Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse
Kræft rammer ikke kun den enkelte kræftpatient, men har også store konsekvenser for de pårørende. Og nu sætter en ny undersøgelse for første gang tal på, hvor stor belastningen er for de mandlige partnere til kvinder, der rammes af brystkræft, ved at måle, hvor mange af mændene der for første gang får udskrevet antidepressiv medicin mod depression.
Undersøgelsen omfatter 1,4 mio. mænd, der i perioden 1998-2011 var gift med, eller levede sammen med en kvinde i Danmark. Ingen af mændene havde ved undersøgelsens start en depression, og ingen af deres koner og kærester var ramt af brystkræft.
I løbet af de efterfølgende 14 år fik 26.256 af kvinderne brystkræft, og undersøgelsen viser, at der blandt de brystkræftramtes mænd er otte pct. flere, der efterfølgende har fået antidepressiv medicin, end blandt mandlige partnere til raske kvinder.
– Det er ikke en voldsom forøgelse, men den er der, og der vedbliver at være en forhøjet risiko for mændene i mange år efter partnerens brystkræftdiagnose. Hvis kvinden dør af brystkræft, har hendes mand hele 74 pct. større risiko for at få en behandlingskrævende depression, forklarer seniorforsker og overlæge i Kræftens Bekæmpelse Susanne Dalton, der har været med til at lave undersøgelsen.
Vigtig støtte til pårørende
For at få udskrevet antidepressiv medicin, skal man lide af en moderat til svær depression, som er en alvorlig sygdom. Undersøgelsen viser, at risikoen stiger, hvis den mandlige partner er ældre, har en kort uddannelse eller selv lider af kroniske sygdomme som for eksempel diabetes, lungesygdommen kol eller hjertekarsygdom.
– Det er hårdt at skulle tage sig af sin syge kone, og hvis manden i forvejen er presset, fordi han også selv er syg, er der endnu større risiko for, at han får en depression, siger Susanne Dalton.
Hun mener, at undersøgelsen understreger, hvor vigtigt det er også at holde øje med de pårørende til en kræftramt og sørge for, at de får den støtte, de har brug for. Særligt de praktiserende læger har en vigtig opgave her, fordi de ofte er læge både for kræftpatienten og hendes mand.
– Det er normalt at blive ked af det, når ens partner bliver alvorligt syg, men vi skal være opmærksomme på de personer, hvor det udvikler sig til en regulær depression. Den pårørende er en vigtig støtte for den kræftramte, men det er svært, når man selv har en depression, siger Susanne Dalton.
Den nye undersøgelse er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Psycho-Oncology
Link til den videnskabelige artikel:
– – –
Brystkræftpatienter har større risiko for depression
Susanne Daltons forskergruppe har tidligere vist, at også brystkræftpatienterne selv har en forøget risiko for at få en behandlingskrævende depression.
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
https://via.ritzau.dk/release?releaseId=11095755
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **