Pressemeddelelse fra Falck
Når kalenderen kommer tættere på juleaften, oplever flere danskere en følelse af ensomhed. Chefpsykolog i Falck, Annette Gaard, fortæller, at det ofte skyldes for store forventninger til, hvad højtiden skal indebære af oplevelser og samvær med andre.
“Fornemmelsen af at være udenfor og følelsen af ensomhed bliver ofte yderligere forstærket, når alle andre samtidig fortæller om deres aktiviteter med venner og familie, og man måske ikke selv har planer”, fortæller Annette Gaard.
Ifølge chefpsykologen er det dog helt normalt at føle sig ensom. Hun fortæller her, hvordan man tackler ensomhedsfølelsen:
1. Fortæl hvordan du egentlig
har det
Tanken om, at der er noget galt med dig, og skammen over det gør, at du ikke fortæller, hvordan du egentlig har det. Det betyder blot, at ingen ved det. Frygten for at blive opfattet som mærkelig gør, at vi lader som om alt er godt, også selvom vi har det skidt. Det skaber afstand til andre mennesker. Når vi tør at være sårbare, skaber vi samtidig de nære og fortrolige møder med andre mennesker, som er afgørende for at have det godt med sig selv.
Er der nogen, som du specielt har tillid til og som du kan betro, hvordan du har det?
Tør du udfordre dig selv og spørge nogen, om de har lyst til at lave noget sammen med dig?
2. Sænk forventningsniveauet
Hvis du gruer for, om planerne kan holde i forhold til det, du “burde gøre”, så er risikoen for at føle sig mislykket stor, og det er let at blive skuffet. Det vigtigste er at være glad for det, du gør, ud fra de forudsætninger, du har lige nu.
Så hvad er godt nok for dig? Hvad har du lyst, kræfter og ressourcer til? Måske er det nok at være sammen med én person frem for en hel gruppe? Måske trives du med at være lidt alene? Måske trænger du i det hele taget til ikke at gøre det helt store?
3. Stop med at sammenligne dig med andre mennesker
Vi måler ofte vores egen værdi op imod andres, for eksempel udseende, uddannelse, job, indtægt og så videre. Men vi er alle forskellige, og der findes kun én af dig, så man ender bare med at blive skuffet og ked af det, fordi man aldrig kan blive helt ligesom andre.
Vi leder efter det, andre tilsyneladende har, og som vi, set i det lys, selv mangler. Det er bedre at fastholde fokus på dit eget spor og de værdier, du selv har.
4. Praktisér taknemmelighed
Forskning viser, at hvis man skifter fokus fra det, man ikke har til det, vi har, så får det indflydelse på vores livskvalitet og oplevelse af glæde. Så det gælder om at få øje på dét, du rent faktisk har og holder af.
Prøv hver dag at fokusere på noget du er taknemmelig for, at du oplever, mærker, ser, hører, kan eller ejer. Gerne noget helt almindeligt, som du måske tager for givet, men som du nødigt vil miste. Fortæl gerne andre om det, du sætter pris på.
5. Hav medfølelse med dig selv
Vi mennesker er ofte rigtig gode til at kritisere os selv for alle vores fejl, og det vi kunne have gjort bedre. Problemet er bare, at vi får det meget værre af det.
At møde sig selv med venlighed og omsorg er noget af det vigtigste, vi kan gøre, når vi oplever afvisninger og svære perioder. Vær din egen bedste ven, præcis som du ville være det for andre, og giv dig selv lov til at fejle ind imellem og giv dig selv lov til blot at være menneske. Du er lige så meget værd som alle andre, og du behøver ikke være alene.
Mange kan have en følelse af, at det er svært at komme i gang, selvom man følger disse råd. Og der er ingen tvivl om, at det kan være svært, men det handler i høj grad om at turde springe ud i det:
“Der er så meget at vinde ved at turde det. Afvisning er en del af det at være menneske. Der er ingen, som kan undgå det. Vi må derfor turde risikere at få et nej for at kunne opleve et ja”, fortæller Annette Gaard.
Link:
Læs hele pressemeddelelsen på Ritzau Info her:
https://www.ritzauinfo.dk/release?releaseId=5120693
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **