagne sætter fokus på homofobisk sprog

    Pressemeddelelse fra Sex & Samfund

    Betonlebbe! Bøsserøv! Klamme trans!

    I morges tog tusindvis af danskere på arbejdet til synet af homofobiske og transfobiske udsagn på bygninger og statuer. Timerne forinden havde Sex & Samfunds frivillige nemlig været på gaden i landets fem største byer for at sætte homofobiske og transfobiske talebobler på alt fra Den Lille Havfrue til Christiansborg og Nationalmuseet.

    Taleboblerne er er en del af Sex & Samfunds kampagne #KillYourNorms – Fordi homo ikke er et skældsord!,

    Kampagnen kører i forbindelse med Copenhagen Pride 2019 og sætter fokus på, hvordan vi alle med vores sprogbrug er med til at fastholde forestillingen om, at man som fx homoseksuel eller transperson er forkert eller et dårligere menneske end andre.

    – Mange LGBT+ personer påvirkes i dén grad af måden, der tales om og til dem på. Derudover rammer fordomme om køn og seksualitet rammer alle mennesker og det skal vi lave om! siger national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard og fortsætter:

    – Med kampagnen vil vi sætte fokus på, hvor alene, udskældt og forkert, du kan føle dig som LGBT+ person, når mennesker omkring dig eller på sociale medier bruger din seksualitet til at mobbe både dig og andre med. Hver dag føler homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner sig tvunget til at skjule, hvem de er, ud af frygt for at blive mobbet, nedgjort og latterliggjort. Det sker i skolen, på arbejdspladsen, på fodboldstadion, på baren og selv når man er blandt venner og bekendte.

    Rigtig mange LGBT+ personer oplever at have en ungdom og senere et voksenliv præget af lavt selvværd, ensomhed, stress, depressioner og misbrug. Unge homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede kæmper dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør, ligesom de fire gange så ofte forsøger at begå selvmord.

    Mange danskere har stadig fordomme

    En ny undersøgelse, som Voxmeter netop har foretaget for Sex & Samfund, viser, at knapt halvdelen af alle danskere benytter sig af nedsættende homofobiske ord som fx bøsserøv, trans, svans og betonlebbe om andre. Undersøgelsen viser også, at mange danskere ikke tænker over, at måden de taler til og om LGBT+ personer, påvirker deres trivsel og livskvalitet.

    Sprogbrugen kan tyde på, at mange danskere stadig bærer rundt på fordomme om og modstand mod homoseksuelle og transkønnede. Fx viste en undersøgelse foretaget af Gallup for Sex & Samfund i 2018, at hver tiende dansker foretrækker, at homoseksuelle ikke viser deres kærlighed offentligt, og hver fjerde dansker mener, at det giver dårligere opvækstbetingelser for børn, hvis de har to forældre af samme køn.

    – Vi er nødt til at tale om, at vi danskere måske ikke er så fordomsfrie, som vi går rundt og bilder os selv ind, og det har store konsekvenser for LGBT+ personer. Vi kan ikke se stiltiende til, mens fastgroede normer og stereotyper i sprogbrug om seksualitet og køn gør livet ulideligt for unge LGBT+ personer – i en sådan grad, at mange af dem forsøger at tage livet af sig selv, siger Lene Stavngaard.

    Mette Murer: “Jeg skal konstant forsvare mig selv!”

    Mette Schack Dahlmann, der er lesbisk og arbejder som murer, blev landskendt, da hun gjorde opmærksom på, hvordan det er at være lesbisk på en typisk mandsdomineret arbejdsplads:

    – Jeg føler konstant, at jeg skal forsvare og forklare mig selv. På job, i fritiden og særligt når jeg går i byen. Den energi, jeg skal bruge på at modtage en maskinsalve af spørgsmål, som mange stiller helt uden hæmninger vel at mærke. Fx er jeg fordi jeg er lesbisk blevet spurgt, om jeg vil give et blowjob til fem mænd, fordi “det havde jeg sikkert ikke prøvet før”.

    FAKTA om danskernes homofobiske sprogbrug

    – 46% af alle danskere bruger udtryk som homo, lebbe, trans og lebbe om andre.

    – Flere mænd (49,3%) end kvinder (42,8%) bruger disse udtryk.

    – De danskere, der bruger disse udtryk, gør det fordi:

    – 44,8% siger, de ikke har et bedre ord for det

    – 16,1% siger, at de gør det for at drille

    – 8,7% siger, at det er for at bryde isen

    – 3,1% siger, at det er fordi de ikke bryder sig om homoseksuelle

    – 13,5% siger, at de ikke ved det.

    – Flere mænd (22,7%) end kvinder (8,7%) bruger udtrykkene for at drille andre.

    – Flere kvinder (50,9%) end mænd (39,4%) bruger udtrykkene fordi de ikke har et bedre ord for det.

    – Kun få danskere tænker over, at måden der generelt tales om og til LGBT+ personer påvirker deres trivsel. 28,1% af de adspurgte mener, at måden der generelt tales om homoseksuelle er dårlig eller meget dårlig for homoseksuelles trivsel, mens 22,6% mener, at måden der tales på er god eller meget god for deres trivsel.

    Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund, 2019.

    FAKTA om danskernes holdning til homofobi:

    – 10% foretrækker at homoseksuelle ikke viser deres kærlighed offentligt

    – 10% vil blive kede af det eller bekymrede, hvis deres barn er homoseksuel

    – 20% mener ikke det er ok, at drenge går i kjole

    – 11% af danskere mener ikke at homoseksuelle skal kunne blive gift i den danske folkekirke

    – 34% mener ikke at det er ok at transkønnede bliver opereret på det offentliges regning

    – 25% mener, at det giver dårligere opvækstmuligheder for børn hvis de har to forældre af sammen køn

    – 18% af danskerne mener ikke at homoseksuelle skal have lov at adoptere børn på lige fod med heteroseksuelle

    Kilde: Gallup for Sex & Samfund, 2018.

    FAKTA
    om unge LGBT+ personers trivsel:

    – Unge LGBT+ personer døjer dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør

    – Unge LGBT+ personer forsøger fire gange så ofte at begå selvmord sammenlignet med unge heteroseksuelle

    – 55 % af de LGBT+ personer, der har forsøgt selvmord, forsøgte det første gang, da de var mellem 13 og 19 år gamle

    Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, 2015. Lige og ulige, Homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes levevilkår, 2009, Leyla Gransell og Henning Hansen.

    Kontakt:

    National chef Lene Stavngaard tlf.: 61666729 email: ls@sexogsamfund.dk

    Presseansvarlig Thea Gregersen tlf.: 29714222 email: tg@sexogsamfund.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kill-your-norms-ny-kampagne-saetter-fokus-pa-homofobisk-sprog?releaseId=13577501