PRM / Kirkens Korshær ser flere fattige børn: Lave ydelser kan tydeligt mærkes nu

    Pressemeddelelse fra Kirkens Korshær

    – Vi ser et stigende antal af familier, der ikke har råd til basale ting som mad, tøj og aktiviteter med deres børn.I 2017 er antallet af familier, der får mad med hjem til weekenden steget. Vi leverer ca. 50 madpakker om ugen til nogle af de familier, der har skolebørn og svært ved at få økonomien til at hænge sammen, lyder det fra korshærsleder Ingrid Flye fra familiestøttearbejdet på Christianshavn i København.

    Hos Kirkens Korshær på Drejervej i Københavns nordvest kvarter er billedet det samme. Her er familiestøttearbejdet i kontakt med 50 – 75 forskellige familier månedligt, som søger hjælp hos Kirkens Korshær.

    – Til forskel fra før, ser vi nu meget trængte familier, som er nervøse og angste for fremtiden. Forældre og børns psyke bliver påvirket, og depression og angst blusser frem pga. presset. Bare her i 2017 har der været mange besøg af familier, som mangler tøj, mad, rådgivning og økonomiske midler for at få hverdagen til at hænge sammen. Vi hjælper med vintertøj fra vores tøjuddeling, vi giver overskudsmad og gavekort til de mest trængte. Enkelte meget dårligt stillede familier søger vi legater til. Vi har også et tilbud om økonomisk rådgivning, men selvom løsningen ofte er en billigere bolig, da det kun er her, at der kan findes besparelser, er det meget svært at finde. Det er lykkedes for enkelte, men det har resulteret i yderligere gæld med indskudslån, dobbelt husleje og hjælp til flytning, så besparelsen kommer langt ude i fremtiden. Familierne har et stort behov for at få økonomisk rådgivning og hjælp til at forhandle afdragsordninger igennem, hvilket vi også tilbyder, siger konstitueret korshærsleder Hanne Okwera fra Kirkens Korshær på Drejervej i København.

    Fattige børn i Aalborg og Herning

    I Aalborg er Kirkens Korshærs familiestøttearbejde i berøring med mere end 200 socialt udsatte familier årligt. Også her mærker man, at familierne er hårdt ramt efter indførelsen af de lavere ydelser og at flere familier efterspørger hjælp.

    – Der er også nye familier, vi ikke har været i berøring med tidligere, der kontakter os for hjælp. Lige nu er der udover hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen, meget efterspørgsel på konfirmationskjoler, som vi har uddeling af. De sidste uger har vi haft besøg af cirka 30 familier, vi ikke tidligere havde kendskab til, siger afdelingsleder Lene Højland Laursen fra Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde i Aalborg.

    Også børnefamilier på de nedsatte ydelser i Herning mærker konsekvenserne af de nye reformer.

    – Det er nu det begynder at gå op for familierne, hvor hårdt ramte de faktisk er af de nedsatte ydelser. Jeg har lige talt med en mor, der må opsige familiens ulykkesforsikring og en anden mor i en familie, der ikke længere deltager i klassearrangementer, fordi man skal have mad med selv eller komme udklædt for eksempel, og det har de ikke råd til. Vi havde også flere ansøgere til julehjælp sidste år. Og vi mærker det tydeligt på, at forældrene nu ikke længere har andet at skære ned på end det, der går til børnene. Hidtil har de forsøgt at skærme børnene og skære ned andre steder, men nu er der ikke andet at spare på end gaver, skoleudflugter, klub og fritidsaktiviteter. I familier med mange børn er det svært at brødføde familien nu. De forældre, vi er i kontakt med, er sig smerteligt bevidst, at det gælder om at komme i arbejde. Men der er typisk ingen af de jobs, som de kan bestride, at få, siger Lone Merrild Rasmussen, afdelingsleder i Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde i Herning.


    Udvidelse af familiestøttearbejde

    Kirkens Korshær arbejder i øjeblikket på at udvide det sociale arbejde med familiestøttende arbejde i både Sønderborg og Silkeborg.

    I Sønderborg mærker man især behovet hos enlige unge mødre uden uddannelse, unge familier, flygtninge og familier med arbejdsløse forældre. Og i Silkeborg skal der startes familiestøttende arbejde op i løbet af foråret med udgangspunkt i Kirkens Korshærs genbrugsbutik “Børnehjørnet”, fordi man skønner at behovet også her er voksende.

    De nyeste tal for børnefattigdom i Danmark viser, at 14.100 personer er ramt af 225-timers reglen. I de ramte familier er der cirka 13.760 børn, hvoraf lige knap halvdelen lever i familier med eneforsørger. Det viser tal, Dansk Socialrådgiverforening har regnet sig frem til.

    Tallene for, hvor mange børnefamilier, som er ramt af integrationsydelse og kontanthjælpsreformen er ikke offentliggjort endnu.

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
    https://via.ritzau.dk/release?releaseId=9827307

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **