Pressemeddelelse fra Faxe Kommune
Administrerende direktør for Gisselfeld Kloster, Jens Risom og Bregentveds godsforvalter, Anders Dolmer repræsenterede onsdag erhvervslivet i Faxe Kommunes netværk for store virksomheder, da en Faxe-delegationen besøgte Lars Chr. Lilleholt (V), minister for energi-, forsynings- og klimaområdet.
Borgmester Knud Erik Hansen (S) og kommunaldirektør Thomas Eriksen havde på netværkets vegne bedt om mødet. Formålet var klart: At gøre alt for at fastholde mobil- og bredbåndsforsyning på den nationale dagsorden.
For mens der i kommunens største bysamfund er relativt god mobil- og bredbåndsdækning, er der i landområder – ja blot ganske kort afstand fra byerne – en helt anderledes og betydeligt ringere dækning.
Delegationen medbragte dokumentation, der synliggør udfordringer med mobildækningen i kommunen – materiale som er lavet på baggrund af Faxe Kommunes mobilkonsulents undersøgelser.
Markedet løser ikke selv problemet
– Vi blev taget godt imod, og jeg havde en oplevelse af, at ministeren er klar over især en af de meget betydningsfulde barrierer, nemlig den barriere, at det er markedet, som selv regulerer, hvor der skal investeres i mobilmaster og fremføring af fiberkabler, siger borgmester Knud Erik Hansen.
– Da man i sin tid lagde vand, elektricitet og telefonlinjer ind hos borgerne skete med en forpligtelse om at alle skulle have det. Sådan er markedet for mobiltelefoni og bredbånd jo ikke. Vi mener, at man i forbindelse med nye licenser skal forpligte selskaberne til mere omfattende forsyning, siger Knud Erik Hansen, der tidligere har forelagt samme krav for ministeren i regi af KKR Sjælland – Kommunernes Kontakt Råd.
Man kunne også forpligte teleselskaberne på at skabe roaming-muligheder, så borgerne kan få et godt signal på deres mobil, uanset hvilket selskab, der tilfældigvis har en mast i nærområdet, sagde borgmesteren til Lars Chr. Lilleholt.
Forskel på fibernet
Det glæder borgmester Knud Erik Hansen, at Lars Chr. Lilleholt opfordrer til er møde med Energistyrelsen om en række udfordringer:
Blandt andet at der er forskel på erhvervsfibernet og fibernet til private. En problemstilling, der i Faxe Kommune har gjort det vanskeligt at nå den ønskede rækkevidde med udrulningen af fibernettet. Private kan ikke kobles på et såkaldt erhvervsfibernet.
Og både temaet om roaming og temaet om forstærkere af mobilsignalerne – såkaldte repeatere – skal drøftes med Energistyrelsen.
– Jeg har kendskab til løsninger med forstærkning af mobilsignalet via repeatere, som er lovligt i mange af vores nabolande, som både er en effektiv og meget billig løsning på problemet. Desværre er de af ukendte årsager ikke lovlige af anvende i Danmark endnu, siger Anders Dolmer.
Svært at udleje boliger
Ens for begge deltagende godser ved ministerbesøget er, at de har et betydeligt antal udlejningsejendomme som en del af deres virksomheder.
– Udlejning er vigtig for os, og kommunen vil jo også gerne kunne tiltrække nye borgere. Men når folk kommer for at se på et lejemål, holder de deres mobiltelefon op i vejret og konstaterer, at der ikke er dækning. Og er der så samtidig ikke fibernet, så ønsker de ikke at bo der. Det er et søm i ligkisten i forhold til udvikling af Danmark uden for de store byer, og det er ikke befordrende for at give folk mulighed for hjemmearbejdspladser, siger Jens Risom.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
https://via.ritzau.dk/release?releaseId=11424266
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **