PRM / Danskerne: Retssikkerheden for mennesker med udviklingshæmning skal styrkes

    Pressemeddelelse fra Landsforeningen LEV

    Voksne med udviklingshæmning er ofte ladt i stikken, når kommunerne gennemfører besparelser. Mange har ikke pårørende eller andre, som kan bistå dem med at klage over de sociale afgørelser, som typisk skal føre besparelserne ud i livet – og det skaber en ulighed i retssikkerheden. En ulighed som oven i købet er begrundet i handicap.

    Spørger man danskerne skal retsikkerheden for mennesker med udviklingshæmning styrkes. Ifølge en ny Kantar Gallup undersøgelse er 90 pct. af danskerne enige eller delvist enige i, at mennesker med udviklingshæmning skal have uvildig hjælp til at klage over kommunens afgørelser. En enighed som i øvrigt går på tværs af partiskel. Den opbakning fra danskerne bør politikerne tage alvorligt, påpeger Anni Sørensen, der er formand i Landsforeningen LEV.

    Flere tusinde borgere er i klemme
    “Der er et svimlende højt antal fejl i kommunernes afgørelser på socialområdet. Både i forhold til voksne og børn. Derfor er man ekstra meget i klemme, hvis ikke man klager og får sin afgørelse i Ankestyrelsen. Vi skønner, at omkring 5.000 voksne med udviklingshæmning befinder sig i den klemme. Deres forældre er måske døde eller meget gamle, og de har ingen værge, som påtager sig opgaven med at klage over sociale afgørelser. Derfor får de mindre hjælp, end de har krav på ifølge loven. Det forstår jeg godt, at danskerne synes er urimeligt – og jeg er glad for, at danskerne deler vores holdning i LEV om det”, siger LEVs landsformand, Anni Sørensen.

    Ankestyrelsens praksisundersøgelse fra november 2015 viste, at der var alvorlige fejl og mangler i hele 40 procent af de kommunale sager om hjælp til borgere med sjældne handicap og erhvervet hjerneskade, herunder voksne med udviklingshæmning. Der var tale om fejl, som ifølge Ankestyrelsen havde medført, at sager var blevet om omgjort eller hjemvist, hvis borgeren havde klaget. Antallet af fejl er altså mindst lige så stort i de sager, som der ikke klages over, som i de sager hvor der klages.

    Klokkeklar folkelig opbakning
    Anni Sørensen mener, at undersøgelsen giver opbakning til LEVs krav om, at der tages konkrete initiativer, som kan styrke retssikkerheden for blandt andre mennesker med udviklingshæmning:

    “Det er positivt, at et så overvældende flertal af danskerne bakker op om, at mennesker med udviklingshæmning skal have krav på uvildig bistand til at klage over kommunens afgørelse. Det har vi forsøgt at overbevise skiftende regeringer om i årevis, og nu kan politikerne i hvert fald se, at der er massiv folkelig opbakning,” påpeger Anni Sørensen.

    Kontakt:

    Formand for Landsforeningen LEV Anni Sørensen tlf.: 2628 3083 email: as@lev.dk

    Politisk konsulent i Landsforeningen LEV Thomas Gruber tlf.: 5180 1680 email: tg@lev.dk

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danskerne-retssikkerheden-for-mennesker-med-udviklingshaemning-skal-styrkes?releaseId=13574236