Pressemeddelelse fra Mission Øst
Mission Østs team har netop været inde i Vestmosul og uddelt fødevarepakker til 159 familier til gavn for omkring 1.000 personer. Teamet har i sommer sammenlagt uddelt omkring 20 tons fødevarer til 4.788 personer og fortsætter ufortrødent den humanitære indsats.
– Disse mennesker mangler stort set alt. Deres huse er bombet sønder og sammen, og mange leder efter forsvundne familiemedlemmer i murbrokkerne. De behøver husly, kogegrej, opbevaringsudstyr og hygiejneartikler for ikke at tale om psykosocial støtte til at komme sig over krigens traumer. Men lige nu skriger de efter mad, fortæller Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Finansieret af private givere
Fødevarepakkerne indeholder bl.a. ris, bulgur, bønner, kikærter, linser, madolie og salt. Pakkerne er finansieret af indsamlingen Mad til Mosul, hvor danskere kan give mad til en familie på seks personer i en måned for kun 400 kr. Mission Øst fortsætter uddelingen i samme tempo som pengene kommer ind.
– Mosul er befriet, og genopbygningen venter. Men det mest akutte behov lige nu er mad, mad, mad. Derfor er vi taknemmelige over for alle, der bidrager til, at vi kan møde dette behov, fortæller Kim Hartzner.
Mission Øst har været lige i hælene på befrielsestropperne og som den første organisation uddelt mad og anden nødhjælp til befolkningen, efterhånden som områderne er blevet befriet, først i Østmosul og siden i Vestmosul.
Når ud til de mest sårbare
Befrielsen af Mosul startede 17. oktober sidste år, da irakiske sikkerhedsstyrker sammen med en koalition indledte en offensiv mod storbyen, der har været under terrorbevægelsen Islamisk Stats kontrol i tre år. Den 9. juli i år erklærede den irakiske premierminister Mosul for befriet.
Siden kampene for byens befrielse begyndte, har 920.000 mennesker måttet flygte fra deres hjem, og 700.000 er ifølge FN stadig fordrevet. Heraf bor kun halvdelen i FN’s nødlejre.
– Resten driver rundt i og omkring byen, og vi hører om familier, der leder efter pårørende og endda små babyer, som ligger alene og skriger i murbrokkerne, fortæller Kim Hartzner fra Mission Øst og tilføjer:
– Jeg har også lige fået rapport om, at vore medarbejdere har fundet en særdeles sårbar gruppe inde i Vestmosul bestående af familier, ledt af kvinder, hvis mænd er dræbt eller savnet i krigen. Det er nogle af de mest sårbare grupper, vi hjælper.
Nødhjælp, psykisk førstehjælp og genopbygning
Mission Øst har ydet humanitær hjælp i Irak siden sommeren 2014, hvor Islamisk Stat begyndte at fordrive især etniske og religiøse mindretal. Mission Øst hjælper overlevende med tæpper, madrasser, byggematerialer, hygiejneudstyr, kogegrej og varmeapparater og nu også fødevarer i det krigshærgede Mosul. Seks steder i Irak driver Mission Øst centre med psykosocial støtte, også kaldet psykisk førstehjælp, til børn og unge. Her kan børnene komme sig over krigstraumer og lære at læse, skrive og regne. Og her kan unge lære håndarbejde eller blive introduceret til et fag efter eget ønske. Mission Øst hjælper også hjemvendte nord og syd for Mosul med at genopbygge deres hjem og virksomheder.
Mission Øst er en international nødhjælps- og udviklingsorganisation grundlagt i Danmark. Organisationen arbejder for at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfunds kapacitet til at organisere og hjælpe sig selv gennem aktiviteter fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp i Afghanistan, Armenien, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er ud over private donorer også støttet af Danida og det tyske Udenrigsministerium, samt EU og FN.
NB: Vi beklager billedkvaliteten, som skyldes komprimerede mobilbilleder. Af sikkerhedsgrunde kunne vi ikke medbringe vores ordinære kameraer.
Link:
Mission Øst er en international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingsstøtte i Østeuropa og Asien. Vi hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst er grundlagt i Danmark og gennemfører projekter direkte eller sammen med lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er støttet af Danida, de norske og tyske Udenrigsministerier samt EU og FN.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
https://via.ritzau.dk/release?releaseId=11279451
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **