Pressemeddelelse fra Krifa
Det kan måske være svært at mærke, når man står midt i hverdagens trummerum, men i Danmark er vi faktisk virkelig glade. World Happiness Report kårede i marts vores lille land i nord til det andet lykkeligste land i verden, og helt nye tal viser nu, at også danskernes arbejdslyst er i top.
God Arbejdslyst Indeks 2019, som Krifa står bag sammen med Kantar Gallup og Institut for Lykkeforskning, viser, at den overordnede arbejdslyst blandt danske lønmodtagere scorer 72 point på en skala fra 0 til 100. Samtidig viser undersøgelsen, at den generelle lykkefølelse hos danskerne er på 75 point.
– Det er fantastisk at se, at de danske lønmodtagere grundlæggende oplever en høj arbejdslyst. For hvis vi ikke har det godt på jobbet, smitter det af på resten af livet, siger Krifas formand, Søren Fibiger Olesen.
– Men der er stadig meget, der skal forbedres derude. Så længe folk for eksempel bliver syge af at gå på arbejde, skylder vi danskerne og de næste generationer at handle i stedet for bare at snakke, som jeg synes, der er en tendens til for tiden, fortsætter han.
Det skal give mening
Årets God Arbejdslyst Indeks konkluderer, at mening er den allervigtigste faktor for danskernes arbejdslyst – det har det været hvert år siden første måling. Men også kollegerne ligger lunt i svinget. Danskerne scorer nemlig kolleger-faktoren med den højeste temperatur på 76 point ud af 100.
Særligt spørgsmålet om, hvorvidt man har det godt med kollegerne, topper skalaen med 81 point. Det er også vigtigt for trivslen, at vi har det godt med dem, vi bruger så mange af døgnets vågne timer med, forklarer erhvervspsykolog i Krifa Rasmus Højbæk.
– Hvis ikke vi er en del af fællesskabet på arbejdspladsen, risikerer vi at blive holdt udenfor, være ensomme og isoleret, hvilket kan medføre mistrivsel og stress, siger han.
– Udover at have betydning for den generelle arbejdslyst så ved vi også, at sociale relationer er en af de vigtigste forudsætninger i både stresshåndtering og -forebyggelse, fortsætter Rasmus Højbæk og henviser til, at hver fjerde dansker har stress-symptomer ifølge God Arbejdslyst Indeks 2019.
Fakta:
· 2.500 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i årets undersøgelse.
· Undersøgelsen tager udgangspunkt i de syv faktorer, der er identificeres som de væsentligste for arbejdslysten: Kolleger, mening, resultater, mestring, medbestemmelse, ledelse og balance.
· Indekset giver et unikt indblik i danskernes arbejdslyst, og Videncenter for God Arbejdslyst er de første i Danmark, der sætter arbejdslysten på formel på denne måde.
· God Arbejdslyst Indeks er en årlig undersøgelse af danskernes arbejdslyst, som blev udgivet for første gang i 2015.
Kontakt:
Formand Søren Fibiger Olesen, 25444008
Presse: Mette Christiansen, 28344319, mech@krifa.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sadan-har-danskerne-det-pa-jobbet?releaseId=13573193