Sæt ældremad på dagsordenen

    Pressemeddelelse fra L&F

    Det bør være slut med vakuumpakket, uappetitlig mad, der bare bliver stillet foran døren hos de ældre. Mere appetitlig mad vil ikke bare gavne de mange ældre, der hver dag får mad fra kommunen, men også de kommunale budgetter. Så det vil være klogt at drøfte ældremaden i regeringens forhandlinger med KL, mener Landbrug & Fødevares adm. direktør, Karen Hækkerup.

    Alt for mange ældre er småt spisende, og de bliver ikke fristet til at spise af vakuumpakket mad, eller mad der ser kedeligt og smagsløst ud. Det skader både de ældres sundhed, at de ikke spiser nok og deres livskvalitet. De mangler energi og bliver hurtigere syge. Hvert år koster underernæring hos ældre og syge samfundet op mod 6 mia. kr. Ude hos kommunerne er op mod 60 pct. i ældreplejen i målgruppen til at blive ramt af underernæring, og det tal er voksende, siger Karen Hækkerup.

    Hun peger på 4 konkrete handlinger, der bør indføres for at gøre måltiderne i ældreplejen bedre, men som samtidig ikke koster mange ressourcer:

    1. Maden skal være appetitlig, fristende og variereret. I dag er der i fx. Udbudsreglerne for ældremad ingen krav til at maden skal smage godt.
    2. Servèr mad de ældre kan genkende. Det er i orden, at ældre får frikadeller og andet fed mad lidt oftere end os andre.
    3. Sørg for personlig kontakt ved madleverancer eller sammenspisning i ældrecentret eller på plejehjemmet- det giver mere appetit.
    4. Lav flere serveringer eller giv mellemmåltider med, så småt spisende har mulighed for at spise mindre men flere gange.

    -Det er ikke raketvidenskab, vi her præsenterer, og noget af det bliver allerede gjort rundt omkring i kommunerne. Men faktum er, at der ikke er en samlet indsats på maden i ældreplejen. Kravene, der stilles til madservicen, er ikke ens i landet. For hver solstrålehistorie, man hører, er der en skrækhistorie om meget uappetitlig mad til ældre. Det kan vi ikke være bekendt. Specielt når det oveni købet vil give økonomisk mening at få ældre til at spise mere og undgå underernæring, siger Karen Hækkerup.

    Både Danske Regioner og Sundhedsministeriet har her til forår varslet, at der skal mere fokus på kvalitet og ikke kun kvalitet i sundhedsvæsnet. De tanker kan gå let genbruges i de nuværende forhandlinger.

    Det er kommunerne, der hjælper de ældre, der har brug for det i dagligdagen. Derfor bør et større fokus på kvalitet i plejen starte her. Med helt enkle midler kan kommunerne både gøre måltiderne til en bedre oplevelse for de ældre og forebygge at de bliver ramt af underernæring. Det giver kun mening at få denne dagsorden på bordet nu, siger Karen Hækkerup.

    Landbrug & Fødevarer stiftede i december Forum for Underernæring sammen med Dansk Selskab for Klinisk Ernæring, Kost & Ernæringsforbundet. Forummet har samlet relevante private og offentlige aktører, og vil inden årets udgang komme med konkrete anbefalinger til at bekæmpe underernæring i Danmark.

    For mere information.

    Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, gennem pressekonsulent Marie Grabow Westergaard. Tlf. 30178871

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **