Pressemeddelelse fra TEKNIQ Installatørernes Organisation
Efter en årrække med stabilt fald i antallet af anmeldte tyverier på landets byggepladser er kurven knækket den forkerte vej i 2017. Ifølge nye tal fra Rigspolitiet steg antallet af anmeldte tyverier henholdsvis 10,2 procent i første kvartal af 2017, 15,3 procent i andet og 18,4 procent i tredje.
“For den enkelte virksomhed kan det have ganske store konsekvenser, når værktøj og materialer forsvinder. Ud over prisen ved at skulle genanskaffe det stjålne, så sættes arbejdet jo også i stå i en kortere eller længere periode,” siger Jan Eske Schmidt, underdirektør i TEKNIQ Installationsbranchen, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.
Han understreger, at det kan være svært for virksomhederne at sikre sig fuldstændig mod tyverierne.
“Vi ser jo, at selv aflåste containere brydes op, og så er det vanskeligt for virksomhederne at gardere sig bedre,” siger han.
Kun en lille del opklares
Rigspolitiets tal viser også, at sandsynligheden for, at tyvene fanges, er ganske beskeden. I årets tre første kvartaler har der således været i alt 851 anmeldelser af tyverier fra byggepladser, samtidig med at der kun er blevet rejst 134 sigtelser.
“En del af forklaringen kan være, at det ofte er ganske svært at bevise, om byggematerialer eller værktøj er stjålet. Derfor kan det være en hjælp for politiet, hvis genstandene er mærket – for eksempel med syntetisk DNA,” siger Jan Eske Schmidt og uddyber:
“Samtidig viser tallene, at der er behov for, at man fra myndighedernes side øger opmærksomheden omkring denne type tyverier og i højere grad samarbejder med virksomhederne om at sikre byggepladserne mod ubudne gæster.”
Forsikringsselskab anbefaler DNA-mærkning
Hos forsikringsselskabet Tryg er man jævnligt i kontakt med virksomheder, der har været udsat for tyveri på byggepladsen. Tyverierne skaber stor frustration hos virksomhederne, der søger rådgivning hos selskabet om, hvordan de kan forebygge tyverierne fremover.
“Et af de tiltag, som vi anbefaler, er mærkning med syntetisk DNA,” fortæller Charlotte Nolsøe Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.
Selvom Tryg siden 2014 har tilbudt sine kunder DNA-mærkningsudstyr til cirka halv pris, er det stadig kun et fåtal af kunderne, der benytter sig af teknologien til at forebygge tyverier. Detærgrer Charlotte Nolsøe Gøttler på de erhvervsdrivendes vegne. Ifølge forebyggelseschefen rummer den nye teknologi nemlig en række store fordele.
“DNA-mærkning øger muligheden for, at virksomheder, som er blevet bestjålet, kan få de stjålne genstande tilbage, hvis de bliver fundet. Desuden har DNA-mærkning en forebyggende effekt, fordi mærkningen gør det sværere for tyvene at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden. Og hverken tyve eller hælere ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri eller indbrud,” forklarer Charlotte Nolsøe Gøttler.
Installatør: Jeg føler mig magtesløs
Hos Christiansen & Andersen i Brønshøj har man oplevet, at ubudne gæster er løbet med store værdier fra de byggepladser, hvor virksomheden har udstyr og materialer stående.
En af de installatører, der har været udsat for tyveri på byggepladsen, er Søren Frederiksen, der driver vvs-installationsfirmaet, Christiansen & Andersen Aps. i Brønshøj.
“De brød ind i en aflåst skibscontainer, hvor vi opbevarede vores værktøj og maskiner. De tog alt af værdi, og vores arbejde på byggepladsen blev afbrudt, fordi vi ikke længere havde udstyret til at udføre opgaven,” fortæller Søren Frederiksen.
Han har desuden oplevet gentagne indbrud i firmaets varebiler og bygninger.
“Vi er naturligvis forsikret, men vores værktøj er anskaffet over en lang årrække, og noget af det er speciallavet til helt særlige formål. Det kan tage ugevis at genanskaffe, hvis det overhovedet kan lade sig gøre at købe noget tilsvarende. Det betyder aflysninger, utilfredse kunder og tabte indtægter,” fortsætter Søren Frederiksen.
For at forebygge flere tyverier har han netop investeret et større beløb i DNA-udstyr, så han fremover kan mærke virksomhedens værdier – herunder værktøj og maskiner.
“Jeg er normalt ret hårdfør og meget positiv af natur, men det her har næsten væltet mig af pinden. Det koster så meget tid og energi at komme ovenpå igen, og når skaden så bare gentager sig, føler man sig magtesløs. Vi har gjort meget ud af at sikre os med alarmer, overvågning osv., men nu tager vi altså skridtet videre og DNA-mærker alle vores ting i håbet om, at det kan holde tyvene væk,” siger Søren Frederiksen.
Tyverier for millioner
Også hos en af landets største tekniske installationsvirksomheder, Bravida, oplever man, at antallet af tyverier fra byggepladserne er voksende.
- Ifølge virksomheden får man stjålet værktøj eller materialer fra byggepladserne mindst en gang om måneden.
- På to år er der anmeldt tyverier for 2.700.000 kr.
- Tyvene går typisk efter værktøj både fra byggepladser og virksomhedens køretøjer.
Enkel forebyggelse
Hos Tryg understreger man, at usynlig mærkning blot er en del af forebyggelses-værktøjskassen, og at det fortsat er nødvendigt at sikre sig på anden vis. Forebyggelseschef Charlotte Nolsøe Gøttler giver virksomhederne følgende råd med på vejen:
- Tænk forebyggelse og tyverisikring ind i planlægningen fra byggeriets start og tilpas løbende, som byggeriet skrider frem.
- Sørg for at have et solidt hegn omkring byggepladsen.
- Hav adgangskontrol på byggepladsen.
- Opret et særligt sikringsområde på pladsen, hvor værdierne kan opbevares og overvåges.
- Installér videoovervågning med opkobling til en central, og tjek jævnligt, at systemet fungerer, som det skal. Det kan både være forebyggende og hjælpe til opklaring.
- Invester i en vagtordning på byggepladsen, gerne med hund.
- Skilt med overvågning og vagtordning.
- Hav belysning på pladsen, når det er mørkt, eller lys med bevægelsessensor til de mørke timer.
- Opbevar ikke mere udstyr på byggepladsen, end I har brug for.
- Tænk over, hvad der er mest værdifuldt for jer som virksomhed – ikke kun i kroner og øre, men også i forhold til, hvad der ville være sværest at undvære, hvis arbejdet skal kunne fortsætte.
Kilde: Tryg
Hvad er DNA-mærkning?
- Mærkning med syntetisk DNA er et nyt våben mod tyveri af værdigenstande.
- Genstanden påføres en usynlig væske med en unik kode, som kun kan ses under UV-lys og ikke kan fjernes igen.
- Væskens kode er personlig og bliver derfor linket direkte til ejermanden, som er noteret i et register.
- For at forebygge tyveri mærkes værktøj, maskiner og andet udstyr, og der sættes advarselsmærkater op, så tyven kan se, at byggepladsens værdier er mærket med syntetisk DNA.
Politiet: Tyvene har skiftet jagtmarker
Hos Rigspolitiet vurderer man, at det stigende antal tyverier fra byggepladserne kan skyldes, at de er dårligere sikret end mange private hjem.
Danskerne er blevet bedre til at sikre deres boliger. Derfor søger flere tyve mod landets byggepladser i stedet. Det kan ifølge Rigspolitiet være en af forklaringerne på, hvorfor antallet af anmeldte tyverier fra byggepladserne er begyndt at stige igen.
“Det er værd at bemærke, at vi stadig er langt fra det niveau, vi for eksempel så i 2009, og antallet af tyverier fra byggepladserne er faldet henover årene. Men det er rigtigt, at det seneste år har vist en stigning i antallet af anmeldelser. Samtidig kan vi se, at antallet af indbrud i private hjem er faldet. Derfor er det nærliggende at tro, at en del af tyvene har flyttet deres aktivitet til byggepladser, der ikke altid er så godt sikret,” siger Lars Mortensen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet.
Han understreger, at også det faktum, at der generelt er kommet gang i flere byggerier i Danmark, kan være med til at sætte mere gang i tyverierne.
“Selvom der stadig er tale om en beskeden stigning, så er vi meget opmærksomme på, at de senere års positive udvikling muligvis er ved vende,” siger Lars Mortensen.
Ikke kun byggepladser rammes
Også når det gælder tyverier fra varebiler, er der ifølge Rigspolitiet sket en stigning.
“Her er der faktisk tale om en væsentlig stigning. Det kan skyldes, at mange varebiler, ikke mindst indenfor håndværkerbranchen, ofte indeholder større værdier i form af værktøj end mange private hjem og derfor er eftertragtede mål for tyvene,” vurderer Lars Mortensen.
Når det gælder om at forebygge tyverierne, har han en række enkle råd:
“Det gælder for eksempel om at få taget billeder af materialer og udstyr og ikke mindst at få mærket værktøjet, så politiet har noget at arbejde med, når vi har fat i en mistænkt. Og så er det vigtigt at sørge for, at byggepladsen er sikret, og at der er lys på pladsen om natten. Tyve bryder sig generelt ikke om opmærksomhed, og her er lys og lyd i form af bevægelsessensorer og alarmer med til at gøre en forskel,” forklarer han.
Kontakt:
Yderligere oplysninger:
Jan Eske Schmidt, TEKNIQ, træffes på tlf.: 26 13 08 28
Susanne Lindhage, pressekontakt hos Tryg, tlf.: 41 86 28 80 / mail: susanne.lindhage@tryg.dk
Ønskes der yderligere case-historier, kan I kontakte presseansvarlig hos TEKNIQ, Jesper Melgaard, på tlf.: 27 69 45 69 / mail: jme@tekniq.dk
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release?releaseId=12081146