Pressemeddelelse fra Danva
“Det er en kerneværdi for vandselskaberne, at der er tillid til, at det danske drikkevand er rent, når det løber ud af hanen i de danske hjem, og at spildevandet ikke belaster miljøet. Derfor understøtter DANVA arbejdet med at samle viden om håndteringen af mikroplast i vand. Vi skal have overblik over problemets omfang og herefter finde fælles løsninger,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
Miljøstyrelsen og vandsektoren har i flere år forenet kræfterne i bestræbelserne på at opnå viden om mikroplast i vand. Men der er lang vej endnu til at kunne give svar på alle spørgsmål, der for eksempel ville kunne belyse historien om det formodede fund af mikroplast i drikkevand fra 16 husstande i hovedstadsområdet, som blev præsenteret på DR P1 tirsdag morgen.
“En sikker analysemetode skal kunne give svar på, om der er mikroplast i vand, hvor meget, der er tale om og hvad det indeholder af stoffer. Men forskerne er ikke så langt endnu, og kan derfor heller ikke svare konkret i forhold til sagen med de 16 prøver i og omkring København,” siger Carl-Emil Larsen og fortsætter:
“Teorien fra det erhvervsakademi, der har taget prøver, er, at der er fundet mikroplast, og at det stammer fra drikkevandet. Det eneste, man kan konkludere, er, at erfaringerne viser, at partikler fra mikroplast optræder overalt i vores miljø, og at lysmikroskopi, som er anvendt i forbindelse med sagen fra København, er en yderst usikker analysemetode,” siger direktør i DANVA. Carl-Emil Larsen.
For at identificere mikroplast kræves der ifølge forskerne mere avanceret udstyr som blandt andet infrarød spektroskopi.
“Det er helt afgørende, at forskerne forener kræfterne om mikroplast, så de forskellige institutioner ikke arbejder i hver sin retning. Netop partnerskabet omkring mikroplast, der er forankret i Miljøstyrelsen, og hvor konklusioner præsenteres om en uge, viser, at der er behov for at få langt mere præcis viden på området,” siger Carl-Emil Larsen.
Miljøstyrelsen præsenterer 26. september konklusionerne fra samarbejde med DANVA, KL, DI og Dansk Miljøteknologi på konferencen i Vandhuset, Skanderborg, om mikroplast i spildevand.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
https://via.ritzau.dk/release?releaseId=11445752
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **