Pressemeddelelse fra Danmarks Statistik
Målt i mængde er gulerødder og løg de mest producerede grøntsager i Danmark. I væksthuse er de vigtigste grøntsager agurker og tomater. Dette, og meget andet om dansk grøntsagsproduktion, kan du finde i analysen “Flere danske grøntsager “, som udkommer i dag.
Omtrent en fjerdedel er økologisk
Arealet med økologiske grøntsager er mere end fordoblet siden 2008, og i 2018 udgjorde de økologiske frilandsgrøntsager omtrent en fjerdedel af værdien af de dyrkede frilandsgrøntsager i Danmark.
“Det er en større andel end for de fleste landbrugsprodukter, fx var den økologiske andel af mælken, målt på værdi, ca. 11-12 pct. og for korn knap 5 pct.,” siger specialkonsulent Steffen Møllenberg på baggrund af analysen.
I analysen “
” kan du også læse, at:- Produktionen af frilandsgrøntsager i Danmark er blevet koncentreret i færre, men større gartnerier. Mere end halvdelen af det danske areal med frilandsgrøntsager fandtes i 2018 på kun 25 bedrifter. Mere end halvdelen af arealerne med væksthusgrøntsager fandtes i de 10 største gartnerier.
- Det gennemsnitlige driftsresultat og den gennemsnitlige afkastningsgrad for grøntsagsgartnerier har udviklet sig mere positivt end for bedrifter specialiseret i landbrugsafgrøder, såsom korn, raps og kartofler.
- Den danske grøntsagsproduktion udgjorde med 0,3 mio. tons ud af 65 mio. tons en meget lille del af EU’s samlede produktion. I EU dyrkes især mange grøntsager i Spanien og Italien, hvoraf mere end en tredjedel er tomater.
Hvis du har spørgsmål til
, er du velkommen til at kontakte Steffen Møllenberg, specialkonsulent, , 39 17 31 16.Kontakt:
Steffen Møllenberg, specialkonsulent, sml@dst.dk, 39 17 31 16.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/stadig-flere-danske-grontsager-isaer-de-okologiske?releaseId=13575761