PRM / HPV øger risiko for sjældne kræftformer hos kvinder

    Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

    Svære forstadier til livmoderhalskræft kan være en advarsel om, at en infektion med HPV senere kan udvikle sig til kræft i endetarms-åbningen, ydre kønsorganer eller skeden. Det viser forskning fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter

    Det er veldokumenteret, at en infektion med human papillomavirus (HPV) er årsag til livmoderhalskræft, som hvert år rammer 380 danske kvinder. En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at svære forstadier til livmoderhalskræft kan være en advarsel om, at en infektion med HPV senere kan udvikle sig til kræft andre steder i underlivet.

    Ved at følge danske kvinder, der i perioden fra 1943-2012 fik konstateret svære forstadier til livmoderhalskræft, ser forskerne nemlig, at disse kvinder har en øget risiko for – selv mere end 25 år senere – at udvikle kræft i endetarmsåbning, ydre kønsorganer og skede i forhold til kvinder, som ikke har haft svære celleforandringer på livmoderhalsen.

    Der er tale om ret sjældne kræfttyper, og derfor er den absolutte risiko stadig lille for den enkelte, understreger Ph.D.-studerende Freja Lærke Sand fra Kræftens Bekæmpelse. Hun står bag de nye resultater, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

    – Det mest interessante ved de nye resultater er, at de endnu engang understreger, hvor vigtig en rolle HPV spiller for udvikling af kræft. Kvinder, som er diagnosticeret med de sværeste forstadier til livmoderhalskræft, vil have en vedvarende forhøjet risiko for udvikling af andre kræftformer forårsaget af HPV i forhold til kvinder, der ikke har haft et forstadie til livmoderhalskræft, siger hun.

    Advarselslampe

    Det er professor og forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, Susanne Krüger Kjær, der har igangsat forskningen for at undersøge de langsigtede konsekvenser af en HPV-infektion.

    Hun siger, at svære forstadier til livmoderhalskræft kan være et tegn på, at kvinden af en eller anden grund har vanskeligt ved at bekæmpe HPV-infektionen, som derfor risikerer at føre til kræft.

    – Derfor er det interessant, at man måske kan bruge de svære forstadier til livmoderhalskræft som et slags advarselsflag til lægerne om, at man selv mange år senere bør være ekstra opmærksom på risikoen for kræft, hvis en kvinde kommer med symptomer fra andre dele af underlivet, siger Susanne Krüger Kjær.

    Fokus på HPV type 16

    Der findes en række forskellige typer HPV, men forskerne har ikke undersøgt, hvilke typer der forårsager de sjældne kræftformer.

    – HPV type 16 forårsager en stor del af forstadier til livmoderhalskræft, og derfor tror vi, det særligt er HPV 16, der forårsager den vedvarende øgede risiko for udvikling af disse kræfttyper, siger Freja Lærke Sand.

    De eksisterende HPV-vacciner beskytter blandt andet mod netop HPV type 16.

    Forskerne kender fortsat ikke de præcise årsager til, at nogle kvinder udvikler HPV-relateret kræft, og andre ikke gør. For mens op mod 80 pct. af de seksuelt aktive danskere bliver smittet med en HPV-infektion i løbet af deres liv, forsvinder infektionen igen af sig selv hos de fleste. Hos en mindre gruppe bliver den imidlertid kronisk, og det kan altså føre til kræft.

    Læs hele pressemeddelelsen på Ritzau Info her:
    https://www.ritzauinfo.dk/release?releaseId=7203902

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **