PRM / Forskning: Små operationer giver flest kroniske smerter

    Pressemeddelelse fra Aalborg Universitet

    Det er mod forventning ikke efter de store, komplicerede indgreb, at patienter typisk får kroniske smerter, men derimod efter de små, mere rutineprægede indgreb. Det viser en stor fælles-europæisk registerundersøgelse blandt 200 hospitaler om smerter efter operationer (PAIN OUT projektet støttet af EU). Resultatet af undersøgelsen blev præsenteret under det årlige møde i SASP, Skandinavisk Forening for Smerteforskning, der i år fandt sted på Aalborg Universitet (AAU). Over 170 læger og smerteforskere fra hele Norden og oplægsholdere fra det meste af verden var samlet i Create-bygningen i Aalborg, og for mange af deltagerne var resultatet af den fælleseuropæiske undersøgelse lidt af en overraskelse.

    – Det giver jo anledning til at spekulere over, hvorfor det er sådan. Noget tyder på, at man generelt er mere fokuseret på at give patienten tilstrækkelig smertelindrende behandling under og efter de store operationer. Og det giver jo stof til eftertanke, påpeger professor Ole Kæseler Andersen, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, der har været med til at arrangere konferencen.

    Stress giver flere smerter

    Smertekonferencen bliver holdt på skift i de forskellige medlemslande, og i år har man valgt at fokusere primært på smerter efter operationer.

    – Ved visse typer operationer oplever op til 50 procent af patienterne at have smerter tre til seks måneder efter indgrebet, men problemet er, at forskerne ikke ved, hvorfor nogen får smerter, mens andre ikke får det. Men vi ved, at eksempelvis stress, depression og angst har indflydelse på risikoen for at smerterne bliver langvarige. Patienter, der er sikre på, at “det her kommer til at gøre ondt”, får også flere smerter end de, der ser mere positivt på indgrebet, forklarer Ole Kæseler Andersen. Han fortsætter:

    – Noget af det, der har været drøftet på smertekonferencen, er, om vi kan måle patienternes smertefølsomhed før og efter operationen for at kunne smertedække dem bedre – og dermed forhåbentlig forebygge, at patienterne får kroniske smerter. Men det er stadig ikke lykkedes at finde en brugbar metode til at forudsige, hvem der er i højrisiko-gruppen.

    Omkring hver femte dansker lider af kroniske smerter, og Ole Kæseler Andersen er overbevist om, at en vej til at nedbringe antallet af kroniske smertepatienter – ud over smertebehandling under operationerne – er at fokusere mere på patienternes mentale tilstand, humør og indstilling til operationer.

    Siden 1974 har Aalborg Universitet (AAU) leveret viden, udvikling og højt kvalificerede kandidater til omverdenen. Inden for uddannelse er universitetet kendt for sit problembaserede projektarbejde, PBL – også kendt som Aalborg-modellen – mens AAU er blandt verdens førende forskningsinstitutioner inden for bl.a. elektronik og energiteknik. Et af AAU’s særkender er også et omfattende samarbejde med erhvervslivet, og Dansk Industri fremhæver AAU som det gode eksempel på samarbejde mellem universitet og virksomheder. AAU havde i 2016 over 20.000 studerende og godt 3.500 medarbejdere fordelt på campusser i Aalborg, Esbjerg og København.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
    https://via.ritzau.dk/release?releaseId=10501608

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **