Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse
Angst, uro og bekymringer er følelser, der hos mange pårørende til kræftsyge overskygger alt andet. Men sådan behøver det ikke at være.
Med et nyt tilbud vil Kræftens Bekæmpelses rådgivning i Lyngby øge den mentale modstandskraft hos pårørende, så kræften ikke fylder alt. Kurset går i gang i dag torsdag 29. november, hvor 10 pårørende til kræftpatienter mødes med psykolog og rådgivningsleder Peter Genter.
Han står i spidsen for det nytænkende kursus og forklarer, at en vej til øget mental modstandskraft er at få øje på de mange indgroede reaktionsmønstre, vi hver især bruger i krisesituationer:
– Nogle har et stærkt kontrolgen og læser alt på nettet. Andre har udtalt tendens til bekymring og tjekker op på symptomer hele tiden. Nogle går i flyverskjul og bliver handlingslammede, mens andre går i hjælpermode. På kurset lærer vi at forholde os til vores mønstre, og især lærer vi, at vi selv kan vurdere, hvor hensigtsmæssige reaktionsmønstrene er og ikke bare gå blindt efter det intuitive, siger han.
– Ved at gå gennem den proces frigøres plads og rum til et liv, hvor kræft ikke fylder alt, og hvor vi selv mere aktivt vælger, hvordan vi vil møde modgangen. På den måde kommer vi i en positiv proces, hvor robustheden øges, fortsætter Peter Genter.
Dage, hvor kræften ikke fylder alt
Målet er, at kurset skal udbydes i flere kræftrådgivninger i Danmark. Kræftens Bekæmpelse har tidligere udbudt kurset til kræftpatienter, og i den efterfølgende evaluering siger 93 pct. af deltagerne, at kurset har rustet dem til bedre at kunne håndtere livet med kræftsygdommen.
En af dem, der har meldt sig til tilbuddet i Lyngby, er Rune Jørgensen. Han er gift med Helle, som fik konstateret galdeblærekræft tidligere i år. Sygdommen kom som et stort chok.
– Jeg vil ikke tøve med at kalde det for et helvede at stå i. Fra ét øjeblik til et andet gik min kone fra at være rask – til at være ramt af kræft i stadie fire, siger Rune Jørgensen.
Lige for tiden er der dog faldet en smule mere ro på. Hustruen har det nogenlunde godt, og Rune er så småt startet på arbejdet igen og står nu et sted i sit liv, hvor han har brug for hjælp til at skifte fokus, så kræften ikke er altdominerende i deres familie.
– Jeg vil gerne lære at være mere ‘glat’ over for kræftsygdommen – på en positiv måde og uden at såre min kone. Hun er alvorlig syg, men jeg vil gerne kunne skabe dage for os begge, hvor kræften ikke fylder alt, siger Rune Jørgensen.
Kontakt:
Ved ønsker om interview kontakt Didder Opperman, kommunikationskonsulent i Kræftens Bekæmpelse, tlf. 35 25 74 84
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/lyngby-gar-forrest-med-nyt-tilbud-til-parorende-til-kraeftsyge?releaseId=13564803