Pressemeddelelse fra Frederikshavn Kommune
Historien gik vidt og bredt da to lystfiskere sidste år fangede en tre meter lang og 400 kilo tung tun ud for Skagen. DTU Aqua kalder tilbagekomsten af de blåfinnede tun en fantastisk nyhed for Danmark, der skal passes på som ressource. Derfor er de klar med et projekt, hvor tunene mærkes, så udviklingen kan følges tæt. Til det konkrete projekt efterlyser de lystfiskere med erfaring, der kan bistå i med at indfange tunene. Men også for turisterhvervet er tunens tilbagekomst en god nyhed. Lystfiskere verden over betaler store summer for at fiske tun, der også kræver at fiskerne køber eller lejer helt særligt grej og både. Dertil kommer, at turistsæsonen for en destination som Skagen kan udvides med flere måneder hen over efteråret, hvor de kæmpestore blåfinnede tun kan observeres i farvandene omkring Skagen Odde. Turisthus Nord arbejder allerede med turistpotentialet i lystfiskeri, og nyheden om tunen kan betyde større fokus:
“Det kan helt sikkert være interessant for mange at deltage og følge med i DTU Aqua projektet, både at opleve selve mærkningen, men også se resultaterne. Når det er sagt, så kan det også have en betydning for os som lystfiskerdestination og for Skagen i det hele taget, at tunene er tilbage i Kattegat. Både for de mange virksomheder, der er involveret i lystfiskeri og turisme, men også for vores synlighed internationalt. Tun fiskeri er jo noget, der kan tiltrække lystfiskere fra den anden side af jorden. Dertil kommer alle de turister, der bare gerne vil se de kæmpe store tun, det åbner helt nye muligheder for Skagens potentiale som attraktiv og international kystferieby,” siger René Zeeberg, direktør, Turisthus Nord.
Indtil videre er det ulovligt at fiske tun i Danmark, fordi bestanden blev udfisket i halvtredserne og tresserne. Men fiskerne håber, at der igen kan indføres kvoter, når bestanden er dokumenteret. For lystfiskerne er alene muligheden for at observere tunen, eller tage den ofte mange timer lange landingskamp med kæmpefiskene, det hele værd. Andre steder i verden, hvor tunen også findes, har turisterhvervet succes med det store forretningsområde, der findes i det såkaldte Catch and Release fiskeri. Her kan tunen fanges fra slut august til oktober og efterfølgende genudsættes.
FAKTA: Blåfinnet tun, thunnus thunnus, er den største af tunfisken. De kan blive op til tre meter og veje op til 680 kilo. Blåfinnet tun findes i store dele af Atlanterhavet og i kystnære områder i Middelhavet. Bestanden af atlantisk tun har i en årrække været i kraftig nedgang, sandsynligvis på grund af overfiskeri. Blåfinnet tun er den type tun, som bliver brugt til sushi og efterspørgslen er stor. Forskerne håber, at forsøgsresultaterne kan forbedre forståelsen af tunens tilstedeværelse i Danmark og dermed også rådgivningen i forhold til en bæredygtig forvaltning, så tunen igen kan være både en del af fauna og fiskeressource.
For yderligere oplysninger kontakt:
René Zeeberg, direktør, Turisthus Nord, +45 5210 0296
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
https://via.ritzau.dk/release?releaseId=11068089
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **