Pressemeddelelse fra Læger uden Grænser (MSF)
Et nyt regelsæt for redningsarbejdet på Middelhavet vil koste menneskeliv.
Det mener Læger uden Grænser, som derfor har meddelt det italienske indenrigsministerium, at man ikke underskriver det såkaldte “adfærdskodeks” i sin nuværende form.
Det er de italienske myndigheder, som vil have alle ngo-redningsskibe på Middelhavet til at underskrive det nye adfærdskodeks. Men flere af punkterne i adfærdskodekset (code of conduct) resulterer i en forringelse af effektiviteten af redningsarbejdet på Middelhavet.
Derfor har Læger uden Grænser valgt ikke at underskrive, men forsætter det livreddende arbejde med to skibe i koordination med Maritime Rescue Coordination Center (MRCC) i Rom – et arbejde der overholder internationale love og regler på havet.
Adfærdskodekset indeholder en unødvendig begrænsning af Læger uden Grænsers nuværende arbejde. Særligt punktet der vedrører overførsel af overlevende, som man har reddet, til andre skibe.
Siden begyndelsen af Læger uden Grænsers arbejde på Middelhavet har man kunne overføre overlevende imellem skibe. Det gør hele redningsarbejdet mere manøvredygtigt og effektivt, da hver enkelt lille redningsskib ikke skal bruge tid på at sejle i havn flere hundrede kilometer væk, når man har reddet nødstedte.
“Men ifølge regelsættet må vi ikke længere overføre overlevende fra et skib til et andet, men skal i stedet sejle dem direkte i land. Det gør, at man ikke kan være ligeså meget til stede, der hvor flest mennesker drukner på havet. Redningsarbejdet bliver nu mere vanskeligt, da redningsbåde ifølge regelsættet skal bruge tid på at sejle frem og tilbage i stedet for at redde liv. Det kan vi ikke acceptere, ” siger Annemie Loof, indsatsleder for Læger uden Grænser på Middelhavet.
Derudover kan Læger uden Grænser ikke gå med til, at redningsskibe ifølge adfærdskodekset skal have bevæbnede politifolk ombord. Det strider mod grundlæggende humanitære principper.
Læger uden Grænser ønsker som medicinsk nødhjælpsorganisation at forblive upartisk og neutral og kan derfor ikke indgå et samarbejde med bevæbnede politifolk. Ingen steder i verden tillader Læger uden Grænser våben på organisationens hospitaler eller andre projekter. Derfor kan man heller ikke lade politifolk fra Italien være bevæbnede ombord på redningsbådene.
Læger uden Grænser har foreslået, at der kunne være ubevæbnede politifolk ombord. Men dette forslag er ikke kommet med i adfærdskodekset, hvilket også er en af grundene til, at Læger uden Grænser ikke kan skrive under.
Ansvaret for at redde liv på Middelhavet ligger hos stater. Redningsarbejdet er kun en akut nødløsning, fordi mennesker ellers vil dø nu og her. EU er nødt til at oprette en EU-mekanisme med det primære fokus at redde mennesker fra at drukne på havet.
Link:
Læger uden Grænsers udfører en redningsaktion på Middelhavet i juni i år. (må benyttes frit ved kreditering @Andrew McConnell, Panos Pictures)
https://via.ritzau.dk/data/images/00698/67e59fdc-0fd6-4d4d-8be8-e3e431436f95.JPG
Læger uden Grænsers udfører en redningsaktion på Middelhavet i juni i år. (må benyttes frit ved kreditering @Andrew McConnell, Panos Pictures)
https://via.ritzau.dk/data/images/00207/05f943ec-b844-49e7-bd5c-b1748db57cec.JPG
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
https://via.ritzau.dk/release?releaseId=11233771
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **