Pressemeddelelse fra Falck
Kan jeg gå på arbejde, selvom jeg har ondt i ryggen?
En sygemelding er sjældent nødvendig eller gavnlig. Det er vigtigt, at man holder sig i gang og prøver at passe sit arbejde. Hurtig tilbagevenden til ens almindelige aktivitetsniveau kan faktisk både helbrede og forebygge smerter i ryg og lænd.
Bliver rygsmerterne værre af at arbejde?
Nej. I langt de fleste tilfælde forsvinder rygsmerterne igen, og det bedste man kan gøre er hurtigst muligt at genoptage sit normale aktivitetsniveau. Så i gang med arbejde, fritidsinteresser og huslige pligter. Intet tyder på, at sengeleje afhjælper rygsmerter.
Skal jeg vente med at gå på arbejde til jeg er 100 procent klar?
Nej. Det vigtigste er, at man kommer i gang med at bruge ryggen så hurtigt som muligt. Der kan dog være brug for at indrette arbejdet hensigtsmæssigt med varierende arbejdsstillinger og aflastning, der er målrettet efter ryggenerne. Er man i tvivl, kan man søge rådgivning hos Falck Healthcare.
Smertestillende eller ej?
For at komme i gang kan det i nogle tilfælde hjælpe at tage smertestillende piller. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at smertestillende også kan overdøve relevante symptomer. Er man i tvivl, bør man rådføre sig med sin læge eller en relevant fagperson.
Er det nødvendigt at søge behandling, hvis jeg har ondt i ryggen?
Man skal søge lægehjælp, hvis man har tegn på alvorlige rygsmerter. Er smerterne hæmmende i forhold til arbejde og fritidsaktiviteter, kan det være en god idé at søge behandling hos massør, fysioterapeut eller kiropraktor. Her kan man også få redskaber til selv at forebygge tilbagefald og hjælp til at afkorte perioden med rygsmerter.
Er det en god idé at lave rygøvelser, selvom det gør ondt?
Ryggen er stærk og skal bruges. Også når den gør ondt. En specialist kan rådgive om relevante øvelser, og med hvilken intensitet de skal udføres. Du kan også klikke ind på
.
Fakta om ondt i ryggen
- Lænden tegner sig med 30 procent for næsten en tredjedel af problemerne, når vi går til fysioterapeut, kiropraktor eller massør hos Falck Healthcare.
- Ryggen og rygsøjlen består af et utal af forskellige led, ledbånd og muskler, som alle kan gøre ondt.
- Man kan i de fleste tilfælde ikke finde ud af, nøjagtigt hvor rygsmerterne kommer fra.
- Det hedder derfor ‘uspecifikke lændesmerter’, hvilket er smerter uden noget synligt tegn på, hvad der er galt eller sygt.
- Der er sjældent grund til at blive i sengen, hvis man har rygsmerter.
- Faktisk hjælper det at holde sig i gang og bevæge sig.
- Ryggen er stærk og stabil, også selv om den til tider kan føles skrøbelig.
Link:
Rygsmerter er ikke ensbetydende med farlig sygdom eller et krav om at ligge på langs i mange uger. (Foto: www.falck.dk)
** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **