Pressemeddelelse fra ALK
Juni måned står på andet end eksamenslæsning for hver femte studerende landet over. Så stor en andel af de danske studerende er nemlig allergiske over for pollen i luften. Af samme årsag er det nærliggende, at de værst ramte allergikere nærlæser dagens pollental lige så omhyggeligt som eksamensstoffet.
“Pollentallet angiver det gennemsnitlige antal pollen pr. kubikmeter luft pr. døgn. Et højt pollental er derfor for nogle den værst tænkelige start på dagen, da det er svært at undgå pollen i sæsonen”, siger Peter Arvidsson, der er medicinsk ansvarlig i den danske allergivirksomhed ALK.
Valget står derefter ofte mellem to onder – enten en dag plaget af øjne der klør, en næse der løber, og det mange oplever som influenzaagtige symptomer. Eller også bliver det en dag med at dæmpe symptomerne med diverse former for symptomatiske lægemidler som antihistamin og næsespray.
Desværre oplever mere end halvdelen, at de ikke har tilfredsstillende effekt af den symptomatiske behandling. Studerende med pollenallergi må altså ofte finde sig i en tilstand, der langt fra er optimal i eksamensperioden. De færreste kan forestille sig at gå til eksamen med influenza i kroppen. Nogenlunde sådan kan det føles for nogle studerende med høfeber. Og det er endda direkte påvist, at allergiramte studerende opnår lavere karakterer.
Kan koste et helt karakterpoint
Allergivaccination er en behandling, som har eksisteret i mere end 100 år i form af injektioner. De seneste år har det desuden været muligt at behandle græspollenallergi og allergi mod husstøvmider med vaccination i tabletform.
“Behandlingen foregår ved, at allergikeren i en periode på ca. tre år får tilført nøje definerede mængder af det allergen, der fremkalder allergien. Dermed vænner kroppen sig gradvist til det allergifremkaldende stof og standser lidt efter lidt sin overreaktion mod det, den ikke kan tåle. Mens næsespray og antihistamin blot lindrer symptomerne, kan allergivaccination således helt eller delvis fjerne symptomerne for de patienter, som ikke har tilstrækkelig effekt af symptomatiske lægemidler”, siger Peter Arvidsson.
I et kontrolleret studie rapporterede fire ud af fem græspollenallergikere (82%), at de enten fik det bedre eller meget bedre allerede første sæson efter opstart med allergivaccination i tabletform. For de studerende kan resultatet være, at de ikke længere behøver at gå til eksamen med et skjult handicap, der i visse tilfælde har vist sig at koste op mod et helt karakterpoint.
Flere end hver femte dansker (20%) er ramt i større eller mindre grad, selvom knapt halvdelen (45%) endnu ikke har fået deres allergi diagnosticeret. Derfor betegnes pollenallergi i dag som en folkesygdom , der rammer både børn og voksne.
Kontakt:
Peter Arvidsson
Nordic Medical Director
Mob (+46) 706 79 88 15
Jeppe Ilkjær
Pressechef
Mob (+45) 3050 2014
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/eksamensperioden-er-ekstra-hard-for-de-pollenramte?releaseId=13064607