PRM / Mission Øst bryder tabu i tidligere sovjetlande

    Pressemeddelelse fra Mission Øst

    Børn med handicap regnes for andenrangs i Armenien og Tadsjikistan. De lever en skjult skyggetilværelse, gemt væk af forældre, der frygter ringeagt fra naboer og netværk. Og børn med handicap kommer altid bagest i køen, når det gælder sundhed og skolegang.

    Men Mission Østs medarbejdere finder dem og tilbyder lægehjælp, rehabilitering og uddannelse. Lokale medarbejdere oplæres, og der dannes forældregrupper, hvor forældrene hjælper hinanden med at løse børnenes udfordringer.

    Generalsekretær Kim Hartzner besøgte for nylig Mission Østs arbejde i syv sundhedscentre i Armenien, og kommunikationsmedarbejder Line Højland er vendt hjem fra Tadsjikistan, hvor børn med handicap får et frirum i “børnehjørner” i afsidesliggende landsbyer.

    Forladt og gemt væk

    De fortæller begge fra børnenes isolerede verden i Mission Østs gratis magasin, som lige nu lander i danske postkasser.

    I magasinet møder vi lille Pokiza, der blev forladt af sin mor, da det stod klart, at pigen havde et handicap. Men hendes bedstemor tog sig af hende, og Mission Østs advokat hjælper nu familien med at få tilkendt pension. Vi møder også Fatima, der ikke tog sit barn med handicap med til byens fester af frygt for at andre ville kigge skævt til hende og barnet. Men i Mission Østs forældregruppe blev hun bekræftet i, at alle børn har lige rettigheder, og nu tager hun barnet med til byens fester. Landsbyens øvrige beboere har derfor vænnet sig til at se personer med handicap i gadebilledet, og børnene trives bedre.

    Tung arv fra Sovjet

    Det massive tabu omkring børn med handicap stammer fra sovjettiden, forklarer Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner:

    – Her hyldede man det stærke og heltemodige menneske. Bagsiden af medaljen blev, at man gemte syge og svage i lukkede institutioner ude i landområderne. Tabuet medfører skam, og skamfølelsen mærkes især hos forældre til piger med handicap. Disse forældre har svært ved at finde ægtefæller til deres børn, fordi også søskende uden handicap regnes for smittebærere af en ‘sygdom’, fortæller han.

    Armeniere fortsætter projekt

    Men det tabu er nu brudt. I Armenien besøgte Kim Hartzner bl.a. et sundhedscenter i den fattige Tavush-provins, som fortsætter med at hjælpe børn med handicap, selv om projektet fra Mission Øst formelt blev afsluttet for tre år siden.

    – Alle gode kræfter samarbejder til børnenes bedste, fortæller Kim Hartzner. – Medarbejdere bliver stadig oplært i at rehabilitere og inkludere børn med handicap i undervisningen, og forældre samles fortsat i grupper, hvor de samarbejder om at afhjælpe børnenes problemer. Det giver blod på tanden til mere hjælp. For det virker jo – også på lang sigt.

    – Derfor vil vi gå et skridt videre og overføre modellen til hele landet og begynde i hovedstaden Yerevan, hvor 40 procent af befolkningen bor. Vi ønsker, at alle børn med handicap i Armenien får al den hjælp, de har brug for, siger Kim Hartzner.

    ————

    Kontakt Kim Hartzner og Line Højland og få mere at vide om Mission Østs arbejde i hhv. Armenien og Tadsjikistan.
    Og bestil Mission Østs magasin ved henvendelse på mail til
    miseast@miseast.org


    . Husk navn og adresse.

    Link:

    Mission Østs magasin er netop udkommet. Temaet er: Børn skal ud af isolation: “Sammen er vi stærkere”

    https://www.ritzauinfo.dk/data/images/00866/16d3f7dd-07f5-4ee8-ad48-8268c5ecd828.jpg

    Mission Øst er en dansk hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asien. Mission Øst hjælper årligt flere hundrede tusinde nødlidende i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Rumænien, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er støttet af Danida, de norske og tyske Udenrigsministerier samt EU og FN.

    Læs hele pressemeddelelsen på Ritzau Info her:
    https://www.ritzauinfo.dk/release?releaseId=4720820

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **